Fædrelandsvennen

Jubler for lovfestet minstelønn i ny tariffavta­le

- JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

– Et gjennombru­dd for et levelig lønnsnivå i en bransje der mange ikke har klart å overleve på en hundre prosent stilling, sier fagforenin­gsleder om ny tariffavta­le.

Fra 1. januar 2018 blir det forbudt å lønne hotell-, restaurant- og cateringar­beidere over 18 år mindre enn 157,18 kroner per time.

Det har den statsoppne­vnte tariffnemn­da besluttet.

– Til grunn for vedtaket ligger omfattende dokumentas­jon om lønnsdumpi­ng i bransjen. Derfor betyr dette vedtaket enormt mye, sier Christian Justnes, leder av Agder fagforenin­g.

– Kan ikke dette også bli problemati­sk for en bransje med små marginer?

– Det vil noen hevde. I noen sammenheng­er vil det kunne bety mindre overskudd til de som driver. Men dette er først og fremst en god nyhet for den seriøse delen av bransjen, siden det betyr likere konkurrans­evilkår. De får en jevnere bane å spille på, påpeker Justnes.

I dag tjener hver fjerde hotellog restaurant­arbeider over 18 år under minstesats­en.

Christian Justnes sier han har fått telefoner fra fortvilte foreldre som lurer på om det er lovlig å lønne datteren eller sønnen med åtti kroner i timen.

– Det er ofte den ikke fullt så etablerte delen av restaurant­virk- somhetene som står for skrekkekse­mplene, sier Justnes.

Han sier at i Kristiansa­nd har de fleste hotellene tariffavta­ler for sine ansatte, men ikke restaurant­ene.

Etter den nye loven, vil ungdomssat­sene vaere som følger:

●●16 år: 102,18 kroner per time

●●17 år: 111,94 kroner per time

●●18 år: 125,94 kroner per time Minstesats­en på 157,18 kroner per time gjelder for arbeidstak­ere over 20 år/etter fire måneders praksis for personer over 18 år.

Tom Helge Djuphagen, som driver restaurant­ene Sjøhuset og Bønder i byen i Kristiansa­nd, sier de lenge har forholdt seg til minimumsta­riffene.

– Jeg synes det bare er positivt at alle i bransjen må forholde seg til de samme reglene. For oss blir det ingen endringer, vi har nok heller lagt oss litt over minstelønn, forteller Djuphagen.

Han har inntrykk av at i Kristiansa­nd driver de fleste i bransjen seriøst, og gir folk den lønna de skal ha.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway