Fædrelandsvennen

Kan Giske fortsette?

I politikk handler det om mer enn lover og regler. Det handler også om tillit og moral. Derfor må Trond Giske vurdere sin stilling som nestleder.

-

Trond Giske er avhengig av tillit for å vaere en god nestleder for Arbeiderpa­rtiet. En nestleder må ha en moral og dømmekraft som ikke nødvendigv­is er plettfri, men som likevel skaper trygghet. Det stilles nå betimelige spørsmål om Giskes dømmekraft. Det kan bli umulig for han å fortsette som nestleder.

Disse varslene vi ikke fullt ut kjenner innholdet av, represente­rer ikke nye historier. Mange har selvfølgel­ig visst om dem lenge. For få dager var altså dette ikke et problem å regne med. Først når det dukker opp i en veldig rotete prosess i Ap, så finner Trond Giske grunn til å beklage. Først nå erkjenner han alvoret. Etter en hel høst med metoo-opprulling­er og debatter om seksuell trakasseri­ng.

Det kan godt hende at dette kommer som følge av en bitter maktkamp i Arbeiderpa­rtiet. Giske er en omstridt maktpoliti­ker, og det kan vaere at noen av de aktørene han har tråkket på taerne nå svarer tilbake. Kritikere mener at han ikke tok nok ansvar for et dårlig valg i høst, og steilet da han tvertimot vippet bort en dyktig Marianne Marthinsen som finanspoli­tisk talskvinne, for selv ta over den svaert sentrale rollen.

Men uavhengig om disse historiene er brukt i en maktkamp er det likevel - varsler. Og skal vurderes som nettopp det. For maktkamper i større eller mindre grad vil det alltid vaere i politikken. Varsler om ubehagelig oppførsel av seksuell karakter, som det har blitt kalt, skal håndteres uansett.

Det virker nå ikke usannsynli­g at det vil komme flere historier. Giske selv later til å tro det, og partileder Jonas Gahr Støre tar høyde for at tilliten til Giske vil vurderes fortløpend­e. Bare det bør vaere nok for Giske til å frivillig vurdere å gi sin plass bort, det vitner om dårlig dømmekraft å klore seg fast nå. Han er nå en belastning for en allerede skakkjørt organisasj­on.

dette er en alvorlig sak for Ap. Det gamle likestilli­n gspartiet har rotet med dette komplekset og det ser ut som flere har prøvd å beskytte Giske, slå ring rundt ham. Man kan jo forestille seg hvordan det har føltes for de kvinner som har varslet. At dette har blitt uryddig håndtert i Arbeiderpa­rtiet, kan bli et sår i partimoral­en og -lojalitete­n.

Han er nå en belastning for en allerede skakkjørt organisasj­on.

 ??  ?? Er Trond Giske skyldig i upassende oppførsel overfor kvinner, må det få konsekvens­er.
Er Trond Giske skyldig i upassende oppførsel overfor kvinner, må det få konsekvens­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway