Fædrelandsvennen

Diktaturet fortsetter

Ved å nekte den fremste opposisjon­spolitiker­en å delta i presidentv­alget, har regimet nok en gang vist at valg i Russland bare har én funksjon: å sikre makten til Putin.

-

Det var egentlig aldri noen spenning knyttet til noen av delene: Om Vladimir Putin ville stille til gjenvalg, og om det ville bli et fritt og rettferdig valg. Kort tid før vår julefeirin­g svarte Putin ja til det første, og like etter vår julaften nektet valgkommis­jonen hans trolig fremste konkurrent å delta i det samme valget.

Den formelle begrunnels­en for å utestenge Aleksej Navalnyj er at han tidligere er dømt for bedrageri. Den dommen er omstridt, og Navalnyj selv understrek­er at det var en politisk domsavsige­lse, for å stanse ham som politiker og utfordrer til Putin.

Navalnyj har slått seg opp som opposisjon­spolitiker først og fremst ved å peke på de ekstreme forskjelle­ne mellom fattig og rik i Putins Russland og ved å vise folk flest hvilken avsindig luksus Putins fremste politiske allierte lever i. En luksus som åpenbart skyldes den omfattende korrupsjon­en i dagens Russland. Navalnyj har tidligere arrangert en rekke demonstras­joner og blitt arrestert flere ganger for dette. Han har også brukt sosiale medier på en effektiv måte, og derigjenno­m nådd svaert mange, saerlig unge, russere.

Likevel var det knapt noen som trodde han ville hatt en realistisk mulighet mot Putin. Ifølge målinger kan presidente­n regne med støtte fra opp mot åtte av ti russere. Det er oppsiktsve­kkende tall i et land som har slitt tungt økonomisk etter at oljeprisen ble halvert. Men folk flest oppfatter ikke at de har noe reelt alternativ, noe som ikke minst skyldes at regimet rydder unna politikere som kan bli farlige konkurrent­er, som Navalnyj. Og at regimet sørger for at opposisjon­elle politikere enten diskredite­res eller ignoreres av de største mediene.

Alt tyder dermed på at Putin snart tar fatt på sin fjerde presidentp­eriode. Mannen som har styrt Russland sammenheng­ende siden 1999, enten som statsminis­ter eller president, viser også denne gang at han tar i bruk alle midler som er nødvendige for å hindre at presidentv­alget blir demokratis­k.

Regimet rydder unna politikere som kan bli farlige konkurrent­er, som Navalnyj.

 ??  ?? Aleksej Navalnyj har varslet at han vil anke avgjørelse­n fra valgkommis­jonen, men få tror han har noen mulighet til å nå fram.
Aleksej Navalnyj har varslet at han vil anke avgjørelse­n fra valgkommis­jonen, men få tror han har noen mulighet til å nå fram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway