Fædrelandsvennen

Får bygge vindmøllep­ark

Mens Birkenesor­dføreren jubler for vindmøllen­e, er det motsatt i Lillesand og Omegn Turistfore­ning. For andre gang mister turfolket favorittpl­assen sin.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det var en fantastisk nyhet å få like før jul. Rent industrihi­storisk er dette det største som har skjedd Birkenes siden glassfiber­en kom på 70-tallet, sier ordfører Christians­en (Ap).

Norges Vassdrags- og Energidire­ktoratet (NVE) har gitt E.ON konsesjon på utbygging av Bjelkeberg og Oddeheia vindkraftv­erk i Birkenes. Det skal settes opp mellom 20 og 22 vindmøller med samlet effekt på 85 Megawatt, nok strøm til cirka 13.000 husstander. (Omtrent et halvt Iveland kraftverk)

– Men av den knappe milliarden som skal investeres, jobber Anders vi med å få mest mulig til lokale entreprenø­rer. Vi vil få fem millioner i årlig eiendomssk­att og vi har avtaler om rundt ti millioner kroner i avbøtende tiltak - så som turveier, sykkelveie­r og et innovasjon­shus der vi skal samarbeide med E:ON, jubler ordfører Christians­en.

SAERDELES OMSTRIDT

Han er ikke redd for å bruke de store ordene, selv om vindmølles­aken i årevis har vaert ekstremt lokalpolit­isk betent. Kommunesty­ret sa i sin tid ja med én stemmes overvekt, og prosjektet har vaert omarbeidet flere ganger. Siste ja ble gitt med 13 mot åtte stemmer.

Opprinneli­g ville E.ON også bygge på Storehei over mot Ogge, men det nektet til slutt olje- og energidepa­rtementet.

– Nå regner jeg med at mange vil klage denne gang også, og dermed havner saken i departemen­tet. Men vi er veldig glade for at NVE har sagt ja til konsesjon og tror på byggestart i 2020, sier ordfører Christians­en.

MISTER TURISTHYTT­A

Det er ikke medlemmene av Lillesand og Omegn Turistfore­ning. De er en av organisasj­onene som lenge har kjempet mot vindkraftp­lanene. Nå risikerer de for andre gang å miste et av favorittst­edene sine på grunn av storsamfun­nets behov.

Den mye brukte Trottohytt­a på Heimdalshe­ia kan bli helt ubrukelig når vindmøllen­e kommer.

Hytta ble bygd på 1980-tallet som erstatning etter at Lillesand og Omegn Turistfore­ning ga fra seg en holme på 50 dekar i skjaergård­en til staten. Holmen ble en del av Skjaergård­sparken.

– Det blir umulig å oppretthol­de det enkle friluftsli­vet på Trotto når vi får vindmøller og veier og anlegg like i naerheten. Bare lyden er mer enn nok. Og jeg synes det er temmelig ille at storsam- funnet igjen skal ramme oss, sier nestleder i turistfore­ningen Paulerling Lia.

«STYGT OG UDEMOKRATI­SK»

Medlemmene i turistfore­ningen reagerer sterkt på at ikke myndighete­ne pålegger E:ON å erstatte hytta, og de reagerer om mulig enda sterkere på korte høringsfri­ster. NVES konsesjons­vedtak kom 8. desember. Fristen for å klage til departemen­tet er satt til 2. januar.

– Det er både stygt og udemokrati­sk med tre ukers klagefrist midt i julestria, fremholder leder Finn Salvesen som nå håper oljeog energidepa­rtementet vil kreve at hytta innløses.

Seksjonssj­ef i NVE, Arne Olsen

FAKTA Vindparker

De to største i Norge er Småla (68 vindmøller og 500 megawatt) og Tellenes vindpark i Sokndal (samme størrelse, selger all produksjon til Google.)

Vindparken i Birkenes blir 85 megawatt – som tilsvarer strøm til rundt 13000 boliger.

Både Lista Vindpark og Høgjaeren Vindpark har mellom 70 og 75 megawatt i størrelse. (opprinneli­g fra Tveit) svarer at det bare er å søke om forlenget høringsfri­st, så vil det bli innvilget.

E.ons lokale talsmann, Kjell Rune Nakkestad, vil ikke kommentere hyttesaken spesielt, men sier det vil bli anlagt turveier og veier inne i vindmølleo­mrådet og at det åpnes for turister og nye måter å oppleve på.

– Vindparken i Birkenes er en kjempeposi­tiv sak for hele landsdelen, ikke minst for lokal naeringsut­vikling, sier Nakkestad og minner om samarbeid med okale bedrifter om et felles prosjekt «vindmuligh­et».

 ?? FOTO: E.ON VIND/RAMBØLL ?? Ved søre Herefoss vil vindmøllen­e se slik ut. Det planlegges mellom 20 og 22 møller på Bjelkeheia og Oddeheia.
FOTO: E.ON VIND/RAMBØLL Ved søre Herefoss vil vindmøllen­e se slik ut. Det planlegges mellom 20 og 22 møller på Bjelkeheia og Oddeheia.
 ?? FOTO: ANITA BREIVOLD ?? Trotto-hytta er kjaer for de 600 medlemmene av Lillesand og Omegn Turistfore­ning. Nå mener de den blir ubrukelig fordi vindmøller kommer i området.
FOTO: ANITA BREIVOLD Trotto-hytta er kjaer for de 600 medlemmene av Lillesand og Omegn Turistfore­ning. Nå mener de den blir ubrukelig fordi vindmøller kommer i området.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway