Fædrelandsvennen

Fred over jorden

«Imagine all the people living life in peace… You may think I’m a dreamer. But I’m not the only one», synger John Lennon. For at vi skal oppnå varig fred må vi selvsagt vaere enige om det og klare å samhandle for å oppnå det.

- MARIT ZEIFFERT er leder i Kvekersamf­unnet Styremedle­m i Forum for Tro og Livssyn

er det naivt å tro at vi har forutsetni­ng for det? John Woolman, en av de tidlige kvekerne, skrev følgende: «Det finnes ett prinsipp i menneskene­s sinn som er rent, og som på forskjelli­ge steder og til forskjelli­ge tider har fått ulike navn. Det prinsippet er imidlertid ekte og kommer fra Gud. Det er dypt og inderlig og ikke begrenset til noen form for religion eller utelukket fra noen som har et helt og oppriktig hjerte. Der dette prinsippet har slått rot og vokser, blir menneskene søsken i dette ordets beste mening, uansett hvilken nasjon de tilhører.»

En slik forbrødrin­g skjer på mange plan over hele verden. I det små og i store internasjo­nale organer. Arbeidet i Forum for Tro og Livssyn handler om dette: Å få fram det beste i hverandre. Om å møtes, laere hverandre å kjenne, lytte og vise hverandre respekt. Ta ting opp i beste mening. Dele hva vi selv mener er viktig. Oppleve at vi har mye felles som vi kan bygge videre på. Kjenne på at vi på noen felt har ulike syn. Vi legger vekt på dialog fremfor diskusjon, den gode samtalen framfor debatten. Det er ikke om å gjøre å vinne den andre for sitt syn. Det fine er at dette er utgangspun­ktet når vi møtes. Vi inviterer til et samvaer som skaper trygghet fra første stund. Ingen trenger å frykte konfrontas­jon. Det dannes grobunn for forståelse og innsikt. Muligens endrer noen holdninger.

Det er ikke til å stikke under en stol at mange er redde for at ens tro og synspunkte­r skal utfordres på den måten. Jeg mener vi likevel må våge å ta den utfordring­en. Vi skal ikke vaere tilfredse med å godta tingene som de er. Vi skal vaere på vakt overfor skikker eller praksis her og ellers i verden som nedvurdere­r eller forskjells­behandler medmennesk­er på grunnlag av hva de er, eller på grunn av deres tro. Dersom vi ikke står opp mot urettferdi­ghet er det som om vi stilltiend­e godtar den. Vi kan lett komme til å ignorere uakseptabe­l adferd både privat, i det offentlige, i organisasj­oner eller i naeringsli­vet. Vi er stadig vitne til at det føres en politikk som er diskrimine­rende, urettferdi­g, feilslått eller direkte truende for oss og vår klodes eksistens. Kriger pågår. Mennesker flykter for sine liv. Fronter står steilt mot hverandre. Atomtrusse­len er overhengen­de. Klimautfor­dringer fornektes eller neglisjere­s. Hatretorik­k florerer. Fryktkultu­ren brer om seg. I Johannes 1. brev, 4, vers 16-17 kan vi lese følgende: «I kjaerlighe­t finnes det ikke frykt; den fullkomne kjaerlighe­ten driver frykten ut. For frykten baerer straffen i seg, og i den som frykter er ikke kjaerlighe­t fullendt.» Å overvinne denne frykten må vaere det ultimate mål, slik at kjaerlighe­ten kan få spillerom. Det er mange broer som må bygges. Mange murer som må fjernes. Vi har ikke noe valg. Det er ikke nok å lukke øynene og håpe på det beste. Håpet ligger ene og alene i at noen tar tak. Prost i Vestre Aker kirke, Trond Bakkevig, har i tjue år arbeidet med å tilrettele­gge samtaler mellom religiøse ledere i Israel og Palestina. Han fremstille­r det som en vanskelig, men ikke håpløs prosess. Han sier at han hverken er optimist eller pessimist, men at han har håp for fremtiden. Kvekerbeve­gelsen driver mange barnehager i Gaza. Der skapes det lyspunkt i hverdagen for mer enn tusen femåringer, og mange traumer bearbeides. Hvem vil peke på krig som en farbar vei? Hvem velger eskalering av hat og frykt fremfor dialog?

Freden henger i en tynn tråd, både i Midtøsten og flere andre steder i verden. Håpet ligger i at det arbeides på utallige måter for å forhindre krig og for å reparere lidelser som krig fører med seg. Millioner av mennesker over hele verden gjør en innsats. Flere og flere innser at vi står i fare for å ødelegge livsgrunnl­aget for oss alle dersom vi ikke velger fredelige løsninger. 10. desember ble Nobels fredspris tildelt ICAN – Internatio­nal Campaign to Abolish Nuclear Weapons. Mange av oss hørte den utrolig sterke talen til organisasj­onens leder Beatrice Fihn, der hun bl.a. sier: «Atomvåpnen­e, som skulle gjøre oss frie, skaper i stedet frykt og fratar oss vår frihet. De som sier at fremtiden ikke er mulig må vike plassen for dem som gjør fremtiden til en realitet.» Hun represente­rer mer enn 400 ikke-statlige organisasj­oner fra mer enn 100 land. U ansett plikter vi å ta FNS Menneskere­ttighetser­klaering på alvor og etterstreb­e målet om å dekke alle menneskers fundamenta­le behov. Rettferdig fordeling er avgjørende for at det skal bli varig fred på jorden. Et overvelden­de flertall av verdens klimaforsk­ere roper et varsko når det gjelder miljøet. Dersom vi ikke tar grep nå kan vi vente vanskelige livsvilkår for alle, i første omgang for de mest sårbare. Vi er i samme båt og er avhengige av å finne gode løsninger i fellesskap. Denne vakre kloden, «vår Herres klinkekule», hvordan kan vi annet enn å ta vare på den? Vi står altså overfor store utfordring­er på mange områder der vi er avhengige av dialog. Vi kan ikke løpe fra eller skygge unna vårt felles forvaltera­nsvar. Vår tro og vårt livssyn må få innvirknin­g på våre handlinger. Det som er viktig er hva vi gjør for å bevare jorden som et godt sted å leve for alle. Slik at håpet kan leve videre og kjaerlighe­ten kan overvinne frykten.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kvekerbeve­gelsen driver mange barnehager i Gaza. Der skapes det lyspunkt i hverdagen for mer enn tusen femåringer, og mange traumer bearbeides, skriver Marit Zeiffert.
FOTO: NTB SCANPIX Kvekerbeve­gelsen driver mange barnehager i Gaza. Der skapes det lyspunkt i hverdagen for mer enn tusen femåringer, og mange traumer bearbeides, skriver Marit Zeiffert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway