Fædrelandsvennen

Brutale oppgjør for åpen scene

En rådmann som mener han har gjort alt han kan for å løse problemene. En ordfører som ikke tør snakke med ansatte av frykt for at rådmannen skal slå tilbake på dem. Og en tillitsval­gt som bruker sterke uttrykk om andre tillitsval­gte og ansatte.

-

skjønte «hva problemet er».

●●Kanskje det har vaert noe av problemet? Og at hans tro på prosesser ikke deles av varslerne? Der Høyer Holum sa at «Hvis man forholder seg til systemet, kan man håndtere nesten hva som helst», ser motparten på rådmannens system som selve problemet.

●●Det gjør også ordfører Astrid Hilde. Hennes vitnemål ble dramatisk. Hun ga en nådeløs beskrivels­e av rådmannen. Ordføreren tegnet et bilde av en leder som når han utsettes for kritikk, vender den mot de som framsetter den. Og i ettertid kommer med represalie­r.

●●Selv om rettssaken handler om fortida, mener Hilde fryktregim­et fortsatt varer. Det er rystende å høre en ordfører fortelle retten at hun også «har opplevd å bli redd» på et rådhus, at ansatte i kommunen ikke vet hvem de kan snakke med og at ikke en gang ordføreren selv tør snakke med alle – fordi de kan få problemer etterpå. Det minner om fjerne fortelling­er fra Øst-europa når hun beskriver samtaler som ender med at hun mot slutten åpner døra og snakker med høy stemme, slik at eventuelle lyttere ikke skal tro at samtalen har handlet om «feil tema».

●●I realiteten leverte ordføreren et karakterdr­ap på rådmannen. Mens han satt et par meter unna. Uten å gi uttrykk for hva han tenkte.

●●Det var en stille isfront mellom kommunens to toppledere.

●●Samtidig fikk rådmannen støtte fra andre ansatte i personalav­delingen. Som egentlig trives på jobb, men som opplever å ikke bli trodd på det. Som bare vil gjøre jobben sin. Som er lei av å måtte kjøre prosess på prosess. Og som reagerer på oppslag i media, saerlig Faedreland­svennen, om dårlig arbeidsmil­jø.

●●Det er ikke vanskelig å forstå slike følelser. Selv om denne saken altså ikke handler om de som har det bra på jobb, men de som har opplevd det motsatte.

●●Derfor var det spesielt å oppleve vitnemålet fra den fellestill­itsvalgte for LO i Søgne kommune, Are Herdlevaer. Jeg har i alle fall ikke tidligere hørt tillitsval­gte i LO snakke frustrert om at de sykmeldtes versjon av en historie har fått altfor stor oppmerksom­het, mens de som er på jobb «har kommet fullstendi­g i skyggen». Det er også sterk kost å høre én tillitsval­gt bruke slike ord og uttrykk om en annen tillitsval­gt, selv om de er i ulike forbund. Herdlevaer beskyldte Randi Fidje som tillitsval­gt for å vaere ansvarlig for fryktkultu­ren på rådhuset.

●●Like fullt karakteris­erte han arbeidsmil­jøet i dag som «forbilledl­ig». Det er flott at noen opplever det slik. Men for egen del var inntrykken­e om det motsatte sterkere. Som et vitne gråtkvalt karakteris­erte det: «Et arbeidsmil­jø i oppløsning».

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rådmann Kim Høyer Holum ga sin partsforkl­aring i retten onsdag morgen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rådmann Kim Høyer Holum ga sin partsforkl­aring i retten onsdag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway