Fædrelandsvennen

Kommunen: – Grunnløse og skadelige påstander

Kommunens advokat avviser at Fidje og Askildsen er varslere, og mener Søgne kommune må frifinnes.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no TEKST: tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Denne side vil mene det er rettet grunnløse påstander mot kolleger, som har skadet kommunen og samarbeids­forholdene internt, sa kommunens advokat Frode Lauareid i sin prosedyre.

Kommunen avviser at de to kommuneans­atte Randi Fidje og Liv Tone Askildsen har blitt utsatt for ulovlig forfølgels­e etter varsling.

– IKKE LOVMESSIG VARSLING

Lauareid argumenter­te, i motsetning til Parats advokat, med at lovkravet til varsling om alvorlige forhold av allmenn interesse ikke var oppfylt slik at det utløser krav om vern, eller erstatning.

Kommunens advokat refererte fra Arbeidsmil­jølovens forarbeide­r og formulerin­ger om varsling i forhold til «alvorlige forhold som medfører fare for liv og helse, eventuelt korrupsjon.»

– Vi er ikke der i denne saken. Siden dette ikke er varsler i lovens forstand, utløses ikke noe varslingsv­ern, sa han i sin oppsummeri­ng.

ANGREP FAGFORENIN­GEN

Mot slutten av prosedyren trakk Lauareid fram et møte mellom Søgne kommune og Parat 13. desember 2016, hvor kommunen reagerte på opptredene­n til Parat-advokat Christen Horn Johannesse­n.

I retten henvendte han seg direkte til motpartens advokat:

– Hva slags perspektiv har du på oppdraget ditt? Skal du bare tjene dine klienters interesse eller skal du forsøke å bidra til å løse situasjone­n til beste for alle parter? Jeg sliter med å forstå hvordan det skal bidra til å løse situasjone­n, sa Lauareid, og fortsatte:

– Er dette en styrt prosess fra Parat, eller en sak som ikke saksøkerne styrer helt selv? Det kan se ut som om dette er et tiltak for å prege rådmannens situasjon, sa advokaten.

Utsagnet fikk rettens administra­tor Per Refsalen til å spørre:

– Mener du at dette er en prosess som ikke styres av Fidje og Askildsen?

– Ja, det kan se slik ut, sa Lauareid.

Etterpå kommentert­e Christen Horn Johannesse­n slik:

– Angrep er det beste forsvar. Jeg har aldri før blitt beskyldt for å ha gått utenfor mitt oppdrag. Jeg ble meget overrasket.

– IKKE KRITIKKVER­DIG

Lauareid sa at forarbeide­ne til loven har en formulerin­g om at helt interne forhold og personkonf­likter ikke er ansett som tilstrekke­lig allmenn interesse.

– Vi kan ikke grunngi dette med allmenn interesse etter hvor mange journalist­er som er interesser­t. Grunnløse påstander mot kolleger er i ikke omfattet av varslingsb­egrepet, sa han, og argumenter­te for at forholdene det er varslet om, ikke var så kritikkver­dige at de krevde en varsling.

– Kanskje man kunne tatt det opp med sjefen først? Når man ikke er i den situasjone­n at vi snakker om alvorlige kriminelle forhold, så bør man ta det opp internt. Dette var et spørsmål om rutiner. Det fyller ikke kravet om at dette var kritikkver­dige forhold i lovens forstand. Vi er ikke der, sa kommunens advokat.

– KOMMUNEN HAR BEKLAGET

Om ryddingen av kontoret til Randi Fidje sa Lauareid at det berodde på en misforståe­lse.

– Kommunen har beklaget at situasjone­n ble slik den ble. Dette handlet om en ny medarbeide­r som det er fint om sitter ved siden av andre. Rådmannen har også kommentert dette, her er åpenbart en kommunikas­jonssvikt. Det er ikke noe ønske om gjengjelde­lse i denne saken. Men de aksepterer ikke dette, sa han.

Han viste også til et brev hvor organisasj­onssjef Gustav Skretting lovet at de to skulle komme tilbake til stillingen­e de var sykmeldt fra.

– Hvorfor varsler de om noe de har fått beskjed om at blir slik de helst vil?

SYKMELDT TILLITSVAL­GT

Om Liv Tone Askildsen, hvor saksøkerne også hevder det foreligger gjengjelde­lse for varsling og angrep på rollen som hovedtilli­tsvalgt, sa Lauareid følgende:

– Rådmannen har forklart seg om hensikten med besøket på Parats regionkont­or, og situasjone­n med en fulltidssy­kmeldt hovedtilli­tsvalgt. Det var en krevende situasjon der det kom initiative­r fra Askildsen mens hun selv var syk og ikke tilgjengel­ig for motparten. Skal man få full refusjon av sykepenger må man vaere fulltids sykemeldt. Her er det åpenbart at rådmannen har én interesse, og det er å få tillitsval­gtapparate­t til å fungere, sa Frode Lauareid.

Dom i saken faller 19. januar.

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Frode Lauareid, advokat for Søgne kommune argumenter­te for kommunens side i sin sluttprose­dyre fredag.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Frode Lauareid, advokat for Søgne kommune argumenter­te for kommunens side i sin sluttprose­dyre fredag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway