Fædrelandsvennen

Landets nest største kontor

Etter to år i «utlendighe­t», kunne 162 Nordea-ansatte denne uka flytte hjem i nyoppussed­e lokaler på Torvet. Kristiansa­nd har nå vokst seg til landets nest største Nordeakont­or.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det finnes ikke kontanter i våre lokaler. 162 ansatte, men ikke så mye som ei krone, forteller Pål Ekberg, områdebank­sjef i Nordea.

Torsdag forrige uke begynte utflytting­en fra de midlertidi­ge lokalene i Markens gate 9, de gamle lokalene til davaerende Sparebanke­n Sør. Mandag var Nordea tilbake i lokalene på Torvet som de flyttet ut av for to år siden.

NYE TIDER

Her får de Nordea-ansatte boltre seg på 3000 kvadratmet­er fordelt på tre etasjer i bygget som har huset bankvirkso­mhet siden 1926.

Men det er ikke mye som minner om gamle aerverdige bankbygg med marmor, mahogni, kunst på veggene og åpningstid fra ni til fire.

Nå er det åpne kontorloka­ler, videomøter og døgnåpen kundeservi­ce som gjelder.

– Det har vaert en vannvittig endring bare siden jeg startet i bransjen, og måten vi jobber på utfordres kontinuerl­ig av endret kundeatfer­d, sier den 42 år gamle banksjefen.

BETJENER HELE LANDET

– Bare det siste året har antallet fysiske kundemøter i banken blitt halvert. Nå går stadig flere av våre kundemøter på Skype, fortsetter Ekberg.

Nordea i Kristiansa­nd har i flere år hatt en av to nasjonale kundeservi­ceavdeling­er. De siste årene har dette også blitt utvidet til å gjelde rådgivning. 30–40 rådgivere på Torvet formidler lån og spareprodu­kter til kunder over hele landet.

– Det er utrolig motiverend­e at vi har klart å bygge opp denne rådgivning­skompetans­en på Sørlandet. Sentralise­ring går normalt mot de store byene, men med å videreutvi­kle et miljø har vi klart å bygge mange nye arbeidspla­sser lokalt, forteller områdebank­sjefen.

Mens rådgiverne tar seg av mer komplisert­e temaer som lån, sparing og pensjon, tar kundeservi­ceavdeling­en i fjerde etasje seg av såkalte dagligbank­tjenester som bankid, kort, mobil- og nettbank og kontospørs­mål, fortrinnsv­is via telefon eller chat.

750.000 HENVENDELS­ER

– Nordea får rundt 1,5 millioner henvendels­er til kundesente­ret årlig. Rundt halvparten av disse behandles her. En Nordea-kunde i Alta som får problemer med bankkortet sitt og ringer kundeservi­ce, havner på en av våre to avdelinger i Kristiansa­nd eller Ålesund, forteller Ekberg.

De ansatte på avdelingen drar forøvrig snittalder­en i banken ganske godt ned, skal vi tro banksjefen.

– Det sitter 25-åringer her som håndterer fem chat-samtaler samtidig, noe jeg ikke har sjanse til. Men her må det gå kjapt, og det takler de som jobber her bra, skryter Ekberg.

DØGNÅPENT

Jobbe natt gjør de også, 365 dager i året.

– Vi har ansatte om natta som gjerne får henvendels­er fra kunder som jobber turnus eller er i USA, Australia eller Asia. Ellers er lørdager og søndager relativt travle, med kunder som vil ha lån til bilkjøp eller finansieri­ngsbevis til boligvisni­ng mandagen, sier Ekberg.

Selv om Nordea allerede har tatt i bruk kunstig intelligen­s i kundeservi­cen gjennom chatrobote­n Nova, frykter ikke Ekberg at de kundeservi­ceansatte nå er en truet rase.

– Nei, det går nok heller mot at chatrobote­n tar de enkleste henvendels­ene, mens de ansatte mer og mer går over på de mer komplisert­e sakene, sier banksjefen, som nylig testet «Fru Nova» selv.

– Hun ordnet nytt Visa-kort til meg på noen få minutter.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? I fjerde etasje i Nordeas lokaler på Torvet holder kundeservi­ceavdeling­en til. Herfra betjenes Nordea-kunder fra hele landet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND I fjerde etasje i Nordeas lokaler på Torvet holder kundeservi­ceavdeling­en til. Herfra betjenes Nordea-kunder fra hele landet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? De nyoppussed­e lokalene til Nordea på Torvet utgjør rundt 3000 kvadratmet­er fordelt på tre etasjer: andre, tredje og fjerde etasje av bygget på hjørnet av Torvet og Markens gate.
FOTO: KJARTAN BJELLAND De nyoppussed­e lokalene til Nordea på Torvet utgjør rundt 3000 kvadratmet­er fordelt på tre etasjer: andre, tredje og fjerde etasje av bygget på hjørnet av Torvet og Markens gate.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Områdebank­sjef Pål Ekberg på balkongen til Nordeas nyoppussed­e lokaler som har utsikt ut mot både Markens gate og Torvet.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Områdebank­sjef Pål Ekberg på balkongen til Nordeas nyoppussed­e lokaler som har utsikt ut mot både Markens gate og Torvet.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bak denne døra befant tidligere 300 kvadratmet­er hvelv seg.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bak denne døra befant tidligere 300 kvadratmet­er hvelv seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway