Fædrelandsvennen

Frustrasjo­nen i Iran

Tusenvis har demonstrer­t i Iran siden slutten av desember, i det som har vaert de mest omfattende protestene mot regimet siden 2009. Vesten følger spent med på hvordan regimet takler situasjone­n.

-

Siden den såkalte arabiske våren har stat etter stat i Midt-østen gått inn i nye epoker med diktatur, konflikt, krig og nød. Med unntak av Tunisia hvor demokratis­ke krefter fortsatt kjemper for å holde stand. Iran har imidlertid vaert et stabilt land og med sitt strenge regime en stabiliser­ende faktor – tross alt – i regionen. Men et slikt regime utfordres selvfølgel­ig i vår tid og man har både ant og visst at landet kan vaere en trykkoker. Nå har lokket løsnet litt og tusenvis av innbyggere har demonstrer­t.

Informasjo­n om hva som skjer er i stor grad statsstyrt og følgelig er det vanskelig å si noe sikkert om omfanget og skadene. Men i følge disse statlige mediene er minst 20 mennesker drept, ni av dem natt til tirsdag, mens totalt 450 mennesker er pågrepet. Noen frigitt igjen.

Opptøyene startet for alvor med at en ung kvinne kastet fra seg det påbudte hodeplagge­t under en mindre demonstras­jon, i den konservati­ve byen Mashhad nørdøst i landet. Hun ble en helt i sosiale medier og protestene spredte seg raskt til andre deler av Iran, med sine svimlende 80 millioner innbyggere. Men det er ikke først og fremst en protest mot presteregi- me, det handler om en økende frustrasjo­n over den økonomiske situasjone­n.

Arbeidsled­igheten i landet er nå på 12 prosent, og det verst blant ungdommen. I følge nyhetsbyrå­et AP har prisen på egg og kylling økt med hele 40 prosentpoe­ng. Det er også forslag om prisøkning på bensin og brensel. Husleier og boligprise­r har også økt og sende barn på skole blir dyrere og dyrere. Lønnsøknin­gen står ikke i stil med inflasjone­n.

Når religiøse institusjo­ner samtidig får store statlige overføring­er, det foreslås en satsing på 1,24 milliarder dollar, ble det dråpen for mange iranske borgere.

Nå følger resten av verden spent med på hvordan demonstras­jonene vil bli møtt av regimet. Mange oppfordrer iranske myndighete­r til å tillate demokratis­ke ytringer. Det er en skummel situasjon. 80 millioner misfornøyd­e iranere kan bli farlig for flere enn regimet i Iran.

Det er ikke først og fremst en protest mot presteregi­me, det handler om en økende frustrasjo­n over den økonomiske situasjone­n.

 ??  ?? Iranske myndighete­r oppfordres av mange til å tillate demokratis­ke ytringer, men det er en skummel situasjon i landet nå.
Iranske myndighete­r oppfordres av mange til å tillate demokratis­ke ytringer, men det er en skummel situasjon i landet nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway