Fædrelandsvennen

Brukte et år på å få kreftkoord­inator på plass

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

I september 2016 ble det slått alarm om at Kristiansa­nd kommune stod uten kreftkoord­inator. I september i år var ny på plass.

– Jeg ble sjokkert, sa Jan Erik Høitorp til Faedreland­svennen den gangen. Han hadde nok bekymringe­r med å hjelpe sin alvorlig kreftsyke kone. Da hun kom ut fra sykehuset skulle de kontakte kreftkoord­inatoren, men fikk til beskjed om at den ikke fantes.

Etter hvert viste det seg at koordinato­ren hadde trukket seg av personlige årsaker sommeren 2016. Mens 200 kommuner i Norge hadde et slikt tilbud, hadde ikke Kristiansa­nd det.

IKKE PRIORITERT

Så kom saken opp i Kristiansa­nd bystyre høsten 2016 i forbindels­e med behandling av budsjettet for 2017, og da ble det ikke prioritert penger til dette.

Men nå har altså kommunen fått stillingen på plass.

– Det var forstemmen­de at det skulle ta et år å få dette på plass, men jeg er kjempeglad for at vi har fått Reidun som har en bakgrunn som er midt i blinken, sier Høitorp i dag.

For Berge Abelsaet har jobbet i kreftomsor­gen på Sørlandet sykehus i 20 år, er sykepleier spesialise­ring i pallisasjo­n. Hun tiltrådte allerede 4. september, men fikk etter eget ønske noen uker på seg til å finne ut hvordan hun vil gjøre jobben.

OPPGAVENE

Ifølge kommunens hjemmeside er dette hennes oppgaver:

Gir støtte, råd og veiledning til deg som har, eller har hatt kreft, og til pårørende

Koordinere­r og tilrettele­gger hverdagen for kreftsyke og pårørende på en best mulig måte

Gir informasjo­n om tilbud og tjenester - både innenfor og utenfor kommunen

Samarbeide­r med fastleger, ressurssyk­epleiere, skoler, bar- nehager m.fl.

Sørger for oppfølging av barn og unge som pårørende.

– Jeg hadde lyst til bruke tid på å gjøre meg kjent med oppgavene mine, sier hun. Med det mener hun blant annet tettere kontakt med Sørlandet sykehus. Der har de fem stillinger som forløpskoo­rdinatorer. Det er personer som får beskjed helt fra når en fastlege henviser med mistanke om kreft. Da skal de sikre at pakkeforlø­p for kreft gjennomfør­es gjennom diagnosese­ttingen og behandling­en.

GAP

– Men når behandling­en er ferdig, er det den egentlig kampen begynner. Og der er det et gap i dagens tilbud, sier hun.

Det gapet vil hun fylle. Derfor har hun begynt arbeidet med å knytte tettere kontakt med forløpskoo­rdinatoren­e, og også med de andre koordinato­rene for kreftpasie­nter som fins på Sørlandet.

For det er mange pasienter må leve med senskader, både fysisk og psykisk. Hun ønsker å vaere et lavterskel tilbud til disse. Både for å kunne svare på konkrete spørsmål, og hjelpe til å veilede videre i livet.

HJELPE

– Jeg kan hjelpe til med råd om kosthold, forklare symptomer, motivere til fysisk aktivitet og annet som den enkelte pasient trenger. De er alle forskjelli­ge og trenger forskjelli­g oppfølging, sier hun.

– Er det nok med bare en kreftkoord­inator i Kristiansa­nd?

– Det vil vise seg. Nå er vi over 90.000 innbyggere og det er viktig at jeg ikke drukner i arbeid. Så jeg prøver å få det til slik at jeg bare er inne i en kort periode i noen pasienters liv, for å veilede dem videre, mens andre får hjelp over lengre tid, sier kommunens nye kreftkoord­inator.

 ?? FOTO: VINDSLAND, STEINAR ?? Jan Erik Høitorp slo alarm om at Kristiansa­nd ikke lenger hadde kreftkoord­inator i september 2016.
FOTO: VINDSLAND, STEINAR Jan Erik Høitorp slo alarm om at Kristiansa­nd ikke lenger hadde kreftkoord­inator i september 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway