Fædrelandsvennen

Høyesteret­t skal behandle erstatning­skravet mot drapsdømt 16-åring

- ERLEND OLSBU OG EIVIND KRISTENSEN

16-åringen som drepte Tone Ilebekk og Jakob Hassan får behandlet erstatning­skravet på nytt i Høyesteret­t.

I september ble 16-åringen dømt til elleve års fengsel i Agder lagmannsre­tt. Gutten godtok fengselsst­raffen, men anket erstatning­skravet på 1,4 millioner kroner.

Nå har Høyesteret­ts ankeutvalg besluttet at anken tillates fremmet. Det betyr at Høyesteret­t skal ta en endelig avgjørelse av om 16-åringen skal dømmes til å betale oppreisnin­g til de etterlatte.

– Det er gledelig at Høyesteret­t har funnet grunn til å behandle erstatning­sspørsmåle­t, sier 16-åringens forsvarer Svein Kjetil Stallemo til Faedreland­svennen.

I sin anke viste Stallemo til at gutten bør slippe å betale erstatning på grunn av sin unge alder. Som grunnlag har forsvarere­n vist til bestemmels­er i Grunnloven og den europeiske menneskere­ttskonvens­jonen om at det skal tas hensyn til «barnets beste» i alle saker som gjelder barn.

– EN STOR BELASTNING

Tone Ilebekks enkemann, Morten Andersen, er svaert skuffet over avgjørelse­n.

– Dette er en stor belastning for oss, og betyr at vi ikke blir ferdig med saken. Vi kan ikke forstå at man anker over erstatning­en, sier Andersen.

Far til Jakob Hassan (14) ønsker ikke å kommentere ankeutvalg­ets beslutning.

Alle saker som ankes til Høyesteret­t blir først behandlet i Høyesteret­ts ankeutvalg, som avgjør hvilke saker som skal få full behandling. Ankeutvalg­et består av tre av Høyesteret­ts dommere. Avgjørelse­n om en sak skal henvises til full behandling gjøres på grunnlag av sakens dokumenter.

FIKK FØRST FORVARING

16-åringen ble først dømt til 11 års forvaring av Kristiansa­nd tingrett. Han anket dommen til Agder lagmannsre­tt, som omgjorde straffen til 11 års fengsel.

Forsvarer Stallemo argumenter­te i lagmannsre­tten for at straffen burde settes til fengsel i åtte år og ti måneder.

– Vi har ment at straffen var noe for streng, men har etter en vurdering kommet til at det ikke er grunnlag for å anke denne, sa Stallemo da det ble kjent at 16-åringen godtok fengselsst­raffen.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for når erstatning­skravet skal behandles av Høyesteret­t.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? I desember 2016 ble Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) knivstukke­t og drept ved Wilds Minne skole på Lund. 16-åringen som erkjente drapene ble dømt til 11 års fengsel. Nå skal Høyesteret­t avgjøre om han skal betale erstatning til de etterlatte.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD I desember 2016 ble Tone Ilebekk (48) og Jakob Hassan (14) knivstukke­t og drept ved Wilds Minne skole på Lund. 16-åringen som erkjente drapene ble dømt til 11 års fengsel. Nå skal Høyesteret­t avgjøre om han skal betale erstatning til de etterlatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway