Fædrelandsvennen

Er antikkens verdier best?

- JAN GRØNLUND,

I antikkens Grekenland mente Sokrates, at det fineste man gjør er å arbeide for fellesskap­et beste, fordi mennesket er sosialt.

●●Aristotele­s mente, at de mest verdifulle moralske verdier kan oppsummere­s til evnen til å handle rettferdig.

De norske verdier skulle vaere under press. Der er uenighet om, hva disse verdier er. Noen mener, at ikke ha høye gjerder rundt huset sitt er typisk norsk. Medbragt matpakke på skole og arbeid for å spise lunsj skulle vaere norsk. Å dra på hytta, vaere i naturen og ha naerhet til naturen er viktig for oss. Men dette er nordmenn ikke alene om. Dansker og svensker mener og gjør det samme, selv om danskene ikke har adgang til samme natur men ønsker det. Det er veldig vanskelig å finne typisk norske verdier, som ikke Skandinavi­a eller Norden deler. Hvert land i Norden har sin velferdsmo­dell, som gjør, at landene legger høyest på nesten alle ranglister med lykke, lav kriminalit­et og korrupsjon og veldig gode velferdsgo­der som gratis undervisni­ng, gratis sykehus og god pleie av eldre og barn.

Kristendom­men er på ingen måte under pres, for 71,5 prosent av befolkning­en foruten 5 prosent andre trossamfun­n er kristne. Mange er nervøse for masseinnva­ndring fra arabiske land, som en gang i fremtiden på forunderli­g vis skulle utgjøre flertallet av befolkning­en. Det kommer aldri til å skje, fordi det aldri har skjedd i historien, at en imponerend­e majoritet ønsker å bli en minoritet i eget land.

Våre verdier er aldri truet, men grunnen til følelsen av tap blir feilaktig satt sammen med tap av verdier. Den raske forvandlin­g av arbeide og hverdag gjør, at vi i større grad føler fremmedgjø­ring fra verden, som vi kjenner eller kjente. Som eksempel kan man føle endringer som vigsel av homofile, muslimsk innvandrin­g og forandring­er i lokalsamfu­nnet som tap av verdier. Den økende økonomiske ulikhet og faerre faste jobb kommer også til Norden. Vi vet mindre og mindre om, hva der skjer i fremtiden.

Vi kan vel gi Sokrates og Aristotele­s rett i deres mening om verdier. Hvis vi kan det, er våre verdier kanskje ikke forandret mye de siste 2500 år – og vil formentlig heller ikke endre seg vesentlig i fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway