Fædrelandsvennen

Fra 23 til fem trafikkdre­pte

Fem er drept på sørlandske veier så langt i 2017. Man må tilbake til før krigen, da nesten ingen hadde bil, for å finne så lave tall.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Det er en svaert gledelig utvikling. Samtidig er det fremdeles for mange som dør og skades hardt i trafikken. Hver eneste en er én for mye, sier avdelingsd­irektør i Statens vegvesen Agder, Dagfinn Fløystad.

Torsdag 4. januar samles veivesenet, politiet, Trygg Trafikk, fylkeskomm­unene og Den norske kirke i Kvinesdal for å markere de omkomne i trafikken.

Det er blitt en tradisjon med fakler langs veien, taler og sang for å minnes de drepte. Aldri har så få fakler vaert nødvendige som i år - med mindre noe svaert tragisk skjer de siste dagene av 2017.

FRA 23 TIL FEM

Mens det døde 23 i Agder-trafikken i 2006, har tallene sunket gradvis. I fjor døde 11. I år er tallet fem.

Tre døde i trafikkuly­kker i Vestagder i 2017:

●●To Mc-ulykker

●●En ulykke hvor et barn ble drept da en kranbil rant ned en bakke.

To døde i ulykker i Aust-agder:

●●En kollisjon mellom traktor og bil i Arendal

●●En elsykkelul­ykke i Risør.

– Det er en formidabel endring på få år. Før var jo over ti vanlig i hvert fylke. Nå har vi fem til sammen. Det er fremdeles for mange som skades, men utviklinge­n er gledelig, sier Steinar Sørheim som jobber med trafikksik­kerhet i Vest-agder fylkeskomm­une.

Fløystad i veivesenet sier over 2000 ville omkommet i trafikken i år, hvis dagens mangedoble­de trafikk hadde vaert like utrygg som trafikken var på 70-tallet.

FIRE GRUNNER

– Den gang døde over 500 i tra- fikken i Norge på ett år. I år kan vi havne godt under 100. Både lokalt og nasjonalt må vi tilbake til krigens dager eller før det for å finne faerre drepte. Vi har aldri hatt så lave tall etter at bilen ble allemannse­ie, opplyser Fløystad.

Han tror det er en komplisert årsakssamm­enheng, men viser til fire viktige grunner til dette:

●●Bedre føreroppla­ering. Både bedre holdninger og ferdighete­r.

●●Bedre og tryggere biler.

●●Bedre og tryggere veier.

●●En akuttmedis­insk kvalitet som er noe helt annet enn før i tiden.

– Det er et sett av årsaker. Samtidig ser vi at antall hardt skadede ikke går vesentlig ned, men faktisk har økt siden 2011. Det tyder på at ulykkene dessverre skjer som før, men liv reddes fordi veien og bilen er tryggere og legene flinkere, sier Fløystad.

I år ligger det an til over 50 hardt skadede i Agder-trafikken. For noen år siden var tallet nede i 33, men har også vaert oppe i over 60.

MÅLET ER å HALVERE

I disse dager vedtar de to fylkeskomm­unene på Agder en felles trafikksik­kerhetspla­n. Den handler om alt fra holdningsa­rbeid til veiutbyggi­ng, sikring og sykkelstie­r. Der er målet å komme ned mot 22 drepte og hardt skadede på Agder innen 2030.

– Mens antall alvorlige ulykker blir faerre med bil, er antall alvor- lige ulykker nokså konstant for MC og ATV. Her må vi sette inn innsats, sier Dagfinn Fløystad.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Bildet er fra E 39 vest for Lunde i Søgne, der en motorsykli­st omkom etter å ha kommet over i feil kjørefelt i august.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Bildet er fra E 39 vest for Lunde i Søgne, der en motorsykli­st omkom etter å ha kommet over i feil kjørefelt i august.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Et barn ble drept da en kranbil rant ned en bakke ved Karuss i Vågsbygd i mars.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Et barn ble drept da en kranbil rant ned en bakke ved Karuss i Vågsbygd i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway