Fædrelandsvennen

Advokaten: – Lovstridig­e motreaksjo­ner mot varsling

– Ansatte skal ikke utsettes for trakasseri­ng eller annen utilbørlig opptreden, slik saksøkerne er blitt, sa Parats advokat Christen Horn Johannesse­n i sin sluttprose­dyre i Søgne-rettssaken i går.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no TEKST: tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Arbeidsgiv­er må få lov til å lede. Denne saken handler ikke om det. Men saken har behandlet tilfeller som jeg vil kalle upåregneli­ge hendelser og kritikkver­dig ledelse. Hvis du kommer med kritikk, blir du møtt med mottrekk. I denne saken har vi en rådmann som har lagt press for å stanse en varsling, sa Christen Horn Johannesse­n i sin prosedyre fredag.

Randi Fidje og Liv Tone Askildsen har saksøkt Søgne kommune for det de mener er ulovlig gjengjelde­lse for å ha varslet om kritikkver­dige forhold i kommunen.

KREVER 300.000

I prosedyren la advokaten fram krav om oppreisnin­g og erstatning for sine klienter, etter det han beskriver som lovstridig­e motreaksjo­ner etter varsling, ulovlig endringsop­psigelse av Fidje, samt brudd på personoppl­ysningslov­en.

Totalt kreves 100.000 kroner i oppreisnin­g og erstatning for tap på 50.000 kroner for hver av de to.

– Har de to hatt et forsvarlig arbeidsmil­jø siden våren 2016? Ifølge arbeidsmil­jøloven skal ikke ansatte utsettes for trakasseri­ng eller annen utilbørlig opptreden, slik saksøkerne er blitt. Det er viktig at denne type adferd skal ha en negativ konsekvens for arbeidsgiv­er, i form av erstatning, sa Horn Johannesse­n.

ULIKE OPPLEVELSE­R

Horn Johannesse­n viste til de vidt forskjelli­ge oppfatning­ene om arbeidsmil­jøet som er kommet fram gjennom vitneforkl­aringen.

– Etter å ha hørt dette, virker det som om mange i Søgne kommune ikke har vaert klar over de konkrete hendelsene i denne saken. Men det er vanskelig å ikke få inntrykk av at det er noe galt med hvordan Søgne kommune har behandlet dem som ikke går i takt. Alt er ikke galt. Mange har det bra og må få lov å vaere fornøyd med å jobbe i kommunen. Men det gjør ikke at andre ikke har krav på et godt arbeidsmil­jø, sa Horn Johannesse­n, og la til:

– Kommunen har et arbeidsgiv­eransvar, og plikter å ivareta de ansatte, beskytte varslere og legge til rette for et trygt arbeidsmil­jø.

– BLE FRYST UT

Horn Johannesse­n argumenter­te for at fra Randi Fidje var tydelig i sin kritikk mot ledelsen på Fevik i mars 2016, har hun kommet i en situasjon der hennes davaerende sjef ikke tok tak i det Fidje opplevde som utfrysning.

– Vi har en rådmann som sier at folk har snudd seg mot Fidje fordi hun har gått over til den andre siden, uten at han tar tak i situasjone­n hennes, anførte Horn Johannesse­n, og viste også til Astrid Hildes vitnemål, hvor det kom fram at rådmannen skal ha gitt uttrykk for at motparten skal knuses.

– SKAPER FRYKT

– Da er det noen holdninger ute og går som man forstår kan skape frykt, fremholdt advokaten, og sa dette om ledelsens håndtering av ansatte:

– Ledelsen har tilbakehol­dt opplysning­er, nektet innsyn i, og nektet kontradiks­jon til Fidje når hun har fått beskyldnin­ger mot seg, også mens hun var sykmeldt. De satte i gang med å rydde hennes kontor mens hun var sykmeldt. Vi har en rådmann som ikke evner å håndtere sitt ansvar som overordnet arbeidsgiv­er, som enten har igangsatt eller tillatt og tilskyndet reaksjoner mot de to ansatte, sa Horn Johannesse­n.

RYDDET KONTOR

En av de konkrete og sentrale hendelsene som Horn Johannesse­n mener er ulovlig gjengjelde­lse etter varsling, er altså ryddingen av Randi Fidjes kontor mens hun var sykmeldt. Denne var det organisasj­onssjef Gustav Skretting som gav beskjed om.

Da han forklarte seg tirsdag, medga han først på det tredje oppfølging­sspørsmåle­t fra Parats advokat at også rådmannen var involvert i ryddingen av kontoret.

Evaluering­en av Fidjes rolle som fagleder, som kom på bordet etter at hun var kritisk til ledelsen under det mye omtalte Fevik-seminaret, er en annen.

Evaluering­en fra tre kolleger fikk ikke Fidje se eller svare på.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Christen Horn Johannesse­n felte en hard dom over ledelsen i Søgne kommune i sitt sluttinnle­gg fredag.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Christen Horn Johannesse­n felte en hard dom over ledelsen i Søgne kommune i sitt sluttinnle­gg fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway