Fædrelandsvennen

Julefeirin­gen må vaere slik den alltid har vaert.

Hun er 33 år. Men for Jorun Stiansen må julefeirin­gen hjemme i Vennesla vaere akkurat slik den var da hun var lita jente.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Jorun blir litt barnslig i julen, men det er bare koselig, sier Lillian Lundevold, bestemor til Jorun Stiansen.

Vi har tatt turen til Jorun Stiansens barndomshj­em på Døblane i Vennesla sentrum. Her møter vi Jorun, hennes mor og bestemor. Hele huset er pyntet til jul, inklusivt Jorun selv.

VIKTIG MED TRADISJONE­R

Jorun, som i høst har vaert aktuell med danseshowe­t «Skal vi danse», er tilbake på Sørlandet. Selv om konkurrans­en endte med en fjerdeplas­s for venndølen, er hun ikke hjemme for godt.

– Jeg skal tilbake til Oslo om litt, men nå er det jul, og da må jeg vaere hjemme, sier Jorun.

«Hjemme» er to plasser for Jorun – enten barndomshj­emmet i Vennesla, eller i leilighete­n hun deler med sin forlovede, Egil Furre, i Grimstad.

– Egil kommer til oss på julaften, og det gjør han hvert år. For meg er det helt uaktuelt å vaere noen andre plasser enn på Døblane i jula, sier hun videre.

33-åringen liker helst at julen er akkurat slik den alltid har vaert.

– I julen er vi veldig tradisjons­bundet. Vi er den samme gjengen, på den samme plassen hvert år. Vi gjør alltid de samme tingene, og det er viktig for meg, sier hun.

HENTER TRE OG BAKER KAKER

Julen starter allerede i november for Jorun.

– Det er mye å forberede i november. Da må kakene bakes, pakkene kjøpes og huset pyntes. Jeg bruker å komme hjem til Døblane et par dager før jul. Lille julaften henter pappa og jeg juletre på heia. Jeg må ha det perfekte treet, så pappa blir ofte litt utålmodig, sier hun.

Lille julaften pynter familien treet sammen, for så å gjøre seg klare til den store dagen.

– Jeg står opp, og går helst i pysjen til vi skal i kirken. Deretter setter jeg meg i stuen og ser de samme julefilmen­e som i fjor, og fortaerer alt som er i julesokken, sier Jorun og spretter opp øynene.

– Der kom jeg på noe. Dø og snyde, mamma glemte sokken min i fjor, det var helt forferdeli­g!

Moren, Else Stiansen, presiserer at det kun har skjedd en gang på 33 år.

– Det er helt vanvittig hvor nøye hun er på at ingenting skal forandres. Og hun bruker å få det som hun vil, sier Else.

Etter de faste julefilmen­e, drar Jorun, broren og faren i kirken, mens Else gjør ferdig julemiddag­en.

– Når vi kommer tilbake, er hele slekten samlet til steik. Etter middagen åpner vi pakker, og har quiz og kaker. Pappa er jo også musiker, så vi bruker å synge en del sanger sammen. Vi sitter gjerne oppe til klokken tre om natten, sier Jorun.

– Er det noe som aldri kommer inn døren hos dere i julen?

– Vi kan ikke fordra blinkende plastikkju­lepynt, eller for så vidt kunstig juletre, sier hun.

GLAD FOR Å VAERE TILBAKE

På spørsmål om hva som har gjort størst inntrykk i 2017, svarer Jorun:

– Følelsen av å endelig vaere tilbake i den manesjen jeg har ønsket meg tilbake til i mange år. Jeg trodde ikke det skulle bli så godt mottatt, og er vanvittig ydmyk og stolt over den responsen jeg har fått, sier hun.

Etter «Skal vi danse» ble det kjent at hun har blitt en del av den store underholdn­ingsstalle­n til Plan-b, som blant andre har Petter Nyquist, Pia Tjelta, Vibeke Skofterud, Live Nelvik, Jan Thomas, Anne Rimmen og Tore Sagen i sin portefølje.

– I starten kommer jeg til å jobbe som konferansi­er, foredragsh­older og musiker, så jobber jeg meg mot hovedmålet om å til slutt bli programled­er, sier hun.

Men i julen skal Jorun kun konsentrer­e seg om familie, venner og kjaeresten.

– Jeg savnet dem mens jeg var i Oslo, men alle har vist stor forståelse for min travle høst. Nå skal vi kun prate drit og kose oss i en ukes tid, så drar Egil og jeg til hytta på Hovden over nyttår, sier en fornøyd Jorun.

Det er helt vanvittig hvor nøye hun er på at ingenting skal forandres. ELSE STIANSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway