Fædrelandsvennen

Bekymret over at oljegigant­er forlater Norge

- NTB

Statoil-sjef Eldar Saetre er bekymret over at flere oljegigant­er forlater norsk sokkel. Professor Petter Osmundsen mener åpning av Lofoten kan lokke dem tilbake.

I løpet av det siste året har flere store oljeselska­per som Exxonmobil og Total trappet ned på norsk sokkel. Statoilsje­f Eldar Saetre sier til oljeavisen Upstream at utviklinge­n er uheldig.

– På generell basis ønsker vi variasjon blant aktørene i Norge. I det siste har vi imidlertid sett at noen internasjo­nale selskaper trapper ned aktivitete­n, spesielt på felt de er operatør for, noe som ikke er en ønsket utvikling, sier Saetre.

Statoil-sjefen synes listen over søkere om utvinnings­tillatelse­r i den 24. konsesjons­runden var lite oppmuntren- de. Flere av de store selskapene glimret med sitt fravaer.

– Jeg skulle helst sett at de store aktørene viste mer interesse for områder på norsk sokkel, sier Saetre.

Professor i petroleums­økonomi Petter Osmundsen ved Universite­tet i Stavanger er enig.

– Norge har fortsatt store områder som ikke er utforsket, hvor vi trenger kompetanse­n og den tekniske og finansiell­e kapasitete­n til de store oljeselska­pene, sier han til Upstream.

Osmundsen viser til at våre naboer, Storbritan­nia, og Danmark, klarer å holde på de store selskapene ved å forbedre de finanspoli­tiske forholdene.

– Norge må gjøre det samme for å vaere konkurrans­edyktige. Vi må også åpne områder som er attraktive for disse selskapene, spesielt Lofoten, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway