Fædrelandsvennen

❞ Jeg tror ikke jeg kommer til å bli helt meg selv igjen før noen år etterpå.

-

1. desember 2016 skriver Astrid Hilde i dagboken: i Søgne. Det har vaert godt å kunne snakke med andre.

En av de Astrid Hilde har støtte seg på, er Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d. Flere ordførere og andre politikere i regionen har støttet Astrid Hilde i prosessen og snakket om hvordan slike forhold løses i deres kommuner. Men Greibeslan­d fremheves spesielt.

VANSKELIG SAMARBEID

Relasjonen til sin egen varaordfør­er Egel Terkelsen, har imidlertid gått fra å vaere veldig god, til å bli direkte vanskelig, forteller Hilde.

– Vi hadde et kjempegodt forhold i starten. Vi var åpenhjerti­ge med hverandre.

Lenge delte de to tankene som hva som skjedde i kommunen, og Astrid Hildes oppfatning er at varaordfør­eren fra Frp også så de problemati­ske sidene ved arbeidsmil­jøet på rådhuset. Men etter hvert ble det klart at de var svaert uenige.

For Astrid Hilde har det vaert mange dramatiske vendinger i konflikten på Søgne Rådhus. Men en dato peker seg kanskje ut fremfor noen, og det er formannska­psmøtet den 16. november 2016. På våren hadde ordføreren forsøkt å få flertall for å tilby rådmannen sluttpakke, men fikk beskjed om å vente og gi ham en ny sjanse.

På høsten hadde problemene tårnet seg opp. Og ordføreren måtte inn og fremforhan­dle forlik med den ene varsleren.

– Så kom også revisjonen av barneverne­t, og det var en knusende rapport for kommunen vår, sier Astrid Hilde.

Til slutt var det mange nok argumenter, mente hun, for å gå tilbake til formannska­pet og argumenter­e for hvorfor rådmannen burde tilbys en sluttpakke og noen andre burde overta ledelsen av kommunens administra­sjon. Hun trodde hun skulle gå fra møtet med et tydelig flertall for dette forslaget.

Hun hadde regnet med støtte fra Høyres Jack Andersen, som tidligere var en tydelig kritiker av rådmannen. Men han hadde snudd. Det endte dramatisk. En overrasket ordfører tapte voteringen. Hun fikk en akutt stressreak­sjon og forlot møtet.

Hun ble sykmeldt, og varaordfør­er inntok ordførerst­olen for en stund.

«NASTY WOMAN»

Mens Astrid Hilde var sykmeldt, gikk det ut skriftlig melding fra rådmann og fungerende ordfører om at arbeidsmil­jøet i Søgne var svaert godt.

– Det kjentes som et svik. Men så gikk dagene, og jeg fikk egentlig inntrykk av at de innstilte seg på at jeg skulle vaere borte riktig lenge.

Dagboka forteller at Mette Gundersen kom på besøk. Gundersen er gruppelede­r for Arbeiderpa­rtiet i Kristiansa­nd og nestleder i KS.

– Mette ga meg et skikkelig spark bak og sa «nå setter han seg til i stolen din». Hun sa at dersom det var helsemessi­g forsvarlig, måtte jeg bare komme meg fort tilbake. Og så gjorde jeg det.

Mette Gundersen bekrefter episoden overfor Faedreland­svennen.

– Jeg stilte på døra med en «Nasty woman»-kopp og et vennlig spark i fua, ja, sier Gundersen.

Gundersen føyer til at hun mener det skal svaert mye til før en ordfører bør sykmelde seg i en konflikt.

ULOVLIGE MØTER

De månedene skrev Faedreland­svennen en del saker om arkivrutin­ene og møtevirkso­mheten i Søgne kommune. Artiklene handlet om dokumenter som ikke dukket opp i arkivet, om møter som manglet innkalling og referat.

Professor Frithjof Bernt kritiserte møtene som manglet skriftligh­et, og kalte praksisen ulovlig.

– Jeg og Aps gruppelede­r Bjørn Egeli sluttet å vaere med på de uoffisiell­e møtene, og jeg krevde at praksisen skulle slutte helt. Det var andre som strittet imot å endre på dette, men de måtte gi seg til slutt. Det er synd det tok nesten trekvart år mer enn det burde. Noen ganger er det vanskelig å endre en innarbeide­t praksis, selv om loven er klar og tydelig, sier hun.

VANSKELIG FOR FAMILIEN

Tårene triller når vi spør henne hvordan familien har hatt det under mediedekni­ngen og diskusjone­ne i bygda.

Da sønnen bodde hjemme, hadde han laget en bane for terrengsyk­ling i skogen i naerheten av der de bor, og lokalavisa hadde skrevet om dette. Første gangen sønnen delte en artikkel til støtte for sin mor på Facebook, opplevde han å finne sykkelbane­n systematis­k ødelagt dagen etter.

– Datteren min leser jo mye på sosiale medier. Da hun var fjorten, kom hun og sa «Se hva de skriver om deg mamma. Alle hater deg, jo!»

– Jeg tror familien min har merket dette veldig. Både da jeg var syk en periode, og ellers i denne perioden også.

ALDRI BRUTT ET LØP

Rettssaken varer til fredag. Så er det jul, og først uti januar faller en dom i saken. Da er det fortsatt halvannet år igjen av Astrid Hildes periode som valgt ordfører.

– Hvordan blir våren på rådhuset?

– Den blir travel, med mye fokus på kommunesam­menslåinge­n. Jeg skal vaere Søgnes talsperson i denne prosessen. Jeg gleder meg til å bygge den nye storkommun­en, sier hun.

– Er det håp om bedring på rådhuset, tror du?

– Jeg vil nok velge å ikke fokusere så mye på det som er vanskelig gjennom våren. Men hadde vi hatt et bedre samarbeid, rådmannen og jeg, er det klart at innbyggern­e i Søgne kommune ville ha tjent på det.

Hun skal stå løpet ut i alle fall. Astrid Hilde har syklet mye, blant annet åtte ganger til Hovden og to ganger over fjellet fra Trondheim til Oslo. Den siste gangen var som kaptein for et lag som krysset under ekstremvae­ret «Geir».

– Jeg har aldri brutt et langritt, sier hun, ikke uten stolthet.

– Det skjer i løpet av alle lang ritt at man kjenner på vondter her og der, og man kan la tankene vandre og la seg friste av tanken på å bryte. Men man må bare

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Mette Gundersen ga Astrid Hilde et vennlig spark i fua.
ARKIVFOTO Mette Gundersen ga Astrid Hilde et vennlig spark i fua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway