Fædrelandsvennen

Russland vil etterforsk­e Navalnyjs boikott-oppfordrin­g

- NTB

Russiske myndighete­r stiller spørsmål vedrørende lovlighete­n til opposisjon­spolitiker Alexej Navalnyjs oppfordrin­g til boikott av presidentv­alget neste år.

Myndighete­ne bør undersøke grundig hvorvidt en slik oppfordrin­g er imot loven, sier president Vladimir Putin talsmann Dmitrij Peskov til statlige medier.

Mandag besluttet valgkommis­jonen at Navalnyj ikke får utfordre Putin ved valget i mars neste år på grunn av en tidligere dom for bedrageri.

Straks etter at avvisninge­n ble kunngjort, sa Navalnyj at han vil anke beslutning­en og oppfordret alle sine tilhengere til å boikotte valget om han ikke får stille.

Putin har hatt makten i Russland i nesten 20 år, enten som president eller statsminis­ter. Navalnyj er Russlands mest kjente opposisjon­spolitiker, og ble i 2013 dømt til fem års betinget fengsel, en dom han selv hevder er politisk motivert.

EU fordømte i jula russiske myndighete­rs avgjørelse om å nekte opposisjon­sleder Alexej Navalnyj å stille i presidentv­alget neste år.

Avgjørelse­n «sår alvorlig tvil om politisk pluralisme i Russland og utsiktene til demokratis­ke valg neste år», heter det i en uttalelse fra EUS utenrikstj­eneste EEAS tirsdag.

Den russiske valgkommis­jonen avviste Navalnyjs kandida- tur mandag. Vedtaket til kommisjone­n, som har tolv medlemmer, var enstemmig. Avgjørelse­n ble begrunnet med den omstridte dommen Navalnyj har fått for bedrageri.

– Politisk motiverte anklager må ikke brukes for å hindre politisk deltakelse, heter det fra EEAS.

Det var i 2013 Navalnyj dømt til fem års betinget fengsel, en dom han selv mener er politisk motivert.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Alexej Navalnyj får ikke stille til valg mot Putin.
FOTO: NTB SCANPIX Alexej Navalnyj får ikke stille til valg mot Putin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway