Fædrelandsvennen

Har fisket 100 ulike arter i år

Gjermund Daniel Nomeland jublet lille julaften for en røye på 18 gram tatt i bitende vind. Det var nemlig art nummer 100 han hadde fisket i 2017.

- TEKST: GEIR CHR.JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Gjermund Daniel Nomeland jublet lille julaften for at fisket opp sin art nummer 100 i 2017.

– Jeg fikk en liten kulepennrø­ye på isen i dag i stiv kuling etter tre timer. Jeg trodde aldri jeg skulle juble for en så liten fisk, sier Gjermund Daniel Nomeland.

Lille julaften fikk han altså en røye på 18 gram. Med det kulminerte en måneder lang jakt på å nå 100 arter før nyttår. 100 ulike fiskeslag. Det er ikke middag på bordet som er målet for artsfisker­en og hans likesinned­e.

– For to-tre måneder siden så jeg det var mulig å nå 100 arter før nyttår, og da gikk jeg «all in» på det. Det har vaert noen travle måneder, sier Nomeland.

MANGFOLD I AGDER

Nomeland kommer fra Telemark, men da han flyttet til Kristiansa­nd ble det flere arter tilgjengel­ige, og mannen ble hektet på jakten.

– Det har tatt helt av gårde. Totalt har jeg fått 110 arter, sier Nomeland.

Artsfisker­en har fulltidsjo­bb, men turnusordn­ing gjør at han kan forfølge hobbyen.

– Når du skal ha et så stort antall arter, må du røre på deg. Det som var tilgjengel­ig og realistisk lokalt var jeg ferdig med tidligere i år. Det har blitt et par turer til Øst- og Vestlandet. Det har blitt mye bom, men heldigvis mest mål, sier Nomeland.

For at du skal kunne registrere fangst av en art, holder det ikke å få den på land.

– Den må vaere tatt med stang. Fisken skal også ha bitt på kroken med viten og vilje. Hvis ikke fisken har bitt over, telles det ikke som en art, sier Nomeland.

Nomeland fisker med noen kamerater, og beskriver et tett miljø.

– Det er et miljø hvor man hjelper og guider hverandre for å få tak i de ulike artene. Det er det som gjør miljøet så positivt, sier Nomeland.

Selv har han henter mye inspirasjo­n fra fis- kerguru Asgeir Alvestad, som gjennom sin blogg deler tips og råd om artsfiske.

– Det er mange hundre som driver med artsfiske i Norge. Det har blitt mer og mer populaert, sier Alvestad.

NORGEREKOR­D

Alvestad holder norgesreko­rden i artsfiske ved at han har tatt 135 arter.

– Det er nok mulig å ta mellom 150 og 160 arter i Norge i løpet av noen år. Men det Nomeland har gjort på et år er helt unikt, sier Alvestad.

Skal man opp i høyt antall arter, blir det naturlig nok vanskelige­re og vanskelige­re.

– Det kan vaere snakk om mange ukers innsats for å få en ny art. Kanskje må man reise til Svalbard for å få tak i den, sier Alvestad.

STØRSTE UTFORDRING

Nomeland forteller at den vanskeligs­te fisken han tok i år var glasskutli­ngen.

– Fisken veier bare 0,8 gram, men var morsommere enn å ta enn en lange på 13 kilo. Det er ikke størrelsen, men utfordring­en, sier Nomeland.

For å få den til å bite på, måtte han bruke en krok som er mindre enn et fyrstikkho­de.

– Jeg brukte ett enkelt rekerogn som agn. Halve jobben er å få rekerognet på kroken, sier Nomeland.

– BYTT UT STINGSILDA

Skulle du ønske å prøve deg på ulike fiskearter, må man ikke nødvendigv­is investere i mye utstyr.

– Det viktigste er å kunne presentere agnet på en god måte alt ettersom hva man skal fiske. Bytt ut stingsilda med en reke fra ferskvared­isken, naturlig agn er det beste, sier Nomeland.

Han får støtte fra fiskeblogg­er Alvestad. – Ingen fisk spiser metall, så å bruke agn er det viktigste tipset, sier Alvestad.

Han mener all fisk kan spises, men forteller de fleste slippes ut igjen. Det er også Nomelands tilnaermin­g til fisket.

– Fikk du tatt juletorske­n i år?

– Nei, jeg har ikke tatt juletorsk. Torsken kan vaere plagsom, vi kaller dem agntyver når vi prøver å få andre arter, sier Nomeland.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gjermund Daniel Nomeland har fått 100 ulike fiskearter i 2017. Her sammen med en brosme. Alle bildene er hentet fra hans Facebook-profil.
FOTO: PRIVAT Gjermund Daniel Nomeland har fått 100 ulike fiskearter i 2017. Her sammen med en brosme. Alle bildene er hentet fra hans Facebook-profil.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Røye. Denne veide bare 18 gram, men utløste stor jubel. Det var art nummer 100 i år for Gjermund Daniel Nomeland.
FOTO: PRIVAT Røye. Denne veide bare 18 gram, men utløste stor jubel. Det var art nummer 100 i år for Gjermund Daniel Nomeland.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette var en av de morsomste fiskene Nomeland fanget i året som gikk. Glasskutli­ngen er utbredt, men svaert vanskelig å fiske.
FOTO: PRIVAT Dette var en av de morsomste fiskene Nomeland fanget i året som gikk. Glasskutli­ngen er utbredt, men svaert vanskelig å fiske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway