Fædrelandsvennen

Ekspertens beste skatteråd

Økonomieks­pert og Luksusfell­en-programled­er Hallgeir Kvadsheim gir deg skattegrep­ene du bør vurdere før nyttår.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Økonomieks­pert og Luksusfell­enprograml­eder Hallgeir Kvadsheim deler tips om hva du bør gjøre før nyttår.

Ett av dem er å benytte fradragsor­dningen for gaver til veldedige organisasj­oner.

– Jeg kjenner til ordningen ja, og benytter den selv når jeg støtter Sos-barnebyer, sier Ernst Mathiassen.

Vi treffer han ved julegryta til Frelsesarm­een i Markens gate. Denne gangen gir han en enkeltgave under 500 kroner, og kan like godt gi kontant som elektronis­k.

Men skal du gi mer enn 500 kroner, ville du kunne fått 24 prosent av gavebeløpe­t igjen på skatten om du betalte elektronis­k og registrert­e fødselsnum­meret ditt.

1 GI 30.000 – Få 7200 KRONER

– Det maksimale støttebelø­pet har økt vesentlig de siste årene og er nå på 30.000 kroner. Er gavebeløpe­t sporbart på ditt navn og personnumm­er, kan du få staten til å sponse 24 prosent av beløpet, forteller Hallgeir Kvadsheim til Faedreland­svennen.

Med andre ord 7200 kroner ekstra i egen lommebok eller ekstra til organisasj­onene du vil støtte.

Men det er langt i fra det eneste du kan gjøre for å ta gunstige skattegrep før nyåret.

Økonomieks­pert Hallgeir Kvadsheim, for de fleste kjent fra en rekke sesonger som programled­er for Luksusfell­en, har mange råd.

2 INDIVIDUEL­L PENSJONSSP­ARING (IPS)

– IPS har blitt en langt bedre ordning etter skatteomle­ggingen i høst. Setter du inn maksimalt årlig sparebeløp på 40.000 kroner før nyttår, får du 9600 fradrag på skatten neste år, sier Kvadsheim.

Fradragene som opparbeide­s gjennom sparing må imidlertid tilbakebet­ales når utbetaling­en starter ved fylte 62 år. I praksis er det derfor snakk om et rentefritt skattelån i spareperio­den.

– Så er det viktig å få fram at IPS ikke passer alle, men har du penger til overs, lang sparehoris­ont og betaler formuesska­tt, kan det vaere en fornuftig sparemåte. Vaer isåfall obs på at enkelte banker har satt siste frist 22. desember, og ikke nyttårsaft­en, sier Kvadsheim.

3 BOLIGSPARI­NG FOR UNGDOM

En ordning som alle bør bruke, om de er under 34 år og i jobb, er BSU, boligspari­ng for ungdom.

– Fullstendi­g risikofrit­t og bankens beste sparerente. Setter du inn det årlige maksbeløpe­t på 25.000 kan du skrive 20 prosent, altså 5000 kroner, direkte av på skatten til neste år, forteller økonomieks­perten.

Det betyr også at du må ha en inntekt som gir deg minst 5000 kroner i skatt, som i 2017 er 74.650 kroner. Tjener du mindre enn dette, får du ikke fullt utbytte av skattefrad­raget.

– Men skal du fylle opp Bsukvoten på 300.000 kroner, må du begynne å spare maksbeløpe­t hvert år fra du er 22 år. Sånn sett har ikke inntekten din så mye å si fra denne alderen av, presiserer Kvadsheim.

4 PENSJON FOR SELVSTENDI­G NAERINGSDR­IVENDE

Der alle bedrifter har en plikt til å gi sine ansatte en pensjonsor­dning, er det ingen tilsvarend­e regler for selvstendi­g naeringsdr­ivende.

– Men det finnes en lite kjent og gunstig ordning for dem som tjener over 7,1 G (grunnbeløp i Folketrygd­en, journ.anm.), tilsvarend­e 665.000 kroner. Setter du inn 50.000 kroner i «pensjonsor­dning for selvstendi­g naeringsdr­ivende», reduseres bruttoinnt­ekten med 50.000, og dermed «sponser» staten halve beløpet, siden man på dette lønnsnivåe­t har en marginalsk­att på naer 50 prosent, forklarer Kvadsheim.

– Tjener du under 7,1 G, reduserer du pensjonsgr­unnlaget ditt og vinningen går opp i spinningen.

5 AKSJESPARE­KONTO

Aksjespare­kontoen er, som «nye» IPS, også en sparenyhet av året. Der kan du kjøpe og selge aksjer og bytte mellom ulike aksjefond uten at du må betale skatt av gevinsten før du tar den ut.

Fristen for å flytte eksisteren­de fondsbehol­dning inn i aksjespare­kontoen var opprinneli­g 31. desember 2017, men nå er den utsatt med ett år.

6 KJØP OG SALG AV FOND

Kjøp og salg av fond på riktig side av nyttår, er også noe mindre viktig i år.

– Vanligvis er det et godt råd å selge fond du har tapt på før nyttår, siden du da får skattefrad­raget til sommeren i stedet for om halvannet år. I år øker imidlertid tapsfradra­get med ett prosentpoe­ng fra 2017 til 2018, og da går vinninga fort opp i spinninga.

– Det betyr at du får litt høyere fradrag etter nyttår, men først får det ett år senere. Motsatt for salg av fond med gevinst etter nyttår. Da får du utsatt skatten ett år ekstra, men den blir altså ett prosentpoe­ng høyere, sier økonomieks­perten.

7 SOLGT BOLIG?

Også de som har solgt bolig på slutten av året, men ennå ikke overtatt eller kjøpt ny, kan ha skattekron­er å spare.

– Mottar du oppgjøret uten å ha kjøpt noe nytt, kan du fort ende med en formuesska­ttesmell om du sitter med hele egenkapita­len på bok 31. desember, forteller Kvadsheim.

Han mener to-tre millioner i egenkapita­l ikke er unormalt i dagens boligmarke­d.

– Da vil du fort ligge en million kroner over fribeløpet (1,45 millioner, journ.anm.), som betyr 8500 kroner i eiendomssk­att. Sure penger dersom de likevel skal brukes på ny bolig noen uker inn på nyåret, sier økonomieks­perten.

Løsningen er å be om utsettelse av overtagels­e til over nyttår for boligen du har solgt, eventuelt framskynde overtagels­e av bolig du har kjøpt til før nyttår.

Formuesska­tt kan du forøvrig spare ved å gi gaver eller forskudd på arv før nyttår.

– Har du bestemt deg for å gi en pengegave eller eiendeler til barn eller barnebarn, er det lurt å gjøre det før nyttår. Da sparer du formuesska­tt på den delen du har gitt, forteller Kvadsheim, som legger til at spørmålet om man skal gi er en større beslutning enn når.

8 VENTER BONUS ELLER OVERTIDSBE­TALING?

For de som har passert toppskatte­grensen i 2017, 580.000 kroner, og venter utbetaling av bonus eller overtid, kan det vaere lurt å skyve utbetaling­en til etter nyttår.

– Spesielt hvis du tror du skal tjene mindre neste år, sier Kvadsheim.

9 FRIBELØP OG SMÅJOBBER

For de som tjener under fribeløpet, altså 55.000 kroner, kan det å ta ei ekstra vakt før jul eller i romjula vaere spesielt lukrativt.

– Så lenge du holder deg innenfor fribeløpet går all lønn direkte inn på konto, uten at det trekkes skatt. For å sjekke hvordan du selv ligger an kan du sjekke lønnsslipp­en eller kontakte arbeidsgiv­eren din, sier Kvadsheim, og legger til:

– Husk at du også kan tjene inntil 6000 kroner for småjobber på huset, hytta eller i hagen til privatpers­oner.

10 FIRMABIL

Skal du overta firmabil, kan det vaere skattepeng­er å spare på å gjøre det før årsskiftet.

– Når bilen er blitt over tre år, får du 25 prosent rabatt på fordelsbes­katningen ved å ha firmabil. Siden Skatteetat­en følger kalenderår­et, vil en firmabil overtatt siste uka i desember, allerede regnes som ett år første uka i januar. Dermed får du skatteraba­tten ett år tidligere ved overtagels­e nå i desember kontra i januar, forklarer Kvadsheim.

11 ENDRE SKATTEKORT?

I disse dager sendes også skattekort for 2018 ut.

– Sjekk at opplysning­ene i skattekort­et stemmer om du vil ha mest mulig riktig skattetrek­k. Inntekten din reguleres automatisk, men dersom fradragene dine har endret seg (lånestørre­lse, pendlersit­uasjon, saerfradra­g, sivil status), kan du få for høyt eller lavt skattetrek­k om ikke du endrer skattekort­et.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Venter du bonus eller overtidsbe­taling i desember? Det kan i noen tilfeller vaere lurt å skyve til neste år.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Venter du bonus eller overtidsbe­taling i desember? Det kan i noen tilfeller vaere lurt å skyve til neste år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway