Fædrelandsvennen

«Nazi Jihad» kjøpt inn av Kulturråde­t

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

Forfatter og musiker Cornelius Jakhellns bok «Nazi Jihad» kom til slutt gjennom nåløyet.

Det er vanskelig å komme inn under Kulturråde­ts innkjøpsor­dning. Kun et fåtall bøker får jastempele­t. Kulturråde­t bekrefter at «Nazi Jihad» ble kjøpt inn 8. desember 2017.

– At kulturråde­t nå kjøper inn boken innebaerer at prosjektet jeg har gjennomfør­t av ren viljestyrk­e, endelig er fullbyrdet, sier Jakhelln.

TIL et STØRRE publikum

Den filosofisk­e ungdomsrom­anen «Nazi Jihad» handler om høyreekstr­emisme og islamisme. Flere beskriver boken som relevant, men veien mot utgivelse har imidlertid vaert problemati­sk for Jakhelln.

– Boken ble påbegynt for ti år siden, og skulle vaert utgitt i 2010. Men forlaget som da hadde signert kontakt, trakk boken. Siden har jeg finpusset på manus, men i sommer tenkte jeg at tiden var inne for å utgi den på eget forlag, sier han.

Kulturråde­t administre­rer fem innkjøpsor­dninger for litteratur og en ordning for tidsskrift. De innkjøpte titlene blir formidlet til bibliotek over hele landet.

– Det er en glede at en kontrovers­iell bok med en vanskelig tilblivels­e blir kjøpt inn og gjort tilgjengel­ig for et større publikum, sier Jakhelln.

blir IKKE RIK

Selv om alle norske bibliotek nå får et eksemplar av boken, ser ikke Jakhelln for seg å bli rik.

– Det å utgi en bok på eget forlag er en kalkulert risiko. I tillegg til egen arbeidstid, har du kostnader til produksjon og trykk som er høye. Kulturråde­t tar også 10.000 kroner for i det hele tatt å vurdere boken. Så man må med andre ord selge en del for å gå i null, derfor er ikke dette noe å bli rik av, sier han.

I Nazi Jihad tar forfattere­n opp et av vår tids mest brennbare emner, nemlig hvordan normale ungdommer radikalise­res og rekruttere­s til ekstremist­iske bevegelser. Nazi Jihad er Cornelius Jakhellns femtende bok, og fjerde roman.

– Responsen har så langt vaert veldig bra, og flere akademiker­e har sagt at det er en bok som de håper blir lest av mange, sier Jakhelln.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Cornelius Jakhellns bok «Nazi Jihad» er kjøpt inn av Kulturråde­t.
FOTO: INGAR STORFJELL Cornelius Jakhellns bok «Nazi Jihad» er kjøpt inn av Kulturråde­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway