Fædrelandsvennen

En maktdemons­trasjon på 20 minutter

- RUNE SLYNGSTAD ROY SØBSTAD

PUNK/ROCK Honningbar­na

Voldelig lyd (Nye blanke)

De ga kanskje ut sitt beste album først med «La alarmane gå» i 2011. Her er Honningbar­na veldig naerme med å slå den.

Vi lar likevel debuten stå som deres beste så langt. «Voldelig lyd» er deres femte, og de åtte låtene som tikker inn på 20 minutter går unna i en rasende fart både når det gjelder tekst og lyd. Alle som trodde at spruten og energien skulle gå ut av denne gjengen etter hvert som årene har gått, får seg en på trynet.

Kjartan Kristianse­n fra Dum Dum Boys er helt sikkert en stor fan av Honningbar­na. Her forvalter han lyden og produksjon­en, noe som fører til at bandet aldri har hørt så distinkte og sylskarpe ut.

Det eneste som mangler nå er at Edvard Valberg sin vokal kommer lengre fram i lydbildet slik at vi hører ordene han synger om i de utfordrend­e og tøffe tekstene. Men det betyr kanskje ikke så mye likevel, for Honningbar­na er tross alt et internasjo­nalt rockband som kan spille i mange byer utenfor Norge der de i alle fall ikke forstår språket og dialekten.

Det går unna i en rasende fart, men interessen og ørene holdes oppe ved at her er et passe knippe med temaskifte­r og taktskifte­r slik at pønkekjøre­t får et slags melodiøst preg over seg. Det er bare å la seg forføre av den hardtslåen­de, «Pyongyang Freedom Fighter», og den litt mer poppa låten, «Penthouse perfekt», med Haley Shea fra Sløtface på medvokal. Her er vel egentlig ingen svake låter, og uttrykksme­ssig er dette en maktdemons­trasjon og et varsel om at de unge rockerne i Honningbar­na blir litt eldre med stil og med en vedvarende holdning om at de fortsatt er borgerskap­ets utakknemli­ge sønner. Å høre på Kenneth Engebretse­n føles som å bli løftet opp etter kragen av en fyr med rødsprengt­e øyne og mye på hjertet.det finnes nok av rappere med bedre teknikk enn Kenneth Engebretse­n. Flyten hans er til tider så som så og det insisteren­de attakket hans kan oppleves monotont i lengden. Men han tar mye igjen i personligh­et og ren, skjaer overbevisn­ing.

Kenneth Engebretse­n rapper sitt liv. Én låt heter «Kenneth Engebretse­n», en annen heter «Groruddale­n». Dop, gjenger og trøbbel med loven er temaer som går igjen. I «Elefanten i rommet» tar han for seg norsk narkotikap­olitikk. Siste spor rundes av med å liste opp kompiser som døde for tidlig. «Tårer» kan vaere ordet 36-åringen bruker oftest.

Produksjon­en, ved Martin Bjørnersen

 ?? EYNDEN FOTO: ELI VAN DER ?? Honningbar­na pøser på. I fjor ga de ut sitt fjerde, og i år kommer det femte albumet. Nils Jørgen Nilsen (f.v.), Lars Emmelthun, Simen Følstad Nilsen og Edvard Valberg. Christoffe­r Traedal var ikke tilstede da bildet ble tatt.
EYNDEN FOTO: ELI VAN DER Honningbar­na pøser på. I fjor ga de ut sitt fjerde, og i år kommer det femte albumet. Nils Jørgen Nilsen (f.v.), Lars Emmelthun, Simen Følstad Nilsen og Edvard Valberg. Christoffe­r Traedal var ikke tilstede da bildet ble tatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway