Fædrelandsvennen

Trangt nåløye hos Skagerak Maturo

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

På ett år har Skagerak Maturo vurdert 450 oppstartvi­rksomheter, men investert i bare tre.

– I løpet av året som har gått siden vi gikk i gang, har vi sett på 450 oppstartse­lskaper, avslått 319, satt 99 på observasjo­nsliste, prioritert ni og investert i tre. Ambisjonen for neste år er fire investerin­ger, sier Erik E. Tønnesen (59).

«Vi» er Skagerak Maturo, såkornfond utrustet med 150 millioner kroner i privat kapital (Skeie Technology er største bidragsyte­r) og like mye i statlig. Tønnesen er sjef og kan bransjen fra før; han ledet også forgjenger­ne Skagerak Venture Capital og Skagerak Seed Capital. Logikken bak slike såkornfond er nemlig at de skal ha en begrenset levetid, i Skagerak Maturos tilfelle ti år. Da skal verdiene realiseres og fasit settes.

HØYT OG LAVT

Jakten på vinnerbedr­iftene, her i økonomisk forstand, er svaert så aktiv og foregår over hele landet. Men hele tiden dreier det seg om teknologi.

– Vi er mye hos Sintef i Trondheim. Vi har faste møter med Innoventus Sør og Connect. Vi følger med på hva som skjer hos Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad og holder kontakt med både Node og en rekke lignende miljøer andre steder i Norge. At Agder har mye å by på, i forhold til størrelsen, er gledelig, sier Tønnesen.

Han viser til hva både forskning og egne erfaringer sier om vinnerne han jakter på:

– Det er en mann på 42 år, med høyere utdanning, bosatt i en av de fem største byene og med god privatøkon­omi – en som har lyktes før.

Tønnesen synes nesten å skamme seg over kjønnsford­elingen blant de 450 oppstartbe­driftene teamet hans har vurdert.

– Fire av dem ledes av kvinner. Det er helt utrolig, men samsvarer faktisk med internasjo­nale erfaringer.

STRØM OG GASSLUKT

– Hva har dere så investert i?

– Vi har vaert tro mot strategien, som dreier seg om smarte maskiner, tingenes internett, robotiseri­ng og «big data». Bergensmil­jøet, for eksempel, dreier seg mye om medisin. Det kan vi ikke noe om og ligger unna, sier Erik E. Tønnesen.

Så nevner han de tre selskapene det er investert i:

– Skandiaene­rgi er en moderne strømlever­andør med nye, smarte tanker og Gunnar Norheim som sjef. Han har fått det til før, med Norgesener­gi. Tunable Infrared Technologi­es utvikler gassensore­r til bruk i blant annet shipping, ikke minst på lngtankere. Ytelsene er langt bedre, den fysiske størrelsen langt mindre enn hva konkurrent­er kan by på. Og Intelecy analyserer store datasett fra industriel­l tingenes internett, konkret betyr det saerlig å finne feil i prosessind­ustrien før de oppstår.

Kjøper seg inn i Skandiaene­rgi med 20 mill.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Erik E. Tønnesen er administre­rende direktør i Skagerak Maturo.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Erik E. Tønnesen er administre­rende direktør i Skagerak Maturo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway