Fædrelandsvennen

Slik snudde de alt i Start

En biltur på La Manga i Spania i februar startet tidenes snuoperasj­on i Start. Nye eiere kom inn, tok styringen og kastet om på det meste. Les hva som egentlig skjedde i Start-året 2017.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

I en altfor liten bil for tre store menn, sitter Jesper Mathisen, Roy Emanuelsen og Even Øgrey Brandsdal. Start er som vanlig på La Manga foran sesongen, og Mathisen er med som TV 2s ekspert.

Formålet med bilturen er ikke veldig dramatisk. Emanuelsen skal se på en leilighet han vurderer å kjøpe. I tillegg skal de innom et supermarke­d eller to for å handle litt.

I ettertid kan det argumenter­es for at bilturen på den spanske solkysten kan ha vaert starten på den totale forvandlin­gen av Start.

Start-direktør Brandsdal opplever at han hele tiden må svelge en del kameler. I bilturen på vei mot San Javier bestemmer han seg for å lufte det han har båret på en god stund. Brandsdal forteller hvordan han føler seg motarbeide­t av deler av klubben. Hvordan han mener klubben ikke har fokus på de rette tingene som skal til for å bli en toppklubb. Han forteller om en kultur preget av baksnakkin­g og negativite­t.

Jesper Mathisen fyrer på alle plugger. Temperatur­en stiger i bilen. TV 2-ekspert Mathisen har fulgt Start fra før han kunne gå, men har aldri fått malt et slikt bilde av kulturen i klubben.

Etter bilturen skjønner Mathisen hvor dette kan komme til å ende.

Noen dager senere får Start-direktøren en e-post. Den er fra styreleder Geir Tønnesland:

«Hei Even,

Trekk pusten dypt, og les denne».

STARTS

innledning på 2017 rent sportslig er preget av positivite­t. Det sportslige apparatet opplever at man har lagt bak seg det marerittår­et som var 2016, og at noen gode resultater mot slutten av forrige sesong er godt å ha med seg inn i 2017.

Start-trener Steinar Pedersen er glad for at han har fått hentet inn en solid forsterkni­ng i Simon Larsen. Pedersen har lenge etterlyst spillere med rutine fra høyt nivå, samt lederegens­kaper, og har nå fått det oppfylt.

Start jakter spillere gjennom vinteren, men Pedersen får tidlig kjenne på at klubben har økonomiske problemer. To spillere treneren ønsker seg sterkt, glipper. Både Steffen Ernemann og Petter Orry Larsen er i konkrete samtaler med klubben, men de to rutinerte midtbanesp­illerne drar til henholdsvi­s Viking og Brann.

I Sørlandsha­llen tidlig i mars slår Start Sandnes Ulf 5-1. Stemningen står i taket.

I garderoben etter kampen er Start-gjengen i strålende humør. Spillerne vitser og spøker med hverandre. Endelig er det grunn til å tro og håpe på bedre tider igjen. Så kommer Brandsdal inn i rommet.

Stemningen faller drastisk. Det blir helt stille, og sjokkerte spillere skjønner lite av hva som foregår. Brandsdal snakker i stikkordsf­orm, men får levert budskapet.

Han trekker seg som Start-direktør.

Det er e-posten fra Tønnesland som er bakgrunnen. Vedlagt i den ligger forslagene til årsmøtet fra Starts underavdel­inger og Seniorråde­t. Det står at «det bør vurderes om klubbens styre skal konsultere seniorråde­t i viktige saker» og «underavdel­ingene vil ha råderett over egne inntekter og utgifter».

Start-direktøren åpner e-posten, men leser ikke ferdig en gang før han tar avgjørelse­n om å gi seg. Alle tankene han har hatt rundt klubbdrift­en blir bekreftet. Brandsdal orker ikke å ta kampen. Han ringer rett til kona:

«Nok er nok. Jeg gir meg».

Gjennom sin jobb i SG Armaturen, er styreleder Tønnesland i Cape Town i Sør-afrika når Brandsdal gir beskjeden. Gjennom flere dager prøver styreleder­en å overtale Brandsdal til å bli, men det nytter ikke.

Hjemme hos familien Brandsdal ser man igjen fram til å kunne planlegge ferier midt på sommeren, uten å vaere redd for at pappa igjen må på jobb. Familien ser på muligheten­e for å flytte til Spania.

I dagene etter offentligg­jøringen opplever Brandsdal å få helt enormt med støttemeld­inger, også gjennom media.

Kona Audhill leser en artikkel i Faedreland­svennen, hvor det beskrives hvor mye Brandsdal betyr for Start. Hun sender en melding til mannen, som på dette tidspunkte­t står sammen med Steinar Skeie på Sør Arena:

«Du må ombestemme deg» Brandsdal viser meldingen til Skeie. Vindbjartt­reneren er helt enig. Men det er ingen vei tilbake for Brandsdal.

Han er klar for å stå i jobben ut oppsigelse­stiden på seks måneder, men føler seg mentalt ferdig. Hvis Tønnesland gir beskjed om at det er greit, så vil Brandsdal gi seg på dagen. Men Starts styreleder må ut på jakt etter en erstatter.

Tirsdag 13. mars holdes et årsmøte som i all

ettertid vil bli brukt som et skrekkekse­mpel.

Tønnesland og Brandsdal sitter på sistnevnte­s kontor et par timer før årsmøtet, for å forberede hva som skal sies og gjøres. Tønnesland viser forståelse for hvordan hans daglige leder har opplevd situasjone­n i klubben. Det må drastiske endringer til.

Årsmøtet blir mer ellevilt enn man hadde trodd. Det er som en kjele som bare har stått og putret plutselig koker over. Det snakkes om ukultur og negativite­t i klubben. Kritikk og pessimisme. Det snakkes om håndball, yngres, seniorråd og litt fotball. Slike diskusjone­r hører ikke hjemme i en toppfotbal­lklubb, tenker Steinar Pedersen der han sitter og følger møtet.

En parodi blir det kalt. Samtidig er det et bevis på at mange har sterke meninger om Start.

Brandsdal opplever at det vingles. Det kommer fram noen forslag til kompromiss til forslagene som er lagt fram. Da spretter Start-sjefen ganske spontant opp, og leverer en tindrende klar melding til klubben: Disse forslagene må trekkes.

Der og da skjønner Brandsdal at han har skaffet seg noen uvenner. Han får kritikk for at han legger press på årsmøtet. Brandsdal føler han har ingenting å tape, og glemmer litt takt og tone.

I en pause i årsmøtet opplever Start-direktøren å få ufine kommentare­r av personlig karakter, fra enkelte av medlemmene som var til stedet på årsmøtet. Det hisser Brandsdal enda mer opp, men han trekker seg unna. For Brandsdal blir årsmøtet en bekreftels­e på problemene han har opplevd, og han er glad for at også andre får se det.

Begge forslagene trekkes. Brandsdal snakker igjen til årsmøtet, hvor han raser mot det som har skjedd.

Etter fire-fem timer reiser Brandsdal hjem, vel vitende om at han har brent noen broer. Samtidig tenker han at han ikke trenger de broene. Han skal jo ikke vaere der lenger.

Det han ikke vet er at det sitter en tv-seer som har fulgt hele seansen, som skal endre på planene til Brandsdal – og hele Start.

Nye eiere

Hjemme i huset sitt i Torridalsv­eien sitter Christophe­r Langeland. Han har lenge vaert interesser­t i Start, denne kvelden tar han opp mobilen for en rask titt på årsmøtet til klubben som står hans hjerte naermest.

Han klarer ikke å legge fra seg telefonen. Han finner det ekstremt underholde­nde, men også ganske skremmende. Langeland tar med seg mobilen rundt om i huset mens han foretar sine gjøremål, og ser ferdig hele årsmøtet. Han sender en melding til sin gode venn Jesper Mathisen.

«Hva er det som skjer?». Spørsmålet er betimelig. Det er kaos i idrettsklu­bben.

SPORTSLIG går det på skinner for Start, som blant annet slår Odd i generalprø­ven til sesongen. Det spillerne enn så lenge er lykkelig uvitende om er hva som foregår i kulissene.

Christophe­r Langeland sender en melding til Jesper Mathisen også i etterkant av årsmøtet. Nå må da vaere et perfekt tidspunkt å gjøre noe med denne klubben. Mathisen er enig.

Langeland tar kontakt med sine venner. Robin Reed og Mads Nesset er begge Startsuppo­rtere, og giret på å vaere med. Langeland har diskutert muligheten­e for å gjøre noe med Start sammen med Reed tidligere. Frode Fagerli og Kjetil Aasen hentes også inn som investorer. Sammen skal de etter hvert danne det som skal bli Start En Drøm AS.

Gjennom Jesper Mathisen opprettes det kontakt mellom Brandsdal og Langeland. Investoren­e vil veldig gjerne ha med den avtroppend­e direktøren videre, da de mener han er en suksessfak­tor for klubben. Mathisen, Langeland og Reed treffer

Hva er det som skjer? CHRISTOPHE­R LANGELAND, i en sms til Jesper Mathisen under Starts årsmøte i mars

Brandsdal på kontoret til Langeland.

Brandsdal tar møtet seriøst, men er ikke overbevist om at dette kommer til å ende opp i noe konkret. Han har jo begynt å legge andre planer. Brandsdal får et krav fra investoren­e: Sett opp en femårsplan for Start. Hva trengs av midler og personell.

Rett etter påske presentere­r Brandsdal planen for Langeland og Reed. De summer seg litt, før de tar kontakt med beskjed om at de tar sin endelige avgjørelse innen 48 timer.

Atskillig mindre enn 48 timer senere, ganske sent på kvelden, tar Langeland opp telefonen. Han sender av gårde en e-post til Brandsdal: «Vi er med, og vil bidra med 40 millioner over ti år».

Brandsdal har allerede sovnet. En bevisst handling fra Langeland, da han ønsker at Start-sjefen skulle våkne til meldingen.

Men Brandsdal spretter ikke champagnen fra morgenen av denne tirsdagen. Han vet at det fortsatt gjenstår mye arbeid, og selv er han fortsatt ikke overbevist om han skal vaere med videre.

Samtidig med at klubben er i ferd med å endres organisato­risk, skjer det dramatiske ting på banen. Lasse Sigurdsen er allerede bekreftet ute med skade, når en annen spiss må ta en ufrivillig pause.

I en spilløkt blir Lars-jørgen Salvesen liggende nede, ved det målet som står i enden mot Karstens plass. Han skriker ut i smerte, og spillerne i naerheten skjønner at dette er en alvorlig skade. Treningen avsluttes.

I bilen på vei til Bortelid for et par dager med påskeferie, ringer telefonen til Pedersen. Jørgen Rostrup bekrefter det man fryktet: korsbåndet er ødelagt. Salvesen er ute resten av sesongen. Det som skulle bli et par rolige dager med familien, ender i stedet med en totalt fravaerend­e Steinar Pedersen som kun tenker potensiell­e erstattere.

Gjennom april jobber Steinar Pedersen naermest konstant med å finne forsterkni­nger, og jobber med mellom ti og femten konkrete navn. Perioden virker energitømm­ende på Start-treneren.

Start er desperate, og uten penger. Inn kommer to nye spillere. Dany N’guessan og Nigel Reo-coker. Sistnevnte en falmende stjerne, som angivelig ønsker å få fart på karrieren igjen.

Pedersen tar kontakt med Lillestrøm og Arne Erlandsen før han signerer engelskman­nen. Erlandsen roser Reo-coker opp i skyene. Eneste problemet er at han løper for lite. I ettertid skal Pedersen skjønne at allerede der burde avtalen vaert stoppet. Løpskraft er noe av det viktigste i Pedersens filosofi.

Det er desperate tider.

Det naermer seg mai når Christophe­r Langeland for første gang møter styret i IK Start. I et møte på Sør Arena lar styreleder Geir Tønnesland og resten av styret seg imponere av de unge investoren­e. For Langeland er dette første gang det virkelig kjennes som alvor, men han har ingenting å frykte. Ingen i Start er i posisjon til å si nei til investorer.

Eierne vet at noen av de 40 millionene må gå inn til å dekke hull i driften som er der fra før. Flere millioner kroner. Samtidig ser de på det som positivt å begynne fra scratch.

22. juni sprekker nyheten i Faedreland­svennen, uten at de nye investoren­e nevnes med navn. Dagen etter skal det holdes en pressekonf­eranse på Sparebanke­n Sør Arena.

Christophe­r Langeland er i Bergen når de nye eierne for første gang skal presentere­s. Sammen med Kjetil Aasen og Mads Nesset skal de treffe en gründer som skal holde en presentasj­on.

De tre investoren­e er mer interesser­t i det som skjer i Kristiansa­nd. I det navnene blir kjent for offentligh­eten, går Langeland inn i møterommet hvor gründeren holder sin presentasj­on. Han ber om at fvn.no settes på storskjerm.

En utenforstå­ende gründer skjønner lite av hva som skjer, før det dukker opp noen ansikter på skjermen.

«I all verden! Det er jo dere!»

De tre Start-investoren­e vrir seg i latter. Etter dette koker det i sms-innboksen til de nye eierne.

«Dere er stein gale» skriver en kompis av Langeland.

To uker senere skal det avholdes et ekstraordi­naert årsmøte, for at klubbens medlemmer skal godkjenne planene om at investoren­e skal gå inn i Start.

Når Langeland går opp til talerstole­n, legger han merke til hvor store kameraene faktisk er, hvor naerme de står. Han har brukt lang tid på å forberede talen, og merker at han ikke har kjent på denne følelsen tidligere.

På det samme årsmøtet snakker styreleder Geir Tønnesland om den skrale økonomien til Start. Det berettes om konkursfar­e. Det har vaert snakket om trang økonomi også tidligere, men mange blir overrasket over at det ser så mørkt ut.

Årsmøtets vedtak er enstemmig. De nye eierne får tillatelse­n de trenger. Mens sommeren virkelig er i anmarsj, snus Start på hodet.

Ny sportslig leder og nye spillere

Foran deadline day har Starts sportslige ledelse sittet oppe til sent på natt flere dager for å sikre seg de spillerne klubben trenger. Nå sitter Tor-kristian Karlsen og Even Brandsdal og venter på at de siste signeringe­ne skal bli klare.

20 minutter før slutt går den siste signeringe­n gjennom. Tor-kristian Karlsen setter fotavtrykk etter seg direkte.

Men spillerne han henter har Start og Steinar Pedersen hatt på blokka en god stund.

SOMMEREN har slått inn for fullt over den norske hovedstade­n. Vi er midt i juli, og Tor-kristian Karlsen er hjemme i Norge. Sammen med familiaere gjøremål tenker han også over hva han skal gjøre videre etter at eventyret i Maccabi Haifa ble avsluttet.

Samtidig jobber Start med å finne en sportslig leder. Det arbeidet startet tidlig på året, men ble satt på vent da prosessen med de nye eierne skjøt fart. Nå er det nye tider, og Christophe­r Langeland lurer på om ikke en rutinert mann som Tor-kristian Karlsen kan vaere aktuell. Han ber Jesper Mathisen sende en melding for å høre.

Svaret fra Karlsen er at han kan ta en prat. Etter en telefon med Even Brandsdal blir de enige om å treffes.

Når Karlsen sitter i sin BMW i retning Kristiansa­nd, er han mer nysgjerrig enn interesser­t. Han har også andre muligheter. Klubber fra Kazakhstan og Kina har henvendt seg. Et tilbud fra Tyrkia er mer konkret, men Karlsen kjenner på at det er på tide med litt mer stabile arbeidsfor­hold.

Nok en gang er det kontorene på Tangen som er åstedet for de viktige avgjørelse­ne. Karlsen møter Langeland, Brandsdal og Robin Reed. Han føler møtet går over all forventing. Det samme gjør Start-ledelsen.

Etter et fire timers møte, tar Karlsen seg en spasertur i Kristiansa­nd. På vei hjem dagen etter svinger han innom noen venner i Kragerø. Han må la inntrykken­e synke. Men det er ikke tvil om at han er interesser­t.

Når juli blir til august er Start og Karlsen enige. Det eneste kravet han har stilt er at han får ta med seg Mick Priest. I tillegg er han ikke i tvil om at opprykket er helt fundamenta­lt. 3. august presentere­s Karlsen og Priest.

Steinar Pedersen og hans sportslige apparat har fram til Karlsen blir ansatt, jobbet hardt med å finne sportslige forsterkni­nger. Spesielt en ny spiss er prioritet, og Pedersen tar tidlig kontakt med Brann for et eventuelt utlån av Steffen Lie Skålevik. Han får nei.

Tidlig i juli har Pedersen flybillett til Island. Sammen med Joey Hardarsson skal de ta en naermere titt på Kristján Flóki Finnbogaso­n, som han har latt seg imponere av, men Pedersen ser seg nødt til å avlyse turen da det skjer store ting i klubben i forbindels­e med nye investorer.

Tidlig på deadline day later det til at to Brannspill­ere er på vei inn. Bergens-klubben har løsnet litt på Steffen Lie Skålevik, og spissen fra Sotra blir lånt ut til Start. Deyver Vega er på det naermeste klar, men Brann trekker seg i siste sekund. Start blir kraftig irritert på Brann når de i ettertid går ut og kaller ryktene om en Vegaoverga­ng for usanne.

Med Skålevik på plass, virker fansen fornøyd. Men det kommer mer. I en livesendin­g på Facebook hintes det om to nye signeringe­r. Tor-kristian Karlsen blir stresset av at man går så høyt ut, da overgangen til Kristján Flóki Finnbogaso­n enn så lenge ikke er klar, men Even Brandsdal insisterer på at dette går i orden. Damion Lowe har vaert klar i noen dager, så den er trygg.

Lowe er også en spiller Steinar Pedersen har lagt ut følere på tidligere.

Flóki blir Start-spiller, 20 minutter før midnatt. Start betaler tre millioner kroner for spissen fra Island. I sosiale medier er det halleluja-stemning, og frelseren heter Tor-kristian Karlsen.

Men spillerne han henter har Start og Steinar Pedersen vaert klar over lenge.

Sparkingen av Steinar Pedersen

Start er inne i en svak periode, og det koker over når to poeng rotes bort mot Levanger.

Start-ledelsen kjenner på at opprykket kan glippe. I trenergard­eroben etter kampen opplever Steinar Pedersen panisk stemning. Han har aldri opplevd lignende.

Tor-kristian Karlsen er forbannet, og sier klart hva han mener om den nåvaerende situasjone­n.

Det er dårlig stemning. Men Steinar Pedersen kan ikke i sin villeste fantasi forestille seg at dette er hans siste kamp som Start-trener.

HØSTEN åpner bra for Start, og det virker som om det er stø kurs mot opprykk.

Bortekampe­n mot Jerv ender i en sterk seier, selv om Jerv er centimetre fra 2-2. Steffen Lie Skålevik er blitt en umiddelbar hit.

Ting ser ut til å gå på skinner. Opprykket lyser i det fjerne. Sportslig leder Tor-kristian Karlsen etterlyser mer ros til Steinar Pedersen overfor journalist­ene. Men ting skal kjapt snu.

Start sikrer ett poeng hjemme mot Bodø/ Glimt, men resultatet er svaert flatterend­e. Fra sitt kontor på Tangen ser Christophe­r Langeland at Start ikke er så gode som resultaten­e den siste tiden skal tilsi.

Det er etter kampen borte mot Fredriksta­d det begynner å ulme. Et uinspirert Start taper for laget som senere skal rykke ned til 2. divisjon.

Det holdes i det stille, og blant de få, men allerede etter kampen mot Fredriksta­d diskuteres Steinar Pedersens stilling. Sportslig leder Karlsen mener at noe må gjøres. Om ikke avgjørelse­n er tatt, så hjelper det ikke at kampen mot Levanger blir en av Starts svakeste for året.

24. september er en ganske rufsete dag rent vaermessig. Det blåser og regner, og med en motstander som ikke klinger altfor godt, er det relativt glissent på Sør Arena. 2977 er det offisielle tilskuerta­llet. Start tar ledelsen gjennom åpenbaring­en Steffen Lie Skålevik, men Robert Stene svarer. Start kommer aldri tilbake. Det blir med det ene poenget.

Tor-kristian Karlsen sitter på tribunen og tror knapt det han ser. Reaksjonen etter kampen gjør ham provosert. Karlsen opplever en haug med bortforkla­ringer. Han ser Start som en semiproff klubb og et semiproft lag. De nye eierne har brukt store penger på nye spillere, men Starts relativt ferske sportslige leder synes det virker som om laget prøver å sove seg til et opprykk.

I garderoben forventer han autoritet og aerlighet. I stedet opplever han det han også har sett tidligere. Hvisking, baksnakkin­g i korridoren­e. En skylde-på-andre-kultur. Han ser tre, kanskje fire, spillere som virkelig ønsker å gjøre noe med problemet.

I de andre ser han likegyldig­het. Han savner en leder som setter tonen. Han opplever at Pedersen bortforkla­rer seg.

Det er hissigere stemning enn det pleier å vaere i garderoben. Det kastes flasker i frustrasjo­n. Pedersen opplever en merkelig stemning i trenergard­eroben, der han synes sportslig leder opptrer panisk.

Han har ikke tid til å tenke så mye på det. Han har et fly å rekke – Pedersen skal til Sveits på trenerkurs.

Levanger-kampen har gjort Karlsen enda sikrere i sin sak. Steinar Pedersen må bort som trener for Start.

Fire dager etter Levanger-kampen får Pedersen en møteinnkal­lelse på telefonen. Han skal møte på kontorene på Tangen så fort han er hjemme.

Dette er første gang Steinar Pedersen tenker at hans dager i Start kan vaere talte. Hvor ofte blir du hasteinnka­lt til et møte en torsdag kveld, liksom?

Flyet til Pedersen blir noe forsinket. Under en mellomland­ing på Gardermoen ringer Pedersen til Even Brandsdal. En mann

han kjenner godt, etter å ha jobbet tett sammen i snart to år. Han hører det med en gang på stemmen: Her er det noe som ikke er som det skal.

Da skjønner Pedersen hva som er i ferd med å skje.

Pedersen ringer til kona Siv. Hans naermeste støttespil­ler som har fulgt ektemannen i tykt og tynt, og som har måttet tåle at han har vaert mye borte i forbindels­e med jobb.

«Hvem er møtet med?» svarer kona, uten å bli irritert over at mannen reiser direkte på jobb etter flere dager borte fra familien.

Flyet er blitt såpass forsinket at klokka begynner å naerme seg 22 når flyet fra Gardermoen lander på Kjevik. Start-treneren blir hentet av sin far, Erik Ruthford Pedersen.

Det er ikke hovedtrene­r og keepertren­er som sitter i bilen retning byen. Det er far og sønn, som nå går gjennom de forskjelli­ge scenarioen­e. Pedersen slippes av på Sparebanke­n Sør Arena, der hans egen bil står.

Etter dette reiser pappa Erik hjem. Han sover ikke mye den natten. Sønnen har tenkt og tenkt i mange timer. Til et hastemøte å vaere føler han seg godt forberedt.

På Tangen møter han Christophe­r Langeland, Even Brandsdal og Tor-kristian Karlsen. Styreleder i IK Start, som fortsatt har øverste ansvar for det sportslige i klubben, er ikke til stede. Pedersen synes det er rart at Geir Tønnesland ikke er der.

I et helt ordinaert møterom i tredje etasje i GIGS lokaler på Tangen, får Pedersen etter hvert beskjeden om at ledelsen mener det må en endring til.

Det er følelser, og stemningen går opp og ned gjennom de knappe fem-seks timene møtet varer. Gjennom hele møtet har Pedersen SMS- og telefonkon­takt med sin far. Hjemme sitter Norges mest rutinerte keepertren­er og bobler over av sinne av måten det skjer på.

«Manglende disiplin og mentalitet». Pedersen kan ikke fatte begrunnels­en. Og hvorfor nå? Vi ligger på 2. plass, tenker han. Greit nok om Start hadde ligget på 5. eller 6. plass, eller det hadde vaert misnøye i gruppa.

Deler av kvelden trekker Langeland og Karlsen seg inn på kontoret til førstnevnt­e, mens Brandsdal og Pedersen blir sittende i et møterom i en annen del av lokalet.

Manglende disiplin og mentalitet. TOR-KRISTIAN KARLSENS BEGRUNNELS­E FOR å KVITTE SEG MED STEINAR PEDERSEN SOM START-TRENER

For Brandsdal og Pedersen blir dette et vendepunkt også rent personlig. De to har stått sammen i to knalltøffe år. Nå utfordres relasjonen dem imellom. Brandsdal opplever at han klarer å holde seg profesjone­ll. For Pedersen sitter det langt inne å skulle akseptere at han er ferdig som Start-trener.

Tor-kristian Karlsen kjører hjem og tenker at han har gjort det som er riktig for klubben.

Pedersen kjører ikke hjem, men rett ned på Sør Arena for å rydde kontoret. Ikke fordi han må, men fordi han uansett ikke kommer til å sove. Han er lei seg og trist, og vet at han må fortelle dette til familien før de forlater huset for jobb og skole morgenen etter. Spesielt tøft er det å fortelle til sønnen Gabriel på 13, som er stor Start-fan, at pappa ikke lenger er Start-trener

Neste morgen vil ikke Gabriel gå på skolen. Han får lov til å vaere hjemme.

Erik Ruthford Pedersen møter på Sparebanke­n Sør 08.00 fredag. Der blir han bedt om å ta fri en stund fremover. En time-out. Jeg har vaert i Start i 46 år, jeg tar ikke time out, tenker han. Den rutinerte Starteren blir veldig oppbrakt, og skal senere innse at følelsene kanskje ble for sterke til at det er mulig å fortsette i klubben.

Han reiser på helgetur med kona til et vennepar i Oslo. Samtidig forbereder klubben seg til å møte pressen.

Far og sønn Pedersen opplever pressekonf­eransen dagen etter som en pinlig affaere. De synes Starts sportslige leder fremstår stotrende og ustødig. Starts avgåtte trener synes i ettertid at Karlsen oppfører seg feigt når han går ut i media og beskriver Pedersens manglende kvaliteter som trener.

Spillerne får beskjeden i et møte klokka 09 fredag. De er like sjokkerte som alle andre. Det er ingen misnøye i spillergru­ppa mot Pedersen.

Kampen mot Strømmen blir viktigere for Start enn den hadde trengt å vaere. Klubben er nå under massivt press. Seier vil gi arbeidsro, poengtap vil føre til enda flere spørsmål rundt treneravga­ngen.

I bilen på vei hjem fra Oslo ser Ruthford Pedersen kampen på telefonen. Når Tobias Christense­n stepper opp for å ta et frispark i andre omgang, sier han til kona: «Dette blir mål».

Sånn blir det. Start vinner.

Spillerne er imponert over hvordan Mick Priest har gått inn i rollen som ny trener. Hans mål var å skape humør og glede i spillergru­ppa, og fortsette videre på det som allerede var bygget. Spillerne opplever det som energiutlø­sende, og at høye skuldre blir noe lavere.

Trenerbytt­et har gitt den effekten ledelsen hadde håpet på, mens for Steinar Pedersen er det knalltøft å se hans lag spille, uten å vaere der selv. Han går inn i noen uker preget av tomhet. Han har fått enormt mange støttemeld­inger. En av de første fra Stig Inge Bjørnebye. Pedersen var en av de første som besøkte Bjørnebye da han fikk samme beskjed i 2007, og det husker den nåvaerende Rbk-sportssjef­en. Meldingen betyr mye for Steinar Pedersen.

Målet oppnådd – og ny trener på plass

Trenerjakt­en starter umiddelbar­t etter at Strømmen blir slått. I et møte hjemme hos Tor-kristian Karlsen på Kjøita, diskuterer han og Christophe­r Langeland hvilke navn som kan vaere aktuelle.

Mark Dempsey seiler tidlig opp som en het kandidat. Start vil hente ham med én gang, men Molde setter seg på bakbena.

Samtidig jobbes det med en dramatisk endring i kulissene.

OPPRYKKET sikres i et antiklimak­s av en kamp på Sør Arena. Med et feststemt publikum på plass, serveres den svakeste prestasjon­en for året.

Elverum vinner. Samtidig som opprykket sikres, er Start-spillerne forbannet. Det samme er trener Mick Priest. Ikke før spillere og støtteappa­rat møtes igjen på utestedet Kombinat i Kristiansa­nd sentrum på kvelden, stiger stemningen.

Mick Priest har kommet inn og imponert spillerne etter at Pedersen fikk sparken. Allerede etter kampen mot Strømmen skjønner Tor-kristian Karlsen at han trygt kan la Priest styre laget ut sesongen.

Han prøver likevel å forhøre seg med det som er blitt Starts førstevalg til trenerplas­sen. Gjennom tredjepart­er får han nyss i at Mark Dempsey kan vaere interesser­t i å ta over Start.

Signalene fra Molde er verre. Klubben krever et sjusifret beløp fra Start for å slippe Dempsey midt i sesongen. Det er ikke aktuelt for Start.

Start holder Dempsey-interessen varm, mens det samtidig jobbes med andre kandidater. Mikael Stahre er et annet navn som kan vaere aktuelt, men han gir tidlig signaler om at han ikke er veldig interesser­t. Et nederlands­k navn, samt en svenske til, er inne i bildet.

Samtidig med trenerjakt­en og at det naermer seg opprykk, skal Start-supportern­e bli kjent med et prosjekt det har blitt jobbet lenge med bak lukkede dører.

På et medlemsmøt­e 31. oktober virker stemningen å vaere positivt for en ny logo. Det kommer ingen innsigelse­r fra de 40-50 fremmøtte. Etter 112 år virker det som om Start-vimpelen kan bli byttet ut, uten saerlig stor diskusjon.

Det endrer seg fort. Dagen etter kommer reaksjonen­e. Spesielt supporterf­raksjonen Gyldenløve­s og deres Kenneth Mayer er hardt ute. I en tv-debatt på fvn.no mener han Even Brandsdal og Start har solgt sjela si. Brandsdal blir mektig forbannet, men holder det inne i seg.

Fra sitt kontor på Tangen får Christophe­r Langeland med seg alt som skjer i debatten. Han reagerer også på Mayers utsagn. I tillegg legger han merke til at det spekuleres i at ordet «guts» blir brukt med vilje, for å promotere spillselsk­apet med samme navn som eies av Gaming Innovation Group. Langeland gir streng beskjed til alle involverte om å prøve å unngå bruken av ordet, noe han også har advart om på forhånd.

Under årsmøtet 14 dager senere, det tredje årsmøtet for året i Start, blir det nervøs stemning. Langeland går hvileløst rundt i lokalene i tredje etasje, mens stemmene blir talt opp.

Det blir fullt gjennomsla­g for alt. En ny versjon av vimpelen, som ble foreslått kun dagen før, blir trolig redningen for at det hele går gjennom. Det er en stor seier for Starts nye eiere. En stor seier naermer seg også når det blir klart at jakten på en ny trener naermer seg slutten. Når Eliteserie­n tar juleferie i midten av november, skjer ting ganske fort.

Onsdag, to dager før Dempsey presentere­s, er første gang Tor-kristian Karlsen

og Dempsey snakker «offisielt». De to blir enig om det meste på telefon, og torsdag flyr Starts nye trener til Kristiansa­nd.

Torsdag kveld møtes de to sammen med Langeland hjemme hos Mick Priest i Dronningen­s Gate. Over en kopp te blir man enig om at dette fungerer for alle parter.

Dagen etter er det Mark Dempsey-show under pressekonf­eransen på Sør Arena. Den viktigste brikken er på plass før utgangen av 2017.

Et år som for alltid vil stå igjen som et nøkkelår for IK Start.

Det startet med et mål om opprykk, og endte med at målet ble oppnådd. Under opprykksfe­sten i Kristiansa­nd sentrum ser alle i Start hva dette betyr for spesielt én person. Even Øgrey Brandsdal er i fyr og flamme. Han jubler, ler og synger supporters­anger sammen med en gruppering på 15 stykker som sender stemningen i taket på gamle Kick.

Det er ti måneder siden Start-direktøren leverte sin oppsigelse. Nå feirer han opprykk som sjef for et prosjekt som så vidt har startet.

Der han står og synger av full hals, er Even Øgrey Brandsdal det synlige beviset på det turbulente året 2017 ble for IK Start, og hva det har betydd for menneskene involvert i klubben. • Saken er basert på samtaler med følgende personer: Even Øgrey Brandsdal, Christophe­r Langeland, Tor-kristian Karlsen, Steinar Pedersen, Erik Ruthford Pedersen, Jesper Mathisen, Mick Priest, Geir Tønnesland, samt flere spillere.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Even Øgrey Brandsdal i godt humør under opprykksfe­sten på utestedet Kombinat i Kristiansa­nd sentrum.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Even Øgrey Brandsdal i godt humør under opprykksfe­sten på utestedet Kombinat i Kristiansa­nd sentrum.
 ??  ??
 ?? FOTO: PERNILLE NIELSEN/NTB SCANPIX ?? Starts seier mot Strømmen var viktig for å få arbeidsro etter sparkingen av Steinar Pedersen.
FOTO: PERNILLE NIELSEN/NTB SCANPIX Starts seier mot Strømmen var viktig for å få arbeidsro etter sparkingen av Steinar Pedersen.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Tor-kristian Karlsen måtte forklare seg etter at Steinar Pedersen måtte gå.
FOTO: JACOB BUCHARD Tor-kristian Karlsen måtte forklare seg etter at Steinar Pedersen måtte gå.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Å få sparken med den begrunnels­en, er jeg helt uenig i, sa Steinar Pedersen da Faedreland­svennen intervjuet ham samme dag som det ble kjent at han hadde mistet jobben i Start.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Å få sparken med den begrunnels­en, er jeg helt uenig i, sa Steinar Pedersen da Faedreland­svennen intervjuet ham samme dag som det ble kjent at han hadde mistet jobben i Start.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX ?? Steinar Pedersen går av banen etter det som skal bli hans siste kamp som Start-trener.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX Steinar Pedersen går av banen etter det som skal bli hans siste kamp som Start-trener.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX ?? Steffen Lie Skålevik signerte på en utlånsavta­le for Start på deadline day. Her jubler han for scoring mot Jerv på Levermyr sammen med trener Steinar Pedersen.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/ NTB SCANPIX Steffen Lie Skålevik signerte på en utlånsavta­le for Start på deadline day. Her jubler han for scoring mot Jerv på Levermyr sammen med trener Steinar Pedersen.
 ?? FOTO: HÅVARD KARLSEN ?? Tor-kristian Karlsen og Mick Priest for første gang i Start-tøy.
FOTO: HÅVARD KARLSEN Tor-kristian Karlsen og Mick Priest for første gang i Start-tøy.
 ?? FOTO:TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX ?? Kristján Flóki Finnbogaso­n ble klar for Start 20 minutter før overgangsf­risten gikk ut.
FOTO:TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX Kristján Flóki Finnbogaso­n ble klar for Start 20 minutter før overgangsf­risten gikk ut.
 ?? FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX ?? Fire av fem nye Start-eiere (fra venstre): Mads Nesset, Frode Fagerli, Robin Reed og Christophe­r Langeland. Den siste eieren, Kjetil Aasen, var ikke til stede da bildet ble tatt.
FOTO: TOR ERIK SCHRØDER/NTB SCANPIX Fire av fem nye Start-eiere (fra venstre): Mads Nesset, Frode Fagerli, Robin Reed og Christophe­r Langeland. Den siste eieren, Kjetil Aasen, var ikke til stede da bildet ble tatt.
 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Even Øgrey Brandsdal ved bassengkan­ten på La Manga i februar.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Even Øgrey Brandsdal ved bassengkan­ten på La Manga i februar.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: steffen stenersen ?? Even Øgrey Brandsdal (t.h.) har sittet midt oppi Starts snuoperasj­on. Christophe­r Langeland er en av de nye eierne som kom inn i klubben.
Foto: steffen stenersen Even Øgrey Brandsdal (t.h.) har sittet midt oppi Starts snuoperasj­on. Christophe­r Langeland er en av de nye eierne som kom inn i klubben.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Mark Dempsey (til høyre) i godlune under pressekonf­eransen hvor han ble presentert som ny Start-trener. Til venstre for ham sitter Roy Emanuelsen (mediesjef i Start), Even Øgrey Brandsdal og Starts nysignerin­g Isaac Twum.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Mark Dempsey (til høyre) i godlune under pressekonf­eransen hvor han ble presentert som ny Start-trener. Til venstre for ham sitter Roy Emanuelsen (mediesjef i Start), Even Øgrey Brandsdal og Starts nysignerin­g Isaac Twum.
 ?? FAKSIMILE ?? Faedreland­svennen omtalte investoren­es inntog i Start første gang 22. juni.
FAKSIMILE Faedreland­svennen omtalte investoren­es inntog i Start første gang 22. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway