Fædrelandsvennen

Meide ned fotgjenger­e med vilje

En 32-åring sto bak påkjørsele­n i Melbourne som trolig var en bevisst handling. Politiet har ingen indikasjon­er på at det var et terrorangr­ep.

- NTB

Det opplyste politiet på en pressekonf­eranse torsdag ved 11.45-tiden.

– Vi har per nå ingen bevis eller etterretni­ngsinforma­sjon som indikerer en kobling til terrorisme, sa sjefen for politiet i delstaten Victoria, Russell Barrett.

Han gjentok imidlertid at politiet tror det var en «bevisst handling». Dette basert på at bilen hadde akselerert før den traff fotgjenger­ne i veikrysset.

Mannen bak rattet var en 32 år gammel australsk statsborge­r med afghansk bakgrunn. Han har hatt psykiske lidelser og rusproblem­er, og han er en kjenning av politiet.

– KJØRTE På RØDT

Politiet oppjustert­e under pressekonf­eransen tallet på skadede til 19. Tilstanden til fire av dem er kritisk.

Politiet opplyste videre at 32-åringen var alene i bilen. En annen person som ble pågrepet på stedet, en 24 år gammel mann, har trolig ikke noe med saken å gjøre. Han sitter fortsatt i avhør, og han ble pågrepet som følge av at han filmet hendelsen med en mobiltelef­on.

Han hadde tre kniver i sekken sin da han ble pågrepet, men det er uklart hvorfor.

Ifølge øyenvitner viste den hvite suv-en ingen tegn til å bremse ned da den cirka 14.45 lokal tid torsdag kjørte inn i folk som krysset gaten i et travelt kryss.

– Han kjørte rett gjennom på rødt lys, og det var bang bang bang. Det var den ene etter den andre, sier øyenvitnet Lachlan Read til Herald Sun.

– KAOS

– Folk lå på bakken, og folk løp bort til dem – det var kaos, forteller Read.

Hendelsen skjedde på Flinders Street ved stasjonen av samme navn.

Øyenvitnet Chris Gareth sier til Sydney Morning Herald at han så om lag 60–100 mennesker krysse gaten da bilen rammet fotgjenger­ne.

– Alle var naturligvi­s sjokkert. En kvinne bare skrek og skrek. Det var en mann med en massiv hodeskade. Det var så mye kaos i løpet av veldig kort tid, sier et annet øyenvitne til Herald Sun.

– SJOKKEREND­E

– Mens føderalt og delstatspo­liti og våre sikkerhets­tjenester sammen jobber for å sikre åstedet og etterforsk­e denne sjokkerend­e hendelsen, er våre tanker og bønner med ofrene og nødetatog helsearbei­derne som behandler dem, skriver Australias statsminis­ter Malcolm Turnbull på Twitter.

Deler av sentrum i Melbourne er stengt av mens politiet etterforsk­er hendelsen, og øyevitner er bedt om å møte opp på politistas­jonen.

 ?? FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX ?? Politiet har pågrepet en mistenkt etter påkjørsele­n i Melbourne. I bakgrunnen får skadede mennesker behandling. Til venstre er bilen som ble brukt i angrepet.
FOTO: REUTERS/ NTB SCANPIX Politiet har pågrepet en mistenkt etter påkjørsele­n i Melbourne. I bakgrunnen får skadede mennesker behandling. Til venstre er bilen som ble brukt i angrepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway