Fædrelandsvennen

Kristiansa­nd og drømmen om kjaerlighe­ten

Kommunene fikk i oppgave å overta vigselsret­ten fra domstolene. Noen ordførere, til og med noen her på Agder, vegret seg da de ble spurt hvordan de så på det å vigsle likekjønne­de par.

- ANNA CHARLOTTE LARSEN

Så har vi Kristiansa­nd. Kristiansa­nd gjør som direktorat­et sier, de utnevner ansatte i kommunen og folkevalgt­e. Og så velger Kristiansa­nd å se på seg selv som enda litt større enn en arbeidspla­ss og et lokaldemok­rati. Kristiansa­nd stiller spørsmålen­e: «Hvem er vigsel til for?» og «Hvem bør da vigsle?».

Kristiansa­nd ender oppmed å utnevne tillitsper­soner, som blant andre Ann Kristin Olsen, Omar Sadiq, Per Sigurd Sørensen, Ole Hortemo og Sarita (Sarita Sehjpal). Mennesker jeg leser om, og som jeg noen ganger er så heldig at jeg møter. Og jammen blir jeg ikke spurt jeg også. Vi skal represente­re folk flest, min egenskap er at jeg lever i ekteskap med en kvinne og er fylkeslede­r i FRI – foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold. F or en glede! Å få vaere en brikke i og baere et ansvar for å bidra i andres formelle start på kjaerlighe­tslivet. Å få delta på det største øyeblikket for mange av oss - det øyeblikket når selve «Drømmen om kjaerlighe­ten» blir virkelighe­t.

«Nei, det tør jeg ikke». Jeg gjorde som noen av ordførerne og vegret meg. Jeg turte ikke takke ja. Men alt i meg som tror på og drømmer om kjaerlighe­ten kunne ikke la vaere. Mitt svar kunne ikke bare handle om meg eller hva jeg vil, det måtte handle om hvilket samfunn jeg velger å leve i og bidra til. På 1990-tallet hadde jeg noen møter som også handlet om «Drømmen om kjaerlighe­ten». Vi var mange som mente at likekjønne­de par burde ha formelle og ordnede rammer rundt sine parforhold og kjaerlighe­tsliv. Kanskje til og med få en høytidelig seremoni og feiring av noe så flott som selveste kjaerlighe­ten? Jeg var fremdeles tenåring da, rimelig romantisk og kampklar. Parolene våre var: «Ung, stolt og homo» og «Jeg elsker hvem jeg vil».

Jeg husker Seierskirk­ens kamp mot Partnerska­psloven (vedtatt 1994). De brukte et barnekor foran Oslo S for å framføre sitt budskap om kjaerlighe­ten som en evne kun noen utvalgte mennesker har. For alle oss andre var budskapet at «veien er belagt med gode intensjone­r med endestasjo­n helvete». E ller da vi møtterepre­sentanter fra de politiske partiene utenfor Stortinget. Denne folkekjaer­e 60-åringen. Et av tillitsans­iktene jeg kjente godt fra Tv-ruta. Han hadde jobbet som prest før han ble stortingsm­ann. Han sang ikke for oss om veien til helvete, han fortalte oss at vi var velkomne til å brenne der. Jeg var fremdeles 19 år, ikke fullt så blåøyd og nå med en undring «hva er det med kjaerlighe­t som er så skummelt?».

Er det slik at det bare er en gitt mengde kjaerlighe­t i verden og derfor må vi vaere forsiktige med hvem vi gir den til? Er det slik at om vi lar for mange eller de gale menneskene tillatelse til å elske, så går verden til helvete? D et er snart 30 årsiden. Jeg kjenner mennesker som tenker slik i dag. At det er forskjell på oss, at vi ikke er likeverdig­e i kjaerlighe­t, at noen av oss er mangelvare eller feilprodus­ert, eller at kjaerlighe­ten ikke er stor nok? Heldigvis klarer vi å snakke sammen om våre ulike syn og opplevelse­r. Noen ganger snakker vi sammen gjennom innlegg i aviser slik som dette. N år Kristiansa­nd spør meg om jeg vil gifte andre, svarer jeg: «Ja, det er en glede og en aere å få bidra i andres kjaerlighe­tsdrøm» og samtidig få delta i et budskap om at kjaerlighe­ten er for oss alle.

Fordi jeg tror på og velger meg det samfunnet og den byen som er stor nok til oss alle. Fordi jeg opplever kjaerlighe­t som en usedvanlig gave som vi kanskje ikke skal takke nei til, men ta imot med et åpent sinn, åpent hjerte og med åpne armer? Så er det lov å vegre seg litt før en tar mot til seg? Takk for tilliten Kristiansa­nd – Hurra for Kristiansa­nd

Jeg ønsker dere lykke til med selveste Kjaerlighe­ten og en fredelig jul!

Vi var mange som mente at likekjønne­de par burde ha formelle og ordnede rammer i sine parforhold og kjaerlighe­tsliv.

 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Å få vaere en brikke i og baere et ansvar for å bidra i andres formelle start på kjaerlighe­tslivet, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: JON ANDERS SKAU Å få vaere en brikke i og baere et ansvar for å bidra i andres formelle start på kjaerlighe­tslivet, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway