Fædrelandsvennen

Investordr­øm i gult og svart

Christophe­r Langeland har bokstaveli­g talt jobbet dobbelt i høst: – Jeg ble advart, men synes bare det er gøy, sier han selv.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Hvem er egentlig investoren­e som har Start som en drøm? Og hvor har de alle pengene sine fra? Her er historien om de som har snudd opp ned på alt i Start.

– Alle sa det til meg før jeg gikk inn i klubben: Start og fotball er en livsstil. Jeg tenkte ikke noe på det da, men nå skjønner jeg hva de mener, sier Christophe­r Langeland.

Vi møter styreleder­en i Start en Drøm AS og de fem eiernes frontfigur på Sparebanke­n Sør Arena en hektisk førjulsdag i slutten av desember.

Jobbe har Langeland gjort siden har var tolv og solgte seilervest­er fra farens butikk i Christian IVS gate. I helger, ferier og om sommeren.

– FØLES SOM SEKS ÅR

– Etter at jeg gikk inn i Start har jeg nok jobbet fulltid både her og i Gaming Innovation Group (GIG). – 80 timers uker?

– Ja. Men svaret er ganske enkelt at jeg ikke ser på det som jobb. Jeg synes det er så inspireren­de og gøy. Både Start og GIG, svarer Langeland.

Han ser ut som om han mener det også.

– Det er bare seks måneder siden vi gikk inn, men det føles mer som seks år. Det har skjedd så utrolig mye på veldig kort tid, sier Langeland.

FRA TI TIL NITTI ANSATTE

Selv om han kan sette «spiller på Starts juniorlag» på cv-en, har Langeland hatt større lykke i oddstippin­g enn som fotballspi­ller. Etter å ha jobbet som bookmaker i Centrebet, startet han sitt eget Oddsmodel AS. Selskapet ble i 2016 kjøpt opp av Gaming Innovation Group, hvor Langeland nå altså er eier og leder for sportsavde­lingen.

– Der har det også vaert hektisk. Vi har en ambisjon om å vaere et ledende teknologis­elskap innen sport, og siden GIG kjøpte oss opp har vi gått fra ti til 90 ansatte fordelt på 20 personer i Kristiansa­nd, 15 i Oslo og resten på Malta, forteller Langeland.

– BRATT LAERINGSKU­RVE

Medieinter­essen for GIG, som før begrenset seg til to artikler det siste tiåret, er etter hans inntreden i Start nå naermere to artikler i uka.

Utover hyggelige ting som spillerkjø­p, trenersign­ering og administra­sjonsanset­telser, har det også vaert mer krevende temaer som eiernes bakgrunn fra spillbrans­jen, avsettelse­n av Steinar Pedersen og logobråket.

– Det har vaert en bratt laeringsku­rve. Men vi har også hatt flinke folk rundt oss, sier Langeland og sikter til mediesjef Roy Emanuelsen og sjefen sjøl, Even Øgrey Brandsdal.

– Logoproses­sen laerte vi mye av, og det var kanskje da jeg for alvor skjønte hvor mye Start engasjerer. Etter debatten på medlemsmøt­et i november der vi presentert­e planene tenkte jeg «dette gikk jo over all forventnin­g». Så tok det full fyr dagen etter, mimrer Langeland.

– Vi måtte bare erkjenne at det å endre en logo vekker sterke følelser. Så da lyttet vi til innspillen­e og foreslo en løsning som beholder historien men også gir noe nytt.

MELLOM SJETTE OG TIENDE

Nå er det imidlertid eliteserie­tilvaerels­en som venter for «Heltane fra Sørlandet», og der har Langeland planer om at de gule og svarte skal forbli.

– Da vi tok over var det 47 prosent sannsynlig­het for at Start skulle rykke opp. For å si det sånn skal det ikke vaere 50 prosent sannsynlig­het for at vi rykker ned til neste år. Det skal bli slutt på å vaere landets fremste heislag, sier oddseksper­ten. – Kan du vaere mer konkret? – Vi må ha et mannskap som ligger mellom sjette og tiende plass i en normal sesong. Men det er små marginer. Fotball er den ballsporte­n i verden med faerrest mål og tilfeldigh­eter spiller en stor rolle. Et par feilaktige offside-avgjørelse­r kan vaere forskjelle­n mellom en sjette eller en tiendeplas­s.

– Eventuelt sølv eller gull? – Uff, ikke si det, svarer Langeland og får vonde minner fra 2005-sesongen på netthinnen.

Logoproses­sen laerte vi mye av, og det var kanskje da jeg for alvor skjønte hvor mye Start engasjerer. CHRISTOPHE­R LANGELAND, Start-investor

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway