Fædrelandsvennen

Aktuell og underholde­nde kjønnskamp

- CATHRINE SORDAL

ROMANTIKK/KOMEDIE «Battle of the Sexes»

Storbritan­nia/usa 2017 Regi: Jonathan Dayton, Valerie Faris Tillatt for alle

«Battle of the Sexes» sklir rett inn i #meetoo-kampanjen, og får fram likestilli­ngs- og Lhbt-kampen på en forbilledl­ig måte.

Og dessverre er det veldig mye i filmen som er like aktuelt i dag. Filmen handler om hendelsene som ledet opp til tenniskamp­en mellom Billie Jean King (Emma Stone) og den pensjonert­e tennisspil­leren, og selverklae­rte mannssjåvi­nisten, Bobby Riggs (Steve Carell).

Vi får et godt innblikk i hvordan mennene som styrte sporten rettferdig­gjorde de enorme forskjelle­ne i premiepeng­er og lønninger for kvinnelige og mannlige spillere. Det var også stort sett menn som kommentert­e sporten, og det var helt vanlig å kommentere utseende på de kvinnelige utøverne, som når en kommentato­r sier om King: «Hadde hun bare latt håret gro ut og kvittet seg med brillene, kunne hun vaert Hollywoodm­ateriale».

Filmen holder seg for det meste tett opp til hva som faktisk skjedde, foruten en liten romantiser­ing rundt kjaerlighe­tsforholde­t mellom King og Marilyn Barnett og noen friheter når det gjelder årstall og tidsforløp­et på enkelte hendelser. Det betyr imidlertid lite, for regissøren­e Jonathan Dayton og Valerie Faris («Little Miss Sunshine») har laget en film som ikke bare er underholde­nde, men som treffer hardt også i dag. Og da snakker jeg ikke om tennisball­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway