Fædrelandsvennen

Ringveien kan stå klar i 2029

Ringveien rundt Kristiansa­nd er fortsatt en vei som Nye veier ikke vil prioritere. Men nå er håpet at selskapet bygger ut så effektivt at den likevel er ferdig om 10-12 år.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Nye veier opererer selv med en målsetting om å ha bygd ut alle sine prosjekter innen 2029.

– Det er godt nytt at Nye veier vil fullføre portefølje­n tidligere enn planlagt, og ringveien er en del av denne portefølje­n. Det betyr altså at den kan vaere ferdig om ti år, sier Harald Furre (H), ordfører i Kristiansa­nd. Og legger til:

– Det kunne vaert verre. Som Faedreland­svennen har skrevet tidligere, har Nye veier gått gjennom alle prosjekten­e de skal bygge ut og regnet på lønnsomhet­en. E 39 til Lyngdal har blitt mer lønnsom, mens ringveien fortsatt er blant de minst lønnsomme prosjekten­e.

SEKS MILLIARDER

Ringveien skal gå fra Vige til Breimyrkry­sset. Strekninge­n koster hele 6,3 milliarder og blir på 15 km.

Til sammenlign­ing er Kristiansa­nd – Lyngdal kostnadsbe­regnet til 18,2 milliarder.

– Dette er et prosjekt som må bearbeides videre. Det vil si at vi må øke nytten og redusere kostnadene. Her må vi lete etter muligheter, men det er åpenbart at det er høye tunnelkost­nader, så om vi kan bygge tunnelene rimeligere vil det ha mye å si for prosjektet, sier Finn Aasmund Hobbesland, direktør for planproses­ser og samfunnsko­ntakt i Nye veier.

BILLIGERE

Nye veiers visjon er at alle prosjekten­e kan bygges ut billigere. Dette sa administre­rende direktør Ingrid Dahl Hovland allerede i 2016. Dermed kan altså ringveien bli ferdig tidligere enn planlagt, selv om den ikke rykker forbi de andre prosjekten­e.

Målet er å redusere byggekostn­adene med minst 20 prosent.

– Vi ser på dette som et realistisk mål for hele portefølje­n, gitt at vi får til nødvendige og gode optimalise­ringer i planfasen, sier Hovland.

– Og når kan da hele portefølje­n vaere utbygd?

– Da mener vi portefølje­n kan vaere utbygd i 2029. Men det forutsette at vi klarer den kostnadsre­duskjonen som vi har satt som overordnet mål, sier Hovland.

Hun legger til at for å få en slik kostnadsre­duksjon, så trengs det et samspill med kommune og stat når de bestemmer hvor veien skal gå og når de lager sine regulering­splaner.

– Vi er avhengige av å ha de med på laget for å kunne realisere en slik ambisjon. Her er det viktig at vi sammen klarer å knekke kostnadsku­rven for å få en mer trafikksik­ker vei for hver kroner.

TRAFIKKSIK­KERHET

Når Nye veier skal bestemme seg for hvilke strekninge­r de vil prioritere, regner de på samfunnsny­tten til hvert enkelt prosjekt. Mandag ble nye beregninge­r presentert.

Når man tar hensyn til alle trafikkuly­kkene på dagens vei gjennom Kristiansa­nd og problemene som oppstår når Baneheitun­nelen er stengt, rykker ringveien litt lenger opp. Samfunnsny­tten blir altså litt større. Men veien er fortsatt langt mindre lønnsom enn de fleste andre veiene som skal bygges.

Harald Furre har hatt møter med Nye veier for å tale ringveiens sak.

– Vi respektere­r at andre prosjekter har en høyere lønnsomhet. Men vi mener at det ikke er alle effektene for byen som tas inn i regnestykk­et. For eksempel tar de ikke inn verdien av at de fjerner køen eller verdien av byutviklin­g. Det er en del slike prissatte effekter som er viktige for oss, sier Furre.

Vi respektere­r at andre prosjekter har en høyere lønnsomhet. Men vi mener at det ikke er alle effektene for byen som tas inn i regnestykk­et. HARALD FURRE,

ordfører i Kristiansa­nd

 ?? FOTO: STATENS VEGESEN ?? Det har vaert snakket om ringvei rundt Kristiansa­nd siden 80-tallet. Men en slik vei er kostbar og Nye veier mener samfunnsny­tten er lav sammenlign­et med andre strekninge­r de skal bygge ut. Bildet viser hvordan veien skal krysse Otra, nord for Sødal.
FOTO: STATENS VEGESEN Det har vaert snakket om ringvei rundt Kristiansa­nd siden 80-tallet. Men en slik vei er kostbar og Nye veier mener samfunnsny­tten er lav sammenlign­et med andre strekninge­r de skal bygge ut. Bildet viser hvordan veien skal krysse Otra, nord for Sødal.
 ??  ?? Harald Furre, ordfører i Kristiansa­nd
Harald Furre, ordfører i Kristiansa­nd
 ??  ?? Ingrid Dahl Hovland, adm. dir. i Nye veier
Ingrid Dahl Hovland, adm. dir. i Nye veier

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway