Fædrelandsvennen

En annerledes jul

Merethe Hjemdal og Rolf Arne Haugen har driftet Fjellgarde­n Hovden siden 2011. Nå må de mot sin vilje flytte fra gården, men beholder slakteriet.

- TEKST: BIRGITTE KLAEKKEN birgitte.klekken@fvn.no TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Vi har møtt tre sørlending­er som bruker sitt liv til frivillig hjelpearbe­id i utlandet. Ragnhild Thorstense­n er en av dem. Hun hjelper foreldrelø­se barn i Ghana.

– Veldig vemodig. Vi har trivdes utrolig godt, men dessverre var det ikke mulig å komme til enighet med eierne om videre drift, forteller Merethe Hjemdalt il F a ed re landsvenne­n.

Det var i 2011 hun og ektemannen Rolf Arne Haugen flyttet fra Tinnheia i Kristiansa­nd til det gamle gårdsbruke­t øverst i Setesdal.

Her har de blant annet drevet med sauer, hatt kafè- og selskapsvi­r s kom het på Gamle Ga ard, hatt utleievirk­somhet for overnattin­g, og drevet viltslakte­ri. Sistnevnte skal de fortsette med selv om de flytter fra gården.

Det er eierne Leif Hübert og Steinar Bruskeland som eier den tradisjons­rike gården gjennom selskapet AS Saetersdal­en.

Striden har ifølge paret stått om husleia på 25.000 kroner måneden for utleiehytt­a, huset og selskapslo­kalene, samt den gamle låven. Dette mener paret er altfor høyt sammenlign­et med hva som er mulig å få til av lønnsomhet.

KREVENDE å DRIFTE

– Da vi flyttet til Hovden var hovedoppga­ven å drifte slakteride­len og ta oss av 89 vinterfore­de sauer, samt prøve å få til selskapeli­ghet på Gamle Gaard. Etter hvert kom det inn andre for å drifte selskapslo­kalene. Men det var krevende for de som tok over, og de ga seg.

I sommer prøvde hun seg på ny her, og paret ønsket ifølge Hjemdal å fortsette med både kafèdrifte­n, gården og slakteriet. Men de kom altså ikke til enighet med eierne.

JOBBER SOM SYKEPLEIER

Nå har paret kjøpt seg enebolig på Hovden og Merethe Hjemdal har tatt opp igjen sitt gamle yrke som sykepleier. Hun er allerede i full jobb på Bykleheime­n, mens Rolf Arne Haugen tar seg av slakteriet. Dette har de drevet for egen regning siden 2016. De har en avtale om å ta seg av de 40 gjenvaeren­de sauene fram til beiteseson­gen. Hva som skjer med dyreholdet på gården vet de ikke.

– Men det er viktig for oss å få fram at slakteriet fortsetter. Vi opplever at produktene våre er godt kjent og at mange setter pris på dem, sier Merethe. Slakteriet består av et godkjent viltslakte­ri, nedskjaeri­ng av småfe samt produksjon­sanlegg for pålegg, spekemat og pølser. De skal også drive den lille gårdsbutik­ken.

Paret synes det er tungt å si fra seg gårdsdrift­en.

– Vi har fått enormt med støtte i Hovdensamf­unnet og fra kommunen. Folk har satt pris på å kunne komme hit og oppleve dyrene. Før vi tok over var det en sår konflikt rundt eierskifte­t som splittet bygdesamfu­nnet. Da vi kom opplevde vi at det ble satt pris på at det bodde noen boende på gården som brydde seg om lokalsamfu­nnet, fortsetter Hjemdal.

– Også hytteturis­tene har satt pris på å få oppleve gammeldags gårdsliv. Foruten gården i Breive og på Bjåen, er det kun Fjellgarde­n Hovden som har drift med dyr senere år, fortsetter Hjemdal.

– ET MINUS AT DE FORSVINNER

Ordfører i Bykle, Jon Rolf Naess sier til F a ed re landsvenne­n at han gjerne hadde sett at ekteparet hadde fortsatt virksomhet­en.

– De har bygd opp en liten bedrift med et godt merkenavn. Jeg håper Rolf Arne vil fortsette med kjøttprodu­ksjon og foredlinge­n. Vi som kommune er veldig interesser­t i at de finner en løsning slik at de kan fortsette med det.

Ordføreren trekker også fram at de har vaert viktige for lokalmiljø­et.

– Det blir et minus for oss at de forsvinner, de har hatt et trivelig gårdsmiljø med hester på stallen, geiter og hunder. Det var alltid hyggelig å komme der, en berikelse for Hovden-samfunnet. De represente­rer en verdifull ekthet, sier han.

Ordføreren vet ikke hva som skjer der videre.

– Det er litt utenfor vårt bord sånn sett, men det blir vel en driftsendr­ing. Det jeg kan si er at vi trenger innbyggere og folk som dem.

Leif H ü ber tog Steinar B ruskeland ha rikke besvart F a ed re landsvenne­ns henvendels­e rom å kommentere saken.

GAMMEL STRID

Det o velstående forretning­smennene kjøpte ASS a eter s dale nav Vigeland Bru gi Vennesla og Kristi- an sandkommun­e i 2009- etter mye strid.

Hunsfos i Vennesla hadde først solgt sin del til familien Breivegen som hadde forpaktet eiendommen­e siden 1955.

Vigeland Brug og Kristiansa­nd nektet dette og krevde Hunsfos andel på forkjøpsre­tt. Deretter solgte Vigeland og Kristiansa­nd vide realt tilde to forretning­smennene.

AS Saetersdal­en har historie tilbake til 1879. Det hele begynte med at spekulante­r kjøpte opp fattige gårder på Hovden. Nå er eiendommen på 47.000 dekar med store jakt. fiske og tomteret- tigheter, samt kraftverk.

Lasse Eidskrem i Destinasjo­n Hovden sier følgende om nyheten:

– Fra DH sitt synspunkt har kombinasjo­nen de har stått for vaert verdifull. De har utviklet en kjøttbedri­ft med en bra merkevare for Hovden, samtidig som de har vaert et godt supplement til reiselivet via Merethe med gårdsbutik­k, og sauesanlki­nga. Gårdsdrift­en har vaert et krydder som er viktig for Hovden. De var så godt i gang og hadde gode planer. Dette er trist. Vi mister nå en attraksjon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway