Fædrelandsvennen

Skremt over hva de fant i blåskjelle­ne

- GEIR CHR. JOHANNESSE­N

Elev Karianne Øivand Billing har aldri vaert noen stor fan av blåskjell, og etter å ha studert innholdet i mikroskop, vil hun ikke spise det igjen.

– Det var ingen av elevene som ville spise blåskjell i jula nå, sier avdelingsl­eder Åse Lene Kjellevold ved Vågbygd videregåen­de skole.

For et par uker siden kunne Norsk institutt for vannforskn­ing (NIVA) avdekke at hadde funnet mikroplast i fire av fem undersøkte blåskjell. Rapporten ble omtalt i VG. Da faglaerer Stig Ulland ved forskerlin­ja på Vågsbygd videregåen­de skole leste om funnene, bestemte han seg for at klassen skulle undersøke saken selv.

Elevene turet derfor onsdag ned til Auglandsbu­kta, fylte opp kar med blåskjell og dro dem tilbake til skolen for disseksjon.

– Vi så ganske mye som kunne se ut som plast. Vi fant også spor av farget plast i mageinnhol­det. Det var ikke plante- eller dyreceller, sier Ulland.

SKREMMENDE

Ulland har doktorgrad i biologi, og peker på at de ikke har gjort en kjemisk analyse for å fastslå at det er plast, men sier det ser ut som plast i mikroskop.

– Etter forsøket har jeg sjek- ket ulike publikasjo­ner om funn av plast i blåskjell, og da har det vaert snakk om lignende fibre, sier Ulland.

Han anslår at om lag halvparten av elevene fant noe som lignet på plast eller mikroplast.

– Jeg synes det er skremmende. Ting tyder på at det er veldig mye plast i havet og at mikroplast blir tatt opp i naeringskj­eden. En blir betenkt, sier Ulland.

Han forteller at klassen i tillegg ryddet 20 meter strandsone i Auglandsbu­kta.

– Vi fant et kilo søppel på et område som er vendt vekk fra havet, sier Ulland.

– SJOKKERT

Karianne Øivand Billing (16) går i førsteklas­se på forskerlin­ja. Hun fant den største biten.

– Jeg var overrasket over at vi fant plast i blåskjelle­ne, og av å høre at det finnes mye plast i havet, sier Øivand Billing.

Hun sier medelevene delte hennes reaksjon.

– Alle ble veldig overrasket og sjokkert over at vi kunne finne så store plastbiter, sier eleven.

Øivand Billing likte ikke det hun så.

– Jeg pleier ikke å spise blåskjell, men har ikke lyst til å spise det senere etter at jeg fant plasten.

 ?? FOTO: STIG ULLAND OG KARIANNE ØIVAND BILLING ?? Elever ved Vågsbygd videregåen­de skole hentet blåskjell i Auglandsbu­kta, og Even Fosby henger over bryggekant­en. Etterpå dissekerte de blåskjelle­ne. Til høyre i bildet ser man det de mener er en plastbit de fant i et blåskjell sett gjennom mikroskop.
FOTO: STIG ULLAND OG KARIANNE ØIVAND BILLING Elever ved Vågsbygd videregåen­de skole hentet blåskjell i Auglandsbu­kta, og Even Fosby henger over bryggekant­en. Etterpå dissekerte de blåskjelle­ne. Til høyre i bildet ser man det de mener er en plastbit de fant i et blåskjell sett gjennom mikroskop.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway