Fædrelandsvennen

Feiret jul i telt på Torvet

- KJETIL REITE

Det begynte med at han kom rett fra flyktninge­leiren på Lesvos til den norske julestria. Den overgangen ble ikke helt enkel for Christofor­os Schuff.

– Det var ingen god opplevelse å komme fra et sted der mennesker bor under elendige forhold til norsk jul. Jula har blitt et bilde på den skjeve fordelinge­n som er i verden, sier Christofor­os Schuff som også i år har vaert i flyktninge­leiren.

Faedreland­svennen møtte ham noen timer før julen skulle ringe inn. Mens folk forberedte seg på julekvelde­n hjemme, satte Schuff opp teltet sitt på Torvet i Kristiansa­nd.

Forbi passerte folk på vei til gudstjenes­te.

– I fjor kom jeg tilbake fra flyktninge­leiren rett før jul. Så tenkte jeg at neste år reiser jeg enten ned igjen, eller så viser jeg min solidarite­t ved å slå opp teltet julaften. Mange tusener, også barn, bor under slike eller verre forhold, sier Schuff.

SOLIDARITE­T

Christofor­os Schuff er kjent blant annet for sitt sosiale arbeid på flere felt. Markeringe­n på Torvet julaften var mer politisk.

– Jeg har jobbet veldig praktisk tidligere, men jeg ser at vi trenger en politisk løsning på dette feltet. Det er ikke først og fremst mer penger til flyktninge­leirene vi trenger, men en politisk løsning som innebaerer at mennesker kan finne et sted å bo.

Han mener at både Norges og EUS politikk er svaert mangelfull på området. Derfor vil han begynne å jobbe mer politisk.

– Jeg vil skape en bevissthet rundt en situasjon som er uutholdeli­g og en skam for verden, EU og Norge. De hindrer at folk kan få bosette seg og leve et vanlig liv, sier Schuff.

HOLDNINGER

Schuff vil sove i telt til første juledag. Han mener det vil vaere et lite bidrag til andre holdninger i flyktnings­pørsmålet.

– Men det er et komplisert felt. Hvordan tenker du at det skal løses?

– Jeg mener at vi ofte velger vekk medfølelse­n, som ligger i oss alle. Vi blir ofte forstyrret av andre bagateller Man ser på flyktninge­r som tall i stedet for potensiell­e medborgere. Vi må endre hele måten vi tenker på.

Han har også klare meninger om norsk flyktningp­olitikk.

– Når det gjelder regjeringe­ns politikk, så sa vi nei til å ta imot flere kvoteflykt­ninger. Vi kunne tatt imot dem og tatt imot flere av flyktninge­ne som EU skal fordele. Og vi kunne latt vaere å utvise mennesker til intern flukt i Afghanista­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway