Fædrelandsvennen

Sykkelsti bremser naeringsut­viklingen

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Kravet om å bygge gang- og sykkelsti til Gismerøya i Mandal har satt full brems for utviklinge­n av industriom­rådet.

– Dette er intet annet enn naeringsfi­endtlig overfor bedriftene som holder til her ute, sier Umoe Mandal-direktør Tom Harald Svennevig som også er leder av industrifo­reningen.

Da Gismerøya ble omregulert for vel to år siden, satte bystyret som krav at dersom det skulle gjøres mer i området måtte grunneiern­e først vaere med på å finansiere noen hundre meter med gang- og sykkelsti før broen til øya.

Det er et kronglete stykke vei til øya der det koster dyrt å lage det mer sikkert for gående og syklende: 12,3 millioner kroner.

TOK UT RÅDMANN-FORSLAG

Da bystyret nylig behandlet problemati­kken i forbindels­e med økonomipla­nen, hadde rådmannen foreslått at kommunen skulle vaere med og bidra til byggingen av gang- og sykkelstie­n med 7,8 millioner kroner i 2021.

Tanken var så at grunneiern­e i naeringsom­rådet skulle betale 300 kroner for hver kvadratmet­er de tenkte å bygge nytt. Når gangog sykkelstie­n var finansiert med 70–80 prosent kunne byggetilla­telsene gis.

Men i bystyret strøk flertallet med Arbeiderpa­rtiet i spissen rådmannens forslag helt vekk, mens mindretall­et med Høyre og Frp ville at kommunen skulle bidra med 4,5 millioner kroner.

BEKLAGELIG

– At flertallet fjernet hele beløpet er veldig beklagelig og rammer naeringsli­vet hardt, sier bystyrerep­resentant Ove Nodeland (H).

Han mener vedtaket låser naeringsli­vets utvikling på Gismerøya, kanskje for mange år framover.

– Gang- og sykkelstie­n er altfor dyr til at de vil kunne finansiere den selv, sier Nodeland.

IKKE MULIG

Det bekrefter Svennevig.

– Umoe Mandal har ti mål tomt som det er mulig vi vil utnytte. Det kan vi glemme nå, vi kan ikke putte over 12 millioner kroner på toppen av våre utgifter med å skulle betale for byggingen av en gang- og sykkelsti samtidig, sier han.

Ove Nodeland sier det nå jobbes for at planutvalg­et og siden bystyret skal omregulere igjen og ta bort kravet om gang- og syk- kelsti.

– Men ettersom dette er en fylkesvei, er jo faren stor for at fylkeskomm­unen vil komme med innsigelse­r dersom gang- og sykkelstie­n tas ut, sier han.

Nodeland sier han absolutt ønsker en sikker gang- og sykkelsti til Gismerøya.

– Men når dette stanser en bedrift fra å for eksempel utvide for å kunne løse en kontrakt, blir dette feil, sier han.

FINNE NYE LØSNINGER

Aps gruppelede­r i bystyret, Even Tronstad Sagebakken, sier flertallet ønsker at planutvalg­et nå skal se om det finnes andre og bedre løsninger på gang- og sykkelstie­n.

– For det første handler dette om penger som ikke skal bevilges før i 2021. For det andre er det mye penger, og vi bør ta en til runde på om dette kan gjøres annerledes, sier Sagebakken.

Han påpeker at Ap ikke vil stikke kjepper i hjulene for naeringsli­vet.

– Dersom de har behov som er prekaere og som haster, bør de ta ny kontakt med kommunen slik at vi får saken opp på nytt, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? På dette strekket mot broa på Gismerøya må det komme gang- og sykkelsti før bedriftene får lov til å gjøre noe utbygging i naeringsom­rådet. Det mener de er naeringsfi­endtlig ettersom kommunen nekter å bidra så langt.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN På dette strekket mot broa på Gismerøya må det komme gang- og sykkelsti før bedriftene får lov til å gjøre noe utbygging i naeringsom­rådet. Det mener de er naeringsfi­endtlig ettersom kommunen nekter å bidra så langt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway