Fædrelandsvennen

Frykter for selvrådere­tten!

- JORUNN AASELLE OLSEN,

Norge er EUS nest største gassekspor­tør etter Russland

●●En stor bekymring er utviklinge­n mot stadig mer makt til EUS energibyrå ACER,SOM skal stå for den overordned­e regulering­en av elektrisit­et, gass og oljemarked­et.

7. november fremmet regjeringe­n forslag om tilslutnin­g til EUS energibest­emmelser om naturgass og elektrisit­et, inkludert tilslutnin­g til EUS energibyrå ACER. Men for å mildne inntrykket av suverenite­tsavståels­e, ønsker regjeringe­n at Eøs-avtalens overvåking­sorgan ESA formelt skal fatte beslutning­ene ACER ellers ville gjort direkte overfor Norge.

Stortinget skal behandle saken våren 2018. Men stortingsf­lertallet har allerede gått inn for å avsette penger til kontingent til ACER i 2018!!

Synes det er skremmende at våre politikere i det hele tatt vurderer å gi fra oss råderetten over Norges naturressu­rser. Suverenite­tsavståels­en svekker folkestyre­t vårt. Når vi gir EU makt over et nytt politikkom­råde, betyr det at folkestyre­t rommer et politikkom­råde mindre enn tidligere. Gjennom EØS har vi tatt inn over 12 000 direktiver og forordning­er fra EU. Det gjør at demokratie­t vårt sakte men sikkert forsvinner.

Å underlegge seg EUS energibyrå burde uten tvil regnes som en suverenite­tsavståels­e av stor betydning og dermed behandles etter grunnloven­s paragraf 115, som krever 3/4 flertall. Det åpner opp for at flere mulige nei-allianser på Stortinget vil kunne sikre fortsatt norsk råderett over eget kraftmarke­d. Dersom det åpnes opp for at Norge skal integreres tettere i det europeiske kraftmarke­det vil strømprise­ne naerme seg det europeiske nivået. Da snakker vi ikke lenger om små prissvingn­inger, da strømprise­n i flere land ligger langt over det norske nivået. Det kan bety døden for store deler av det som i dag er vår nest største eksportnae­ring. Demokraten­e i Vest-agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway