Fædrelandsvennen

Fikk 25.000 ekstra i erstatning

Kristiansa­nd tingrett slår fast at 38-åringen som var siktet for drapet på Tina Jørgensen skal få ytterliger­e 25.000 kroner i erstatning for urettmessi­g straffefor­følgelse.

- ERLEND OLSBU

Under rettssaken la 38-åringens advokat til grunn at beløpet burde ligge på rundt 750.000 kroner. Nå har Kristiansa­nd tingrett altså konkludert med at en tiendedel av dette er et passende beløp.

38-åringen har allerede fått utbetalt 50.000 kroner. Dommen innebaerer at staten er dømt til å utbetale ytterliger­e 25.000 kroner.

Mannen var en av fire menn i 30-årene som i september 2015 ble pågrepet og siktet for å ha drept Tina Jørgensen i 2000. Tre av mennene ble dratt inn i saken etter at en barndomska­merat hadde tilstått drapet. Senere viste det seg tilståelse­n ikke kunne stemme. Etter nesten ett år ble siktelsene mot alle fire henlagt.

– EN BETYDELIG BELASTNING

38-åringen ble senere tilkjent 13.500 kroner i erstatning for tiden han satt i varetekt, samt 50.000 kroner i erstatning for merbelastn­ingen siktelsen medførte. Mannen mente sistnevnte beløp var for lavt og gikk derfor til søksmål mot staten.

Kristiansa­nd tingrett legger til grunn at saken har medført en betydelig belastning for 38-åringen. I dommen vises det til at pågripelse­n fikk stor oppmerksom­het i både massemedia og sosiale medier.

«Den samlede oppmerksom­heten har medført at NNS navn ikke bare har blitt kjent i lokalmiljø­et, men også til en viss grad nasjonalt, hvilket videre har ført til at NN – antakelig med en viss berettigel­se – selv føler han aldri helt vil bli kvitt saken», heter det i dommen.

Retten trekker også frem at 38-åringen ble indirekte navngitt på Facebook, ved at en mann med samme navn skrev en status for å avkrefte at han var pågrepet og siktet i saken.

– BRETTET UT I MEDIA

I retten forklarte 38-åringen at saken hadde vaert en stor belastning for både ham selv og familien. Han viste blant annet til at personlig informasjo­n om fortiden hans ble trukket frem i media mens han satt i varetekt.

– Da jeg kom hjem fikk jeg rede på at jeg var brettet ut relativt bra i media, sa 38-åringen da han forklarte seg i retten.

I dommen vises det også til at 38-åringens hjem ble ransaket av politiet, noe både han og familien opplevde som belastende. Mannens arbeidsgiv­er ble også oppringt og konfronter­t med belastende og uriktig informasjo­n, ifølge dommen.

Når det gjelder erstatning­sbeløpet har retten tatt utgangspun­kt i at etterlatte i drapssaker normalt får utbetalt 200.000 kroner i erstatning. På grunnlag av en avgjørelse fra Høyesteret­t – som gjaldt erstatning for en urettmessi­g voldtektss­iktelse – konkludere­r tingretten med at erstatning­en for urettmessi­g straffefor­følgelse for drap bør ligge på mellom 15.000 og 120.000 kroner.

Retten viser til at 38-åringen ikke måtte forsvare seg i retten, men at siktelsen hang over ham i lang tid. Et passende beløp er dermed 75.000 kroner, konkludere­r retten.

Mannens forsvarer har foreløpig ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar. Dommen kan ankes til Agder lagmannsre­tt innen fire uker.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I september 2015 ble fire menn fra Lyngdal pågrepet og siktet for drapet av Tina Jørgensen.
FOTO: NTB SCANPIX I september 2015 ble fire menn fra Lyngdal pågrepet og siktet for drapet av Tina Jørgensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway