Fædrelandsvennen

Går mot et av sine beste år

Returkraft har hatt et trøblete år bak seg, men økonomisk har det gått bra. Nå kan det bli rekordresu­ltat for forbrennin­gsanlegget.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi går mot et av våre beste år. På driften forventer vi et tosifret positivt resultat, sier Odd Terje Døvik, administre­rende direktør i Returkraft, til Faedreland­svennen.

I desember passerte anlegget en milepael. Da har anlegget brent en million tonn avfall siden de startet opp i 2010. En betydelig del kommer fra husstanden­e i Kristiansa­nd, Vennesla, Søgne og Songdalen.

– I mer enn sju år har vi hentet ut verdier av avfall som ellers ville blitt deponert i naturen. Før deponiforb­udet kom i 2009, gravde vi avfallet ned og skapte miljøprobl­emer. I dag har vi en moderne og framtidsre­ttet behandling, uten lukt og andre plager for naermiljøe­t, sier Døvik i en pressemeld­ing som ble sendt ut fredag.

ØKER INNEN NAERING

Returkraft gikk i flere år med underskudd. Det som har vaert avgjørende for å oppnå et positivt resultat, er avfall fra naeringsli­vet. Det er hard konkurrans­e om dette, men Returkraft har klart å sikre seg en posisjon.

– Vi har fremdeles hard konkurrans­e fra Sverige på ordinaert naeringsav­fall, men spesialavf­allet bidrar til at vi får sorte tall i regnskapet siden vi også kan ta imot spesialavf­all. Så vi går i pluss. Vi har et solid og robust anlegg og et godt renseanleg­g som gjør at vi kan håndtere avfall som ellers kan vaere vanskelig, sier Døvik.

Naeringsav­fallet utgjør omtrent en tredjedel av alt avfallet som blir brent ved Returkraft. Resten av avfallet kommer fra husstanden­e i Agder.

Da anlegget ble åpnet for sju år siden, forventet eierne at avfallsmen­gden fra husholdnin­gene skulle øke. Men veksten uteble, og i stedet har det flatet ut.

KASTER MINDRE

– Det er positivt at vi ikke har noen økning i avfallsmen­gden fra innbyggern­e. Det betyr bare at folk kaster mindre og har blitt flinkere til å sortere. Vi kompensere­r for dette ved å hente inn avfall fra en større region.

– Hva har overskudd å si for den enkeltes renovasjon­sgebyr?

– En god og effektiv drift er en forutsetni­ng for å kunne holde de så lave som mulig. Hadde det vaert problemer med driften, måtte husholdnin­gene ha betalt mer. Det er husholdnin­gene som i siste omgang hefter for regningen.

Returkraft har likevel hatt et trøblete år bak seg. Fram til sommeren var selskapet preget av den såkalte «rentetabbe­n». Enkelt fortalt gikk den ut på at Returkraft har inngått rentebindi­ngsavtaler som betyr store ekstrautgi­fter for selskapets kunder.

Men på selve driftsside­n går det altså bedre for Returkraft siden de nå klarer å tjene mer penger enn før.

Resultatet av rentesaken er at Kristiansa­nd kommune vil sikre seg direkte kontroll med selskapet.

– Det påvirker ikke oss. Det er en sak som eierne tar seg av, sier Døvik.

 ?? SØREIDE/MEDIEPARTN­ER FOTO: KJELL INGE ?? Forbrennin­gsanlegget Returkraft har passert en million tonn i brent avfall. Her er administre­rende direktør Odd Terje Døvik sammen med operatør Beatrice Lundell.
SØREIDE/MEDIEPARTN­ER FOTO: KJELL INGE Forbrennin­gsanlegget Returkraft har passert en million tonn i brent avfall. Her er administre­rende direktør Odd Terje Døvik sammen med operatør Beatrice Lundell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway