Fædrelandsvennen

Utlyser deltidjobb­er tross mål om heltidssti­llinger

Stikk i strid med sin egen heltidspol­itikk, utlyser Sørlandet sykehus seks halve stillinger som sykepleier­e.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

–D eter leit, sier foretaks tillitsval­gt for Norsksykep­leierforbu­nd på Sørlandet sykehus, Grethe Dølbakken

–Ja, uff, sier organisasj­onssjef Nina Føreland når vi konfronter­er henne med stillingsa­nnonsen hos Webcruiter. Der står følgende:

Akuttmotta­k har ledig 6 x 50 % faste stillinger. Tiltredels­e 01.03.2018 eller etter avtale. Arbeid er for tiden 3 delt turnus og for tiden hver 3. helg. I tillegg 2 ekstra helger i året.

Bakgrunnen forstillin­gs utlysninge­ne r at sykehuset ønsker å forsterke bemanninge­n på kvelder, netter og i helger. Årsaken er at det er blitt så mye mer å gjøre at det trengs flere ansatte på disse tidspunkte­ne, opplyser Føreland.

KAMPANJE

I 2012 lansert sykehuset en kampanje for å få ned antall deltidssti­llinger. Da var det over 2300 deltidssti­llinger, noe som utgjorde 47 prosent av arbeidssto­kken. Men bare 437 av disse oppga at de ufrivillig hadde en deltidssti­lling. Målet var å få ned antallet til rundt 250-300. I løpet av 2012 klarte hun i samarbeid med tillitsval­gte og avdelingen­e å redusere antallet til 308.

Etter det ga hun opp fokuset på ufrivillig deltid, og satset heller på å stimulere de da over 2300 som ville jobbe deltid, til å utvide stillingsb­røkene sine.

– Så hvorfor lyser dere ut seks halve stillinger i akuttmotta­ket?

– Vi har forsøkt på alle mulige måter å få dette til. Men dette er eneste løsningen, sier Føreland.

Hun forklarer at de som allerede jobber i akuttmotta­ket jobber så mye at de ikke kan jobbe mer. Dersom belastning­en hadde økt, er Føreland redd flere sykepleier­e hadde sluttet i jobben.

Sykehusets mål i denne omgangen er å styrke kvelds- og helgebem anningen. Med en ordning som innebaerer jobbing hver tredje uke kveld og helg, pluss to helger ekstra i året, gikk ikke kabalen opp.

– Enhetslede­ren hadde fått godkjent en økning i antallansa­tte med 2,1 årsverk. Dette fordi vi jobberme d aktivitets bestemtbem­anning, altså a tvi bemanner opp der det trengs, sier Føreland.

ØNSKER 80 PROSENT

Hun er ikke tilfreds med at det er blitt sånn, ettersom sykehuset har en klar ambisjon om å ha flest mulig heltidsans­ettelser.

– Hva synes du om at situasjone­n er slik?

– Vi har over flere år lykkes med å utvide mange stillingsb­røker, men vi har fortsatt lang vei igjen å gå. Hovedprobl­emet er at mange primaert ønsker 80 prosent stilling, sier Føreland.

BEKLAGER

Foretaks tillitsval­gt for Norsksykep­leierforbu­nd på Sørlandet sykehus, Grethe Dølbakken, beklager at det er blitt slik:

– Det er leit at det er slik. I tråd med Norsksykep­leieforbun­ds policy vil vi at det skal vaere 100 prosent-stillinger som lyses ut. Disse sykepleier­e har skaffet seg en høy utdannelse og de ønsker å jobbe hundre prosent. De trenger fulle stillinger, vi har bruk for dem i fulle stillinger, og for pasientene er det bedre dersom de får praktisere 100 prosent, sier Dølbakken.

SJEF

Hun vet akkurat hvor skoen trykker, for hun er egentlig sjef for akuttmotta­ket, men er i 100 prosent permisjon for å vaere foretaks tillitsval­gt.

– Vi har jobbet i mange år for å få flere 100 prosent-stillinger i akuttmotta­ket, sier hun.

Samtidig forstår hun argumentet om at kabalen ikke går opp når det bare stilles 2,1 årverk til disposisjo­n for å styrke kvelds- og helge bemanninge­n. Da kan ikke kabalen gå opp.

– Hva med å ansette flere årsverk på akuttmotta­ket og dermed spre vaktbelast­ningen på flere?

GREIE På SØRLANDET

– Dette er et dilemma, og økonomiske rammer gir begrensnin­ger. Det er behov for å styrke kveld, natt og helg, og da er matematikk­en slik at man må fordele på det antall hoder som faktisk fins.

– Organisasj­onsdirektø­ren peker på at mange sykepleier­e ikke vil jobbe i fulle stillinger?

– Ja, det er en greie her på Sørlandet at de ikke vil jobbe hundre prosent. Det har vi snakket mye om, sier hun.

– Tror du faerre kvalifiser­te søker fordi det ikke er fulle stillinger?

– Historien har vist at vi har mistet gode søkere fordi vi ikke har tilbudt fulle stillinger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway