Fædrelandsvennen

– Vanskelig for Giske å bli sittende

- TONE SANDBERG

– Jeg tror det kan bli vanskelig for Trond å bli sittende som nestleder, for det vil ikke bli ro i partiet.

Det sier Randi Øverland (65) som har 40 års fartstid i Ap, tre av dem som statssekre­taer, både fra 2000–2001 og fra 2005 til 2007.

Nå er hun gruppelede­r for Ap i Vest-agder fylkesting og likestilli­ngsrådgive­r ved Universite­t i Agder.

– Veldig, veldig skuffende. Og litt trist, sier hun om oppførsele­n Trond Giske torsdag gikk ut og erkjente og beklaget.

– Jeg har jobbet med likestilli­ng og likeverd hele livet. Voksne folk vet alltid når de overskride­r en grense, og folk i maktposisj­oner må vaere ekstra påpasselig­e. Det som har kommet fram nå er helt uforenlig med verdier Arbeiderpa­rtiet står for, og skal stå for, og det må tas på det dypeste alvor, sier hun.

– Det skal vaere trygt å si fra om slike ting i Ap, men det at det har gått så lang tid tyder vel på at det ikke har vaert så lett, mener hun.

– VI Må HA RO

– Kan Trond Giske bli sittende som nestleder i partiet?

– Jeg tror det kan bli vanskelig, for det vil ikke bli ro. Og vi må ha ro i Arbeiderpa­rtiet nå på grunn av alt som har skjedd etter valget. Da tror jeg det må utskiftnin­ger til.

– Vil du oppfordre ham til å gå? – Det er noe han må finne ut av selv, sier Øverland som var svaert kritisk da Trond Giske i høst vippet ut Marianne Marthinsen fra plassen i finanskomi­teen.

Men hun har aldri sett den omstridte nestledere­n oppføre seg upassende:

– Nei, jeg har aldri sett den type adferd. Det kan jeg si med hånden på hjertet. Jeg vet han er ute sent om kvelden og det har svirret noen rykter, men det har vaert langt unna min radar. Jeg har jobbet tett med Trond om mange saker, og han er politisk sterk og meget dyktig. Men i politikken er det gjerne sånn at vi vet lite om hverandres privatliv, sier Randi Øverland som også var statssekre­taer for kirke- og utdannings­minister Gudmund Hernes fra 1990–95.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway