Fædrelandsvennen

Satire og beksvart humor

- CATHRINE SORDAL

DRAMA «Happy End»

Frankrike 2017

Regi: Michael Haneke

Tillatt for alle. Egnethet: Ungdom/ voksen

Fra mannen bak den Oscar-vinnende filmen «Amour», kommer nå en sort komedie som er satirisk og retter et kritisk søkelys mot den franske overklasse­n.

Regissør og manusforfa­tter Michael Haneke, bruker å ta opp aktuelle og vanskelige temaer i filmene sine. Forrige film handlet om kjaerlighe­t, men «Happy End» er derimot en kald fortelling om hvor egoistiske, distansert­e og lite empatiske mange er i dagens samfunn, og hvilke alvorlige konsekvens­er det kan få.

Den dysfunksjo­nelle familien Laurent ser ganske så vellykkede og lykkelige ut på utsiden, men på innsiden rives de i stykker av alt fra drap til utroskap. Den 12 år gamle Ève (Fantine Harduin) må flytte til faren da moren tilsynelat­ende tar selvmord. Hos faren må hun finne plassen sin blant flere andre i familien, som farens nye kone og nye sønn, en tante, en fetter og en dement bestefar som vil ha hjelp til å dø. Familieidy­llen er komplett.

Filmen er vellaget og velspilt, og tar opp interessan­te perspektiv­er på det moderne samfunn hvor mange lever gjennom telefonen og sosiale medier. Og ikke minst de enorme forskjelle­ne i verden mellom rik og fattig, og det å vaere trygg eller tvungen til å flykte. Men selv om jeg skjønner hvor filmskaper­en vil at vi skal gå, er det ikke alltid han lykkes i å vise riktig vei, og noe av nerven forsvinner.

 ?? FOTO: ARTHAUS ??
FOTO: ARTHAUS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway