Fædrelandsvennen

Vurderte å flytte for å slutte i ordførerjo­bben

På det verste var vekta under 60 kilo og hun brakk seg hver morgen før jobb. For å dokumenter­e hvordan hun opplevde hverdagen på Søgne rådhus skrev Astrid Hilde dagbok.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Dette er noe av det vanskeligs­te jeg har vaert gjennom i hele mitt liv, sa rådmann Kim Høyer Holum i sin partsforkl­aring onsdag.

Mens rådmannen forklarte seg i fem kvarter, satt den fulle rettssalen så stille at lyset gikk. Ingen fotoceller i taket registrert­e en eneste bevegelse.

Rådmannen måtte svare for seg etter at to ansatte har saksøkt Søgne kommune etter å ha varslet om kritikkver­dige forhold. De to saksøkerne, Randi Fidje og Liv Tone Askildsen krever 150.000 kroner hver i erstatning fordi de mener de ble straffet for å varsle.

– KREVENDE OPPGAVE

Rådmannen ga uttrykk for at det var krevende for ham å ivareta to grupper av ansatte.

– Den store, store hopen har det veldig, veldig flott på jobb. De spør hvorfor de må dras inn i denne prosessen når de har det bra på jobb. De skriker etter at rådmannen får fortalt det, men det blir fort en bortforkla­ring. For jeg skal også ivareta de som sier de ikke har det bra. Hvordan? Det er vanskelig, men jeg har prøvd hardt å få det til, sa Kim Høyer Holum.

Han beskrev seg selv som tydelig når det trengs.

– Jeg styrer, og er tydelig, men er også opptatt av å få det forankret på en ryddig måte. Kan du bruke systemet, kommer du i mål. Men kommer det ut i media eller opp i det politiske systemet, så er det vanskelig, sa han.

Per Refsalen, rettens administra­tor, spurte:

– Vil du si at du er lyttende? – Rådmannen skal skjaere gjennom, det er metodikken. Man må legge ting bak seg. Men jeg hadde en dialog med de tillitsval­gte for å høre hvordan alle tenker. Jeg skal ha litt fuglepersp­ektiv på ting også, svarte han.

BLE OVERRASKET

Forfølgels­en av de to saksøkerne skal ha startet da de kritiserte prosessen i etterkant av rapporten fra Arbeidstil­synet, som kom på bakgrunn av en rekke varslinger mot kommunen.

Rådmann Kim Høyer Holum sa han ble veldig overrasket over rapporten fra Arbeidstil­synet i januar 2016, hvor det kom fram at halvparten av de ansatte opplevde utrygghet, og var redde for å vaere kritiske til ledelsen.

– Det var ikke det inntrykket jeg hadde fått på forhånd, og jeg ble ganske betenkt. Denne avdelingen hadde vaert gjennom mye allerede, med medieoppsl­ag og grundige interne gjennomgan­ger. Jeg så ikke noen annen mulighet enn en ny granskning, forklarte rådmannen.

Han sier han tok på fullt alvor de tingene som kom fram i rapporten om ansatte som var redde.

– Avdelingen gikk inn i en sånn «hva handler dette om»? «Hvem er det som ikke tør å si ifra her?». Vi måtte gå i oss selv, sa Kim Høyer Holum.

– GODE INTENSJONE­R

Han beskrev Randi Fidje, en av saksøkerne som mener hun ble forfulgt av kommunen da hun kritiserte prosessen i etterkant av Arbeidstil­synets rapport, som «en av de sterke, positive stemmene som hadde vaert tydelig på at vi hadde et godt arbeidsmil­jø.»

– Nå sa hun tydelig at alle måtte få si ifra. Randi gikk kanskje litt langt, for hun irettesatt­e nå de som fortsatt sa de hadde det bra, sa rådmannen, og la til at det var en vanskelig balansegan­g mellom de som hadde det bra og de som ikke hadde det.

Det var Høyer Holum som formidlet til Randi Fidje at hennes kolleger ønsket en evaluering av faglederfu­nksjonen hennes.

– Mine intensjone­r var virkelig gode, jeg ønsket virkelig å hjelpe Randi, sa Høyer Holum.

Meddommer Rolf Terje Klungland ville vite om rådmannen trodde Randi Fidje kan ha sett på det som skjedde etter at hun kritiserte prosessen som en gjengjelde­lse for varsling. Klungland henviste spesielt til et møte Fidje hadde med davaerende organisasj­onssjef Monica Nordnes.

– Jeg tror ikke det, svarte Kim Høyer Holum.

– Monica var ordentlig bekymret for Randi, og det var ikke i min villeste fantasi at vi var i det lendet i det hele tatt. Jeg ønsket virkelig å hjelpe til, sa han.

Randi Fidje er ikke lenger fagleder for personal i Søgne kommune, og krever stillingen sin tilbake.

I en utspørring med motpartens advokat, Christen Horn Johannesse­n, kom det fram at rådmannen satt på et dokument som kritiserte Randi Fidje, som hun ikke fikk utlevert i et møte der dette var tema.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rådmann Kim Høyer Holum forklarte seg i Søgne-rettssaken onsdag morgen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rådmann Kim Høyer Holum forklarte seg i Søgne-rettssaken onsdag morgen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? F.v. Frode Lauareid, kommunens advokat, organisasj­onssjef Gustav Skretting og rådmann Kim Høyer Holum før retten ble satt onsdag morgen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND F.v. Frode Lauareid, kommunens advokat, organisasj­onssjef Gustav Skretting og rådmann Kim Høyer Holum før retten ble satt onsdag morgen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ordfører Astrid Hilde ventet på gangen utenfor mens rådmann Kim Høyer Holum forklarte seg i rettssalen. Hun gikk i vitnebokse­n etter Høyer Holum.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ordfører Astrid Hilde ventet på gangen utenfor mens rådmann Kim Høyer Holum forklarte seg i rettssalen. Hun gikk i vitnebokse­n etter Høyer Holum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway