Fædrelandsvennen

En alvorlig farse

- ROY SØBSTAD

KOMEDIE «The Party»

Storbritan­nia 2017 Regi og manus: Sally Potter

12 år

«The Party» er noe så sjeldent – og velkomment! – som en intellektu­ell underholdn­ingsfilm.

Det er noe tiltalende renskåret over selve formatet på Sally Potter («Orlando») sin nye film: En liten gruppe skuespille­re samlet i en liten leilighet, strengt svarthvitt-foto og en spilletid på 71 effektive minutter, store spørsmål tatt opp på en leken måte.

Janet (Kristin Scott Thomas) er nettopp blitt utnevnt til helseminis­ter, og har invitert noen av sine naermeste venner på champagne og kanapeer. Men et eller annet plager ektemannen Bill (Timothy Spall). Han bare sitter pal i stuen, hører på blues og bøtter rødvin.

Og etter hvert som gjestene – en umake forsamling av akademiker­e og forretning­smenn, av idealister og kynikere – ankommer, blir sprekkene i den småborgerl­ige fasaden stadig tydeligere: Hemmelighe­ter skal komme fram og alle skal bli satt på prøve. Alt som mangler er et våpen på avveie, og du har oppskrifte­n på, vel, en farse.

Humoren er riktig nok av den helsvarte typen. Og man kan sikkert argumenter­e for at Potter slenger ut flere vidløftige temaer enn hun klarer å lande. «The Party» oppleves likevel som en sjelden liten fryd. Et voksent publikum har å kjenne sin besøkelses­tid.

 ?? FOTO: AS FIDALGO ??
FOTO: AS FIDALGO

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway