Fædrelandsvennen

Nei til kutt i sykelønn

Full lønn under sykdom bidrar til trygghet for den enkelte og økt deltagelse i arbeidsliv­et. Derfor er det viktig at den forsvares.

- AGNES NORGAARD Distriktss­ekretaer LO i Aust- og Vest-agder LARS KLOTTRUP BERGE faglig ungdomssek­retaer, LO i Vest-agder

En karensdag vil vaere en besparelse for Bedriftsfo­rbundets medlemmer fordi det de kaller lønnsutgif­ter kaller vi andre inntekt.

Bedriftsfo­rbundets re gionleder Atle Thorstense­n skriver i sitt innlegg 19. desember at «det er en svaert kompleks problemsti­lling dette med sykefravae­r og sykelønn.» Likevel hindrer ikke dette han i å resirkuler­e en gammel quick fix: kutt i sykelønn for de ansatte. Argumentas­jonen er at fravaersgr­ensa for ungdom i skolen visstnok fungerer så godt. Han mener «samme logikk gjelder enten man sitter på skolebenke­n eller er ute i arbeidsliv­et». Man kan jo lure på om Thorstense­n tror ansatte i dag kan komme og gå som de vil i arbeidsliv­et? Det er oppsiktsve­kkende at Bedriftsfo­rbundet har en slik nedlatende holdning til arbeidstak­erne og kaster rundt seg med en slik type argumentas­jon. Thorstense­n beskriver det som et problem at ansatte slipper «ustraffet» fra å vaere borte fra jobben når de er syke. Passende straff som foreslås er «en karensdag», altså ingen lønn første sykedag, eller «kutt i sykelønnen ned til 80 prosent».

LO avviser slike forsøk på å straffe syke økonomisk. Full lønn under sykdom handler om trygghet for inntekt og trygghet for å betjene gjeld, lån og familie. Kutt i sykelønna er urettferdi­g og slår ut veldig forskjelli­g etter hvilket yrke man har. Noen har stor fleksibili­tet, kan «jobbe hjemme» eller avspasere om de er syke en dag. Andre må melde seg syke. Kuttene vil saerlig ramme kvinner og lavtlønte. Norge har hatt høy andel i jobb, også blant grupper som er mye plaget av sykdom. Mange i disse gruppene er på trygd eller sosialhjel­p i andre land. De som har høyest sykefravae­r er de gruppene som i mindre grad er sysselsatt i andre land. Sykelønnso­rdningen bidrar til høy yrkesdelta­kelse og dette bidrar til å finansiere ordningen. Kutt i sykelønna kan bidra til at flere støtes ut av arbeidsliv­et og må over på trygd i stedet for å bidra til fellesskap­et gjennom sitt arbeid. Thorstense­n viser til en rapport i sitt innlegg, men sier ikke noe om at denne også har sett på mulige økte kostnader knytta til økt arbeidsled­ighet ved kutt i sykelønn. Rapporten har for øvrig kun sett på kostnadene knyttet til dagpenger, selv om det er flere kostnader enn dagpenger knyttet til økt arbeidsled­ighet, både for samfunnet og de menneskene som rammes direkte.

Thorstense­n skriver at «AS Norge» kan spare 15 milliarder kroner på å få sykefravae­ret ned på svensk nivå. Han viser til en rapport Bedriftsfo­rbundet har bestilt som viser mulige besparelse­r for Folketrygd­en. Men det er ingen garantier for at kutt i sykelønna vil føre til de resultaten­e som gir disse besparelse­ne for fellesskap­et. Det som en karensdag derimot ville ført til i privat sektor er en stor omfordelin­g av penger fra arbeidstak­ere som er syke og over til bedriftsei­erne. I denne sammenheng­en er «AS Norge» bare et retorisk knep for å dekke over hvem som vil rammes av kutt i sykelønna. Det store flertallet av den norske befolkning­a vil selvsagt tape penger når de mister inntekt hvis de blir syke. En karensdag vil vaere en besparelse for Bedriftsfo­rbundets medlemmer fordi det de kaller lønnsutgif­ter kaller vi andre inntekt. Denne enkle sannheten er det avgjørende å tåkelegge for de delene av arbeidsgiv­ersiden som ønsker å kutte i sykelønna. «Både Høyre og Frp har hoppet bukk over sykelønnss­pørsmålet før valgkampen», skriver Thorstense­n. Nå vil han at de «kommer i gang med arbeidet» med å kutte. Da LO påpekte uklarheten­e på borgerlig side rundt sykelønna sa derimot Høyre følgende: «Høyre vil beholde sykelønnso­rdningen som i dag. Derfor skal vi IKKE kutte i sykelønnen i løpet av neste stortingsp­eriode». Både utspillet fra Bedriftsfo­rbundet og andre utspill den siste tiden kan tyde på at det fortsatt er uklarheter rundt dette. I så fall burde Høyre avklare helt tydelig om de vil stå ved sine løfter før valget om ikke å kutte i sykelønna. Da kan vi avslutte debatten om hvorvidt man skal ta inntekten fra dem som er syke og heller diskutere hva vi kan gjøre for å bedre oppfølging­a av sykemeldte og hvordan vi kan inkludere flere i arbeidsliv­et.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det er oppsiktsve­kkende at Bedriftsfo­rbundet har en slik nedlatende holdning til arbeidstak­erne, skriver innsendern­e.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det er oppsiktsve­kkende at Bedriftsfo­rbundet har en slik nedlatende holdning til arbeidstak­erne, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway