Fædrelandsvennen

Dette bør du vite før den store byttedagen

- JANNE B. PRESTVOLD

Fikk du noe annet enn det du ønsket deg under juletreet? Dette bør du vite før du tar med deg gaven for å bytte.

Var pysjen fra svigermor for trang eller er ikke signalgrøn­t din farge?

Da vil du sikkert gjerne bytte gaven i noe som passer deg bedre. Før du beveger deg ut i butikkene 3. juledag – årets største byttedag – er det et par ting som er kjekt å vite:

●●Det finnes ingen lovfestet rett til å bytte feilfrie varer.

●●Sjansen for å få byttet gaven øker hvis du er tidlig ute og varen er uåpnet.

●●Det aller beste er byttelapp. Kvittering duger selvsagt også, men de faerreste pleier å ville røpe prisen på gaven de har gitt bort, og det er få som pakker kvittering­en inn sammen med gaven.

Ifølge direktør for mote og fritid i Hovedorgan­isasjonen Virke, Bror Stende, er det ingen rettighet å få byttet gaver.

– Det er en ekstraserv­ice butikkene normalt tilbyr. Sjansen for å få byttet julegaven øker derfor hvis man er tidlig ute og varen er uåpnet, har han sagt til NTB.

Det er opp til butikken å bestemme hvor lenge en vare kan byttes etter at den er kjøpt. Variasjone­n er stor – alt fra to dager til flere måneder. Med andre ord er det lurt å finlese byttelappe­n, der fristen som regel er angitt.

I den årlige julehandel­sundersøke­lsen til Nets fremkommer det at kvinnene forventet å kjøpe 14 julegaver, tilsvarend­e tall for menn er 9 gaver.

Hver person planla i gjennomsni­tt å kjøpe 12 gaver, til en samlet pris på 5564 kroner på julegaver, en økning på 26 kroner fra i fjor. Dette gir et gjennomsni­tt per gave på 555 kroner.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Etter de store handledage­ne, kommer byttedagen. Tredje juledag er mange ute for å bytte en gave de fikk til jul.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Etter de store handledage­ne, kommer byttedagen. Tredje juledag er mange ute for å bytte en gave de fikk til jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway