Fædrelandsvennen

DETTE Må DE HA I JULA

Vi har spurt et knippe sørlending­er om hva som er deres viktigste juletradis­jon, det som virkelig gir den rette julestemni­ngen.

- NTB

Tradisjone­n tro dukket julenissen opp med bjelle på Oslo Børs fredag. Oppdraget var å ringe i gang siste handelsdag før jul.

På det vanligvis travle handelsgul­vet ble det servert gløgg og pepperkake­r før nissen delte ut godteri til børsens ansatte og gjester.

Deretter oppsummert­e børsdirekt­ør Bente A. Landsnes det som betegnes som et sjeldent godt børsår. I løpet av 2017 steg hovedindek­sen med 18,1 prosent, og det ble registrert hele 50 toppnoteri­nger i løpet av året.

– Det er det lenge siden vi har vaert i naerheten av. Og dette er historiske toppnoteri­nger. Vi må helt tilbake til 2006 for å finne et år som har hatt flere toppnoteri­nger enn dette, sier hun til NTB.

Årsakene til det gode børsåret er mange. Oljeprisen har steget med 13,4 prosent, telekom-aksjene har hatt et knallår, og stadig flere naeringsli­vsaktører benytter seg av børsen til å innhente kapital.

– I tillegg får vi nye rekorder i bruk av obligasjon­smarkedet hvert år, sier Landsnes.

– Så er også det generelt god økonomi i mange bransjer. Norsk eksportind­ustri har også gjort det veldig bra, godt hjulpet av en svak krone, legger hun til.

Den norske hovedstads­børsen er heller ikke alene om oppgangen. Også i New York, Frankfurt, Paris, London, Tokyo og Stockholm har børsåret vaert godt, tross stor politisk uro rundt om i verden.

– Uroen har ikke preget året så mye som man kanskje kunne fryktet. Det virker som om markedene reagerer mindre etter hvert som man blir mer kjent med personene i politikken, sier Landsnes.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Bjelleserm­oni på Oslo Børs, f.v. Siri Berggreen adm. banksjef i Lillestrøm-banken og Torun Merete Holter Leder økonomi og HR ringer i bjellen.
FOTO: NTB SCANPIX Bjelleserm­oni på Oslo Børs, f.v. Siri Berggreen adm. banksjef i Lillestrøm-banken og Torun Merete Holter Leder økonomi og HR ringer i bjellen.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Julenissen åpnet handelen på Oslo Børs og ringte med børsbjelle­n fredag morgen.
FOTO: NTB SCANPIX Julenissen åpnet handelen på Oslo Børs og ringte med børsbjelle­n fredag morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway