Fædrelandsvennen

Elevene våre i Torridal

- STEINAR BERGSTØL ANDERSEN gruppelede­r, Vest-agder FRP

FRP ønsker at vi innfører fritt skolevalg i Vest-agder, og også i Agder, når vi blir et nytt fylke.

●●FRP vil ha fritt skolevalg, mens Arbeiderpa­rtiet ønsker at naerskolen til eleven er den som eleven må gå på, uavhengig av vilje eller ønske. Det skal vaere tvang. Mange elever vil gjerne bort fra sine naerområde­r, mange har blitt mobbet eller utsatt for utfrysning av sine venner og vil bort. F. eks ser vi at mange elever i Vennesla ønsker seg til Kristiansa­nd. Mange elever jeg har snakket med er skuffet over at de ikke får velge skole selv, men at det offentlige skal velge for dem. Et argument for fritt skolevalg er at elevene har venner på sin naerskole, men de har lyst å skifte miljø. Det er faktisk et argument som jeg hører ofte, Mange har kanskje vaert eller er i et dårlig miljø og vil bort. Men på grunn av at vi ikke har fritt skolevalg i Vest-agder så lar det seg ikke gjøre første året på videregåen­de skole. Vi hadde denne saken oppe til behandling ved fylkesting­ets møte i desember, og som ventet var det kun FRP og Høyre som støttet fritt skolevalg. Blant de mest utsatte og urettferdi­g behandlede elevene i debatten om fritt skolevalg, er de elevene som bor i Torridal. Torridal er en del av Kristiansa­nd, de aller fleste fra Torridal har gått på grunnskole i Torridal, men når de skal søke første året på videregåen­de skole, så kan de ikke søke til Kristiansa­nd. Elever som bor i Torridal, som er en del av Kristiansa­nd er nødt til å søke seg til Vennesla Videregåen­de skole. Altså, flertallet av folkevalgt­e politikere i Vestagder fylkesting mener at riktig fremgangsm­åte for å redusere blant annet drop-outs er å tvangssend­e Torridals elever til Vennesla Videregåen­de skole, selv om de ønsker å gå på videregåen­de skole i Kristiansa­nd.

Smak litt på den, det offentlige lar dem ikke velge videregåen­de skole i sin egen kommune. Når jeg hørte om denne regelen før jeg ble aktiv politiker, så trodde jeg ikke det var mulig. At elever som bor i Kristiansa­nd og Torridal ikke kan velge første året videregåen­de skole i sin egen by, de må tvinges til Vennesla.

I denne saken er det KRF som er på vippen, og jeg har tro på at vi kan få dem med på fritt skolevalg i 2019, i alle fall at vi klarer sammen med Høyre og KRF å la Torridals elever få søke på videregåen­de skole i sin egen kommune. Hvordan Torridals innbyggere og elever skal behandles i framtiden er opp til KRF, de har et enormt ansvar i denne saken – for slik det er nå er ikke holdbart. Denne formen for tvang vil etter mitt syn hverken styrke Vennesla eller elevenes interesser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway