Fædrelandsvennen

Elbilene som kommer

2018 blir utvilsomt det viktigste elbilåret så langt. Da får Tesla konkurrans­e i premiummar­kedet.

- TEKST: TOR MJAALAND

Om det kommer mange nye elbiler i 2018, er vi fortsatt bare i startfasen for hva som vil dukke opp de naermeste 2–3 årene på elbilsekto­ren. Og Norge er fortsatt annerledes­landet når det gjelder elbiler. Etter 11 måneder av 2017, er det registrert flere elbiler i Norge enn i Tyskland, selv om de faktisk slo Norge i november på antall nyregistre­ringer.

AUDI E-TRON QUATTRO

Og det er nettopp fra Tyskland en av de mest spennende elbil-nyhetene kommer i 2018. Audi e-tron Quattro blir en bil i Tesla-klassen, og flere tusen norske kunder har satt seg på reservasjo­nslisten. Bilen får firehjulsd­rift og en rekkevidde rundt 500 kilometer. Den er vist som konseptbil, men den endelige bilen er det ingen som har sett så langt. Ifølge Audi er e-tron Quattro starten på produksjon av en rekke elbiler fra konsernet.

JAGUAR I-PACE

Jaguar i-pace kommer også i 2018, antagelig i august og blir også en Tesla-konkurrent som Audis elbil. I følge nettstedet motor.no har nesten tusen kunder betalt depositum for å kjøpe bilen og to tusen til har meldt sin interesse – uten å vite hva den vil koste.

HYUNDAI KONA

En langt mer folkelig elbil blir Hyundai Kona. Den kommer i flere versjoner, både med fossil drivkraft og antagelig også som ladbar hybrid. På samme måte som Hyundai Ioniq som leveres i tre forskjelli­ge versjoner – en bil som har fått mye positiv omtale etter at den ble lansert i Norge. Kona som elbil er ventet til sommeren, og man kan velge mellom to batteripak­ker, den største med en rekkevidde opp mot 500 kilometer. Den rimeligste modellen kommer til å koste under 300.000 kroner.

Hyundai skal ifølge motor.no også komme med sin nye hydrogen-elektriske bil neste år. Batteriene er byttet ut med tanker for komprimert hydrogenga­ss, og bilen gjør selv om gassen til strøm til motoren i en brenselcel­le på samme måte som hydrogenut­gaven av Hyundai i35.

TESLA MODEL 3

«Folkebilen» fra Tesla, Model 3, skal også bli tilgjengel­ig for norske kunder i 2018. Produksjon­en er i gang, men har foreløpig gått litt tregt. Tesla opplyser ikke hvor mange nordmenn som har bestilt bilen eller hva den koster. Det gjettes på at prisen i Norge vil ligge rundt 400.000 kroner.

KIA NIRO

Kia Niro får mye ros for lang rekkevidde som ladbar hybrid. «Lillebror» Kia Soul selger bra som elbil, og sent neste år skal den kompakte suv-en Niro dukke opp som elbil. Foreløpig er verken prisen eller rekkevidde­n kjent, men du kan skrive deg på venteliste hos en forhandler. Det er ventet at rekkevidde og effekt blir ganske likt på Kia Niro og Hyundai Kona. Kia og Hyundai er som kjent søstersels­kaper, eller rettere sagt, store Hyundai-konsernet er eier av Kia.

NYE NISSAN LEAF

Nissan Leaf har vaert på visningsru­nde i Norge og har fått svaert positiv motttakels­e. Etter at prisene ble kjent, blir neppe interessen mindre. De første bilene blir levert i månedsskif­tet februar-mars. Utgaven som kommer da får en oppgitt rekkevidde på 380 kilometer og en pris som starter på 245.900 kroner. Det er også varslet en utgave med større batterier og oppgitt rekkevidde rundt 500 kilometer.

Fra Nissan kommer også en oppgradert versjon av NV 200. Den går både som familiebil med fem seter og varebil, og får nå samme batteristø­rrelse som nye Leaf og teoretisk rekkevidde på rundt 350 kilometer.

PEUGEOT PARTNER

Franskmenn­ene kommer også med nytt på elbilfront­en. Peugeot Partner er i dag i salg som elektrisk varebil. Neste år er det lovet en personbilu­tgave med samme batterikap­asitet som i varebilen.

Og som sagt, vi er bare i en tidlig fase av elbilflomm­en. Fra 2019 kommer en rekke produsente­r med nye elbiler.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KIA ?? Kia Niro skal komme i elektrisk versjon mot slutten av 2018.
FOTO: KIA Kia Niro skal komme i elektrisk versjon mot slutten av 2018.
 ?? FOTO: TESLA MOTORS ?? Tesla Model 3 skal bli «folkebilen» fra amerikaner­ne.
FOTO: TESLA MOTORS Tesla Model 3 skal bli «folkebilen» fra amerikaner­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway