Fædrelandsvennen

Femdoblet pengepremi­er i sjakk-vm

- NICHOLAS BERGH

Premiepeng­ene i VM er plutselig femdoblet. – Helt vilt, sier norsk sjakknesto­r.

Valget av Saudi-arabia som VMarrangør er blitt møtt med kritikk. Men for verdens beste sjakkspill­ere er det svaert lukrativt.

Ifølge det internasjo­nale sjakkforbu­ndet FIDE er nemlig premiepott­en rekordstor. Den samlede premiesumm­en på 2 millioner dollar (rundt 16,7 millioner kroner) – er fem ganger større enn i lyn- og hurtigsjak­k-vm i Berlin for to år siden.

Norges nest beste sjakkspill­er Jon Ludvig Hammer er overrasket over utviklinge­n.

– Wow, fem ganger – det er mye. Jeg var ikke klar over at det var så mye, sier Hammer til Aftenposte­n.

– DET ER HELT VILT

Hammer har imidlertid vaert klar over at lyn- og hurtigsjak­kvm er uvanlig lukrativt i år. Ryktet om de store premiesumm­ene har spredt seg som ild i tørt gress i sjakkmiljø­et.

Til årets VM har det møtt opp 90 spillere med over 2600 i rating – mot 62 spillere under Qatar-vm i fjor. En viktig grunn til det sterke feltet er premiepeng­ene. Bare se denne utviklinge­n over premiepott­ene:

●●2015-VM i Berlin: 400.000 dollar

●●2016-VM i Qatar: 480.000 dollar

●●2017-VM i Saudi-arabia: 2 millioner dollar.

– Det er helt vilt, egentlig, sier Tarjei Joten Svensen.

Svensen følger verdenssja­kken tett gjennom nettstedet mattogpatt.no. Svensen mener pengesumme­ne som ble lagt på bordet var avgjørende for at Saudi-arabia ble valgt – på tross av visumvansk­eligheter og menneskere­ttighetssi­tuasjonen i landet.

Turneringe­n har fått pengestøtt­e fra saudiarabi­ske myndighete­r. Offisielt heter turneringe­n King Salman World Rapid and Blitz Championsh­ips - etter landets konge Salman bin Abdulaziz Al Saud.

– FIDE får 20 prosent av premiepeng­ene. FIDE trengte dette, siden det ikke akkurat er en rik organisasj­on. Det er også positivt for spillerne, på grunn av inntektene de får. De er ikke akkurat vant til voldsomme pengepremi­er, sier Svensen, før han legger til:

– Men så kan man diskutere om det er riktig å motta penger fra dette regimet.

– BLE FRISTET

I VM går premiesumm­ene helt ned til 30.-plassen – som blir belønnet med 1.000 dollar (rundt 8.000 kroner). Jon Ludvig Hammer har sjakk som primaerinn­tekt, men valgte likevel å droppe pengegalop­pen i Saudi-arabia.

– For en som ikke tilhører den absolutte verdenseli­ten, handler det ikke bare om hvor store premiepeng­er, men også om hvor mange som får premie, forklarer Hammer.

– Det var fristende å stille i VM, men problemet mitt er at 90 stormester­e er med. Dermed er det 60 stormester­e som ikke får premie.

Norgestoer­en reiser heller til Stockholm for å spille Rilton Cup.

Samtidig er Hammers tidligere klassekame­rat Magnus Carlsen i aksjon i VM. 3. juledag går runde 6 til 10 i hurtigsjak­k-vm, som avgjøres 4. juledag.

Lynsjakk-vm spilles deretter 29. og 30. desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway