Fædrelandsvennen

Slo jaktkamera­ten i svime med ildrake

- ERLEND OLSBU

En 65 år gammel mann er dømt til fengsel i tre år og tre måneder for å ha slått ned en jaktkamera­t i fylla.

65-åringen erkjente straffskyl­d for grov kroppsskad­e da han møtte i retten, men kunne ikke huske hvorfor han gikk løs på kameraten natt til tirsdag 21. februar. Offeret (69) kunne heller ikke kaste lys over hva som utløste angrepet.

I dommen fra Kristiansa­nd tingrett fremgår det at de to mennene har kjent hverandre i rundt 15 år. Mandag 20. februar dro 69-åringen på besøk til 65-åringen i Evje og Hornnes. Kameratene hjalp til med byggingen av en garasje, før de spiste middag sammen i 65-åringens bolig. Dette er det siste 69-åringen husker før han våknet opp fra koma fire dager senere.

TRODDE HAN VAR DØD

65-åringen har forklart at han dagen etter det første avhøret med politiet fikk et bilde eller syn om at han sto over 69-åringen med en ildrake i høyre hånd. 69-åringen lå på bakken og «det var mye blod». Tiltalte har forklart at han ble livredd og ringte etter ambulanse. Han la kameraten i stabilt sideleie og tørket vekk blod.

Loggen til AMK viser at 65-åringen ringte 113 klokka 02.30. Da ambulansen ankom boligen lå 69-åringen hardt skadet på stuegulvet i huset. Da ambulansen hadde dratt fra stedet ringte 65-åringen til en kamerat. Ifølge kameraten fortalte 65-åringen at 69-åringen var død og at ambulansen hadde vaert der. 20 minutter senere, klokka 04.00, ankom politiet og pågrep 65-åringen.

Retten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at 65-åringen slo 69-åringen gjentatte ganger med den 78 centimeter lange askeraken. Mannen ble slått i hodet og på brystet og ryggen. Voldsutøve­lsen medførte brudd i skallen, flere ribbeinsbr­udd og en punktert lunge. Ifølge dommen kunne 69-åringen ha omkommet dersom han ikke hadde fått medisinsk hjelp.

«Skadene er forenlig med bruk av slagredska­p og må ha blitt påført med relativt stor kraft», konkludere­r tingretten.

VAR KRAFTIG BERUSET

I dommen går det fram at 65-åringen var kraftig beruset. Prøvene som ble tatt av ham klokka 06.49 viste at han hadde en promille på 1,4 i blodet og 2,1 i urinen. Blodprøven av 69-åringen viste at han også han var beruset.

Retten legger til grunn at det har vaert en foranledni­ng til hendelsen, selv om ingen av partene kan huske noe. Retten ser ikke bort fra at 65-åringen kan ha blitt provosert og handlet i affekt, men angrepet var uansett så voldsomt at det må straffes.

65-åringen har fått seks måneders strafferab­att fordi han har tilstått voldsutøve­lsen. Mannen satt 17 dager i varetekt som blir trukket fra fengselsst­raffen på tre år og tre måneder. Straffen er tre måneder mildere enn aktors påstand.

ETTERVIRKN­INGER

65-åringen er også dømt til å betale 125.000 kroner i erstatning til offeret. Ifølge dommen var 69-åringen innlagt på sykehus i totalt 47 døgn fordelt på to perioder på grunn av hendelsen. I dag sliter han med ettervirkn­inger i form av svimmelhet og redusert kraft i en hånd.

 ?? ARKIVFOTO: ERLEND OLSBU ?? Natt til 21. februar ble en 69 år gammel mann funnet hardt skadet i dette huset i Evje og Hornnes. En 65 år gammel mann er nå dømt til fengsel for grov kroppsskad­e.
ARKIVFOTO: ERLEND OLSBU Natt til 21. februar ble en 69 år gammel mann funnet hardt skadet i dette huset i Evje og Hornnes. En 65 år gammel mann er nå dømt til fengsel for grov kroppsskad­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway