Fædrelandsvennen

O jul med ditt alvor

- SØBSTAD ROY

Onsdag kveld bragte Sondre Bratland med seg stemningen fra Fødselskir­ken i Betlehem til domkirken i Kristiansa­nd.

Man tar det nesten for gitt at denne kvelden skal bli spesiell. Fire dager før julaften er vi noen hundre mennesker som har forsamlet oss i domkirken for julekonser­t. Men dette er ikke noen hvilken som helst julekonser­t. Vi er her for å høre Norges fineste juleplate framført av Norges fi- neste musikere.

I 2017 er det 25 år siden albumet «Rosa frå Betlehem» – det med det ikoniske Odd Nerdrumoms­laget – ble spilt inn i Fødselskir­ken i Betlehem. Klassikers­tatus har det vel hatt siden dagen det ble sluppet, og kraften i musikken er på ingen måte blitt svekket med tiden.

Snarere tvert i mot: I det regionen der innspillin­gen foregikk igjen preges av uro og usikkerhet, framstår det grenseover­skridende, altinklude­rende prosjektet til Sondre Bratland mer riktig enn noen gang. Musikerne er de samme som på platen – perkusjoni­st Paolo Vinaccia, gitarist Knut Reiersrud og organist Iver Kleive – men de nøyer seg aldri med å kopiere sine egne opptak. I ste- det lar de kjente strofer fra salmer og folketoner blø over i uredd improvisas­jon og stemningsm­ettede lydmalerie­r.

Og midt blant dem, sortkledd og hvithåret, står Sondre Bratland og utstråler mild, faderlig autoritet. Stemmen hans kan til å begynne med virke litt ru, men snart – omtrent der en mektig «Stille natt» toner over i «O, du herlige» – begynner han å ornamenter­e melodier og verselinje­r som bare de mest erfarne folkesange­rne kan.

Under «Mitt hjerte alltid vanker» tar avisens utsendte, som ikke er religiøs og som gjør sitt beste for å holde et slags profesjone­lt fokus, seg selv i å sitte andektig og henført med en enslig tåre strykende nedover kinnet.

Ikke et vondt ord om Kurt Nilsen og alle andre som prøver å gi den norske julen et dryss av glitrende, swingende amerikansk showbiz – vi kan trenge saktens litt av den slags også – men uten et alvor i bunnen gir det jo ingen mening å feire jul i det hele tatt.

Etter en time og et kvarter rundes konserten av med «Et barn er født i Betlehem» og et opptak av kirkeklokk­ene i Fødselskir­ken. Og det er vanskelig å tenke seg at høytiden kunne ha fått en vakrere eller mer verdig inngang.

 ?? FOTO: ROY SØBSTAD ?? Sondre Bratland.
FOTO: ROY SØBSTAD Sondre Bratland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway