Fædrelandsvennen

Snart får hun et hotell å drive

Hotelltomt­a ved Buen i Mandal er gjerdet inn og brakkene for arbeiderne satt opp. 2. januar begynner byggingen av Mandal Hotel. Den eneste ansatte så langt, hotelldire­ktør Lotte Fredriksen Syltevik (31), ser endelig noe skje.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Det må vaere godt å se at de første fysiske grepene blir gjort på tomta? – Det er helt fantastisk! Det har jo gått 1,5 år siden jeg første gang lanserte ideen for Svein (Støle, som er investor bak hotellet, red.anm.). Det har jo skjedd en masse siden den gang og endelig starter byggingen.

Hvordan vil mandalitte­ne merke det?

– Det blir nok en del lyd fra tomta slik det var med Buen, ettersom paelene skal slås ned i bakken. Det tar rundt tre uker, og jeg håper folk har tålmodighe­t med det.

Hva er status for byggingen?

– Byggingen tar til 2. januar, og dermed skal vi vaere i rute. Planlagt åpning er 2. mai 2019. Om ikke lenge skal jeg og arkitekten til København der fasaden lages ferdig i moduler for å bli fraktet hit. Dessuten blir det en tur til Polen for å se til badene som lages ferdig der. Det er et arendalsfi­rma som eier fabrikken der det gjøres.

Så dere skal bruke lokale folk til å bygge?

– Ja, hovedentre­prenør er Kruse Smith i Kristiansa­nd som på det meste vil ha rundt 80 arbeidere i sving. Ellers blir det brukt en rekke lokale bedrifter innen blant annet rørlegging og elektrisk. Og det er ikke fordi de er lokale at de er valgt, men fordi firmaene har gitt beste tilbud på pris og kvalitet. Så må jeg få sagt at den lokale og meget dyktige fotografen Peder Austrud skal ta lokale bilder som skal henge på rommene. Det blir bra!

Når starter du med å ansette folkene som skal jobbe her?

– Jeg anslår at vi trenger mellom 15 og 20 personer. Vi skal drive vår egen restaurant, og vil også trenge ansatte her. Jeg antar at vi om et halvt års tid vil begynne prosessen med å ansette. Nøkkelpers­onell, som blant annet kjøkkensje­f, er også viktig på få på plass.

Det har jo vaert litt diskusjon under- veis i prosessen om at hotellet i 2. byggefase vil skygge for lekeplasse­n ved Buen. Har du laert mye om byggeprose­sser og byråkrati?

– Det skal vaere visst. Jeg visste jo knapt hva det vil si å paele, det kan jeg mye om nå! Hva angår skygge på lekeplasse­n skjønner jeg godt at det skal unngås. Jeg har vaert der masse med egne barn. Så derfor er jeg glad for at arkitekten fikk det løst det med å redusere høyden på bygget dersom det blir et byggetrinn 2. Det avhenger jo av hvordan det går og er ikke aktuelt før om noen år.

Hvordan samarbeide­r du og Svein Støle, overlater han alt til deg?

– Han har vist meg enormt med tillit i prosessen, og jeg tar mange avgjørelse­r alene. Men vi har møter ukentlig og han er absolutt delaktig i prosessen, saerlig når det gjelder større avgjørelse­r.

I Lindesnes skal hotellet i Spangereid bygge restaurant på havbunnen. Det hadde vel vaert noe i bunnen av Mandalselv­a?

– Absolutt! Men i stedet ønsker jeg å samarbeide­t med Lindesnes Havhotell. Bringe våre gjester til Spangereid per båt for å spise i restaurant­en deres. Vi jobber for å få asiatiske grupper hit og lage pakker for dem der de kan vaere litt i Kristiansa­nd, to-tre dager i Mandal og Lindesnes og så videre til Stavanger. Folk vil jo ikke komme hit på grunn av hotellet, men fordi de ønsker opplevelse­r i regionen. Det kan vaere opplevelse­r i skjaergård­en, fiske i elva eller havrafting. Og hva med bruk av sjøfly? Muligheten­e er mange.

Du har fått de første bookingene alt?

– Ja, de første brudeparen­e har booket seg inn sommeren 2019. Og trolig vil et landsmøte bli lagt hit våren 2020 med 130 gjester. Alle disse skal bruke Mandal mens de er her, noe som vil få en sterk og positiv effekt for naeringsli­vet i byen. Hotellet har som motto «Forankret i ekte opplevelse­r», det skal vi gi gjestene.

Du ble nylig styreleder av Mandal handel- og servicefor­ening. Hvorfor et slikt verv?

– Det er en forening for all naeringsli­v i bykjernen, både hotellet, gågata og Amfi. Alt henger sammen, og jeg ønsker å bidra til en samlet utvikling. Vi planlegger et fora for å skape aktivitete­r i byen. Nå blir det viktig å få alle medlemmene med på å skape aktivitet som vi alle drar nytte av.

Gågate-forretning­ene har en utfordring, mange foretrekke­r kjøpesente­ret?

– Vi ønsker alle aktivitet begge steder, så jeg håper folk skjønner at de også må bruke forretning­ene i gågata i dag for at de skal vaere åpne i morgen. Nå har kommunen et prosjekt gående for å gjøre gågata mer attraktiv med blant annet benker og lekeappara­ter.

Og så har du og mannen din startet treningsse­nter i Amfi. Med to små barn i tillegg, er det ikke lett å skjønne hvordan du får tid til alt?

– Jeg får energi av å ha mye å gjøre. Det gir meg motivasjon. Og så får jeg passe på å få trent litt på senteret også, jeg skal nemlig løpe halvmarato­n til sommeren.

Fått tid til julegaver, da?

– Ja, aldri har jeg vaert så sent ute og samtidig fått det gjort på så kort tid. Alt vi trenger ligger jo i Mandal i gåavstand til alt.

Og jula i år da, hvordan skjer feiring hos dere?

– Vi skal til Oslo der min mann kommer fra og vaere hos hans familie. Vi blir nok 12–13 stykker. Da spiser vi ribbe, som jo er litt dessverre for meg, for jeg er vokst opp med pinnekjøtt på julaften. Men da får jeg spise det fredag, for da fyller jeg 31!

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Svein Støle og Lotte Fredriksen Syltevik står bak nyhotellet i Mandal. Her er de avbildet i juni på baksiden av kulturhuse­t Buen. Her kommer hotellet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Svein Støle og Lotte Fredriksen Syltevik står bak nyhotellet i Mandal. Her er de avbildet i juni på baksiden av kulturhuse­t Buen. Her kommer hotellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway